G-20 Zirvesi başlıyor

Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil edeceği G-20 Liderler Zirvesi, yarın Fransa'nın Cannes kentinde başlayacak.

Yayınlanma: 02.11.2011 - 21:59
Abone Ol google-news

Zirveye ev sahipliği yapacak olan Cannes şehrinin sokaklarında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Liderlerin gelmeye başladığı şehirde pek çok mağaza zirve nedeniyle kepenklerini kapatmış durumda.

Cannes Film Festivali'nin düzenlendiği salonda yapılacak zirveye katılanların akredite kartları olmadan bölgeye girmelerine izin verilmezken, diğer zirvelerin aksine şehirdeki yerleşik halka da ayrı tanıtma kartları verildi.

Şeker ve bonbonlarıyla ünlü Cannes şehrinin sokaklarında, katılımcı her ülkenin, üzerinde bayrağının yer aldığı sanatçı Laurance Jenkell tarafından yapılan şeker heykelciklerin sergilenmesi de dikkati çekiyor.

Sanatçının özellikle bu figürü seçmesindeki etkenin ''Tatlı yiyip tatlı konuşmak'' olduğu belirtiliyor.

Zirvede son dönemde artan küresel krize karşı alınacak tedbirler ve sürdürülebilir ekonomi politikalarının belirlenmesi konusu gündemin ilk sırasında yer alıyor.

Küresel ekonomik ve mali krizin üstesinden gelinmesi, küresel ekonominin güçlü, sürdürülebilir ve dengeli şekilde büyümenin sağlanabilmesi bakımından G-20 devlet ve hükümet başkanları seviyesinde gerekli iradenin ortaya koyulmasına önemli bir vesile teşkil edeceği belirtiliyor.

Cannes Zirvesi'nin gündeminde, küresel ekonomik ve mali sistemin güçlendirilmesinin, ekonomik büyümenin sağlanmasının yanı sıra kalkınma, tarım, gıda güvenliği, emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar, ticaret, iklim değişikliği, yolsuzlukla mücadele, istihdam ve sosyal politikalar da bulunuyor. 

Küresel ekonomik ve mali sorunlara çözüm bulunması bakımından G-20'nin en uygun platform olduğuna inanan Türkiye'nin de zirvenin gündeminde yer alan konulara bu anlayışla aktif katkıda bulunmaya devam edeceği, küresel ekonomik ve finansal sistemin güçlendirilmesine yönelik çabaları destekleyeceği ifade edildi.

Toplantıda ayrıca, iklim değişikliği, ticaret, kalkınma, yolsuzlukla mücadele ve sosyal politikaların da konuşulması bekleniyor.

Bu arada, zirve boyunca 3 bin kadar güvenlik görevlisinin Cannes da görev yapacağı bildirildi.

Öte yandan, akşam saatlerinde Cannes'da olması beklenen Başbakan Erdoğan'a, zirve süresince Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik edecek.

Başbakan Erdoğan, yarın Martinez Otel'de düzenlenen, ''Ekonomik Politikalar'' oturumunda öncü konuşmacı olacak. İş dünyasının önemli isimlerinin de katılacağı oturumun ardından Başbakan Erdoğan, Palais De Festivales'a geçerek burada zirvenin resmi açılış törenine katılacak.

Zirvede, ''Küresel Ekonomik Durum, Büyüme ve İstihdam için Eylem Planı'' konulu oturumda bulunacak Başbakan Erdoğan'ın, öğleden sonra gerçekleştirilecek, ''Büyüme ve İstihdam için Eylem Planı-Uluslararası Parasal Sistemin Reformu'' konulu oturumda da yer alması öngörülüyor.

Başbakan Erdoğan'ın ayrıca, dünya liderleriyle ikili görüşmelerde bulunması da planlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve heyeti, 4 Kasım günü temaslarının ardından Türkiye'ye dönecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler