Fukuşima'da radyasyon iki işçiyi hastanelik etti

Japonya'yı vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından hasar gören ülkenin kuzeybatısındaki Fukuşima-Daiçi nükleer santralindeki 3 numaralı reaktörden duman çıkması üzerine askıya alınan çalışmalara yeniden başlandı. Tokyo yakınlarında suda yüksek oranda radyasyona rastlandı. Santralde yaralanan 2 işçi hastaneye kaldırıldı.

Yayınlanma: 24.03.2011 - 06:54
Abone Ol google-news

Nükleer santralin 3 numaralı reaktörünün bulunduğu binadan dün siyah duman yükselmesi ardından, çalışanlar tahliye edilmişti. Japon Nükleer Güvenlik Ajansı, 3 numaralı reaktörü soğutma çalışmalarının yeniden başladığını açıkladı.

Yetiklilere göre, 11 Mart'ta Japonya'nın kuzeybatısını vuran felakette en fazla hasar gören 3 numaralı reaktörde, uranyum içeren yakıttan daha tehlikeli olan plütonyum oksit ve uranyum oksit karışımından meydana gelen MOX adlı yakıt bulunuyor.
 


Suda yüksek oranda radyasyona rastlandı

Japonya'daki 9 büyüklüğündeki depremden sonra reaktörleri arızalanan Fukuşima nükleer santralinden yayılan radyasyonun başkent Tokyo'nun komşu vilayeti Saitama'nın Kavaguçi bölgesinde de şebeke suyunu etkilediği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansı, Kavaguçi'deki su arıtma sisteminde bebekler için güvenlik değerlerinin üzerinde radyasyon tespit edildiğini açıklamıştı. Yapılan son açıklamalara göre, bu oran düşürüldü.

Tokyo'daki yetkililer, Kanamaçi arıtma istasyonunda oranın 79 bekerele düştüğünü açıkladı.
Aynı tesisten salı günü alınan su örneklerinde yüksek oranda radyasyon tespit edilmişti.
Yetkililer, bebeklere şebeke suyu içirilmemesini, mamaların bu suyla hazırlanmamasını tavsiye etmişti.

 

3 santral işçisi yaralandı

Japonya'daki Fukuşima nükleer enerji santralinde çalışan 3 işçinin yaralandığı bildirildi.
Japonya nükleer güvenlik kurumu sözcüsü Fumio Matsuda, Fukuşima Daiçi'nin 3 numaralı reaktöründe çalışan 3 işçinin elektrik kabloları döşerken radyoaktif unsurlara maruz kaldığını ve yaralandığını söyledi. Matsuda, işçilerden 2'sinin tedavi için hastaneye gönderildiğini ifade etti.

 

İsveç'te radyasyon oranında artış

Japonya'daki deprem ve tusunami felaketinin ardından zarar gören nükleer santralden sızmaya başlayan radyasyonun, İsveç'e kadar ulaştığı bildirildi. İsveç Haber ajansı TT'nin bu sabah geçtiği habere göre, başkent Stockholm ile ülkenin kuzeyinde yer alan Kiruna ve Umeo kentlerinde radyasyon oranının yüksek çıktığı bildirildi.

Söz konusu kentlerdeki radyasyon oranının, dün akşam önceki ölçümlerden daha yüksek çıktığı, ancak çevre ve insan sağlığına zarar verecek oranlarda olmadığı bildirildi. Fransa Nükleer Güvenlik Ajansı, Fukuşima Daiçi nükleer santralinden havaya karışan radyoaktif maddenin dün akşam önce Fransa'ya ardından da İtalya'nın kuzeyine ulaşacağını açıklamıştı.
 

 

Deprem ve tsunamide ölenlerin sayısı 9 bin 700'ü buldu

Japonya'da deprem ve tsunami felaketleri sonrasında can kaybı sayısının 9 bin 800'e yükseldiği bildirildi. Japon polisinden yapılan açıklamada, felaketlerde 9 bin 811 kişinin öldüğü, 17 bin 541 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

 

K. Kore'den Japonya'ya 500 bin dolar deprem yardımı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, Japonya'daki sürgün Kuzey Koreliler için 500 bin dolar deprem yardımında bulundu. Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Kim'in, Japonya'daki deprem ve tsunamiden etkilenen Korelilere 500 bin dolar yardım gönderdiğini duyurdu. Japonya, eski sömürgesi Kuzey Kore'nin devlet kontrolündeki basın yayın organlarında, ABD ve Güney Kore ile birlikte "savaş tüccarı" olduğu suçlamalarına maruz kalıyor.

Kore Bankası'nın verilerine göre yarım milyon dolar, 2009 yılı rakamlarına göre 520 Kuzey Korelinin bir yıllık gelirine denk geliyor. BM, füze ve nükleer denemelerinin ardından 2009 yılında Pyongyang yönetimine yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler