G7’de Zarif sürprizi
Beklenmeyen Biarritz ziyareti, nükleer anlaşma için yeni bir kapı açabilir.
Fransa’nın Biarritz kentinde düzenlenen ve dünyanın en büyük ekonomilerinden yedisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’ne dün İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in önceden duyurulmayan ziyareti damga vurdu. Washington yönetiminin, İran’la yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan (JCPOA) çekilmesinin ardından gündeme gelen, yeniden müzakerelere kapı aralayabileceği değerlendirilen ziyarete ilişkin Fransa’dan yapılan açıklamada, İran ile ABD arasında doğrudan görüşmelerin planlanmadığı vurgulandı.
Zirvede İran ile ilişkiler ilk olarak, ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında yapılan görüşmede kapsamlı olarak ele alındı. Trump’ın görüşmede Macron’a “İran’la bir çatışma aramadığını, sadece gerçek bir anlaşma arayışında olduğunu” söylediği belirtildi. Ajanslar, Macron’un tansiyonu düşürmek adına İran ile petrol ticaretinin devamı için ABD’den sınırlı süreli onay istediğini kaydetti. Liderlerin önceki günkü akşam yemeğinde de konunun gündeme geldiği ve Fransa ile Japonya’nın daha önce başlattıkları İran temaslarını sürdürmesi yönünde genel bir eğilim oluştuğu bildirildi. Trump ise İran’a ortak bir mesaj verilmeyeceğini söylerken, “Macron ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Tahran’la görüşmekte özgür olduklarını” da sözlerine ekledi. Görüşmelerde İran’ın nükleer silahlara sahip olmaması ve bölgesel barış iki ana hedef olarak belirlendi.
Asya turu iptal
AFP’nin haberine göre, Zarif’in Biarritz kentine davet edilmesi de akşam yemeğinin ardından gündeme geldi. Zarif’in ziyaret için Asya turunu ertelediği de gelen bilgiler arasında. İranlı bir diplomat ABD ile görüşme olmayacağını vurgularken, ziyaretin Zarif’in geçen hafta Elysee Sarayı’nda Macron’la görüşmesinin devamı niteliğinde olduğu aktarıldı.
ABD’nin JCPOA’dan çekilmesinin ve İran’a yaptırımlara yeniden başlamasının ardından anlaşmaya taraf olarak kalmaya devam eden Almanya, Fransa, İngiltere ve Avrupa Birliği ile Tahran yönetimi arasında özellikle petrol ticaretinin nasıl sürdürüleceğine ilişkin belirsizlik oluşmuştu. Tahran, alternatif ödeme mekanizmasının hayata geçirilmesi için Avrupa ülkelerine eylül başında dolmak üzere 60 gün süre vermiş, bu süre zarfında uranyum zenginleştirme konusunda JCPOA’dan kaynaklanan kimi yükümlülüklerini ise askıya almıştı. Zarif, geçen hafta yaptığı Paris ziyaretinde ise JCPOA’nın yeniden müzakere edilmesi talebini reddettiklerini bildirmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev