"GAP son derece önemli bir projedir"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP Eylem Planı'nın, küresel ekonominin kritik sektörleri için son derece önemli bir proje olduğunu söyledi. Bakan Ekren, ''GAP Projesi Türkiye'nin bütün göstergelerine bakıldığında Türkiye'nin ortalama yüzde 10'unu temsil etmektedir'' diye konuştu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.04.2009 - 15:44

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 22. GAP Yüksek Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı değerlendirmede, küresel finans krizi bu kadar etkili olmadan önce tartıştıkları krizlerden iki tanesinin ''gıda ve enerji krizi'' olduğunu vurguladı.

GAP Eylem Planı'nın üzerinde durduğu en önemli iki eksenin, bölgedeki organik tarım ve organik giysi olarak adlandıracakları ana sektör olduğuna dikkati çeken Ekren, ''Diğer önemli eksen, yenilenebilir enerji dediğimiz bölgemizin enerji kaynaklarından etkin şekilde yararlanmaktır'' dedi. Ekren, 2009 yılının ilk GAP Yüksek Kurulu toplantısını yaptıklarını, kendi sistematiği içerisinde değerlendirildiğinde ise toplantının 22'incisini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının Şanlıurfa'ya taşınmasının ardından ilk kez Şanlıurfa'da yapıldığını belirtti.

Ekren, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu toplantıda GAP Eylem Planı İzleme ve Yönlendirme Komitesinin 2008 yılı ilerleme raporu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi başkanımız tarafından detaylı şekilde aktarıldı. Daha sonra 2009 yılı GAP'ta planlanan yatırımların 2009'un ilk çeyreği itibarıyla hangi noktada olduğunu ve yıl sonuna doğru nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin görüş alış verişinde bulunduk. GAP Eylem Planı, 2008-2012 dönemini kapsayan, son olarak da Başbakanımızın geçen sene Diyarbakır'da açıkladığı gibi sadece Türkiye'nin değil bölgenin ve aynı zamanda küresel ekonominin kritik sektörlerinde son derece önemli bir projedir.'' Ekren, GAP'ın tarım ve enerji sektörlerine ilişkin çok önemli bir proje olduğunu ifade ederek, bunu GAP bölgesi için hazırladıkları Rekabet Gündemi Projesinde de çok net bir şekilde vurguladıklarını bildirdi. Tarım ve enerji sektörlerinin yanı sıra bölgenin turizm potansiyelini de harekete geçirecek bir imkan ve kaynak seferberliği başlattıklarını vurgulayan Ekren, ''GAP Projesi Türkiye'nin bütün göstergelerine bakıldığında Türkiye'nin ortalama yüzde 10'unu temsil etmektedir'' diye konuştu.


Kamu yatırımları içindeki payı

Ekren, GAP Eylem Planının açıklanmasının ardından, GAP'ın kamu yatırımları içindeki payının arttığına dikkati çekti. Ekren, GAP'ın toplam kamu yatırımları içindeki payının 2002'de yüzde 5,9 olarak başladığını, sonraki yıllarda sırasıyla 5,8, 6,8, 7,0, 7,2 ve 7,8'lik bir seyir izlediğini ifade etti. ''GAP Eylem Planını açıkladıktan sonra GAP'ın kamu yatırımları içindeki payı hemen hemen iki katı artarak yüzde 10-11 düzeyinde seyretmeye başladı'' diyen Ekren, bu gelişmenin Anayasa'nın çok açık bir hükmüyle uyum içinde olduğunu ifade etti. Ekren, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Aslında Anayasa'da çok açık bir hüküm var, sizler de biliyorsunuz. (Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı özellikle sanayi ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesi, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirmesini yaparak verimli kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak devletin görevidir) ifadesi. İşte bugün değerlendirdiğimiz ana eksen olarak GAP Eylem Planını, Konya Ovaları Projesini (KOP), Türkiye ölçeğinde düşündüğümüzde de bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme projelerinin tamamını bu çerçevede görüyor ve yürütüyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler