Gayrıresmi AB toplantısı sona erdi

AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde bugün yapılan AB içişleri bakanları gayrıresmi toplantısı akşam saatlerinde sona erdi.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 20:22
Abone Ol google-news

AB içişleri bakanları gayrıresmi toplantısının ardından Fransa ve İsveçli mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenleyen evsahibi Çek Cumhuriyeti'nin İçişleri Bakanı Ivan Langer, toplantının bugünkü oturumunda yoğun tartışmalara neden olan Schengen Enformasyon Sistemi'nin (SİS-2) ''2 ila 3 ay içinde olumlu sonuç vereceğine inandığını'' söyledi.

Langer, birlik üyesi ülkelerin, sınır güvenliğini sağlayabilmek için ''hızlı bilgi alışverişi ve örgütlü suç şebekeleri ile yasadışı göç hareketine karşı ortak acil müdahale gücü gibi önlemleri içeren Schengen Enformasyon Sistemi'nin (SİS-2) başarıya ulaşabilmesi için hazırladıkları programı dönem başkanlığı içinde uygulayacaklarını'' bildirdi.

Langer, bir soru üzerine, daha önce uygulanmakta olan ''SİS-1'in öldüğünü teyit edemeyeceğini, ancak SİS-2'nin organize suç örgütleriyle etkin mücadele için uygun bir sistem olduğunu'' kaydetti.

Ortak basın toplantısında SİS-2 ilgili açıklamalarda bulunan Fransa İçişleri Bakanı Michaele Alliot-Marie de SİS-2 sisteminden övgüyle sözederken, ''Organize suç örgütleriyle etkin mücadele edebilmek için birlik üyesi ülkelerin onlardan daha çağdaş teknolojiye sahip olmaları gerektiğini'' dile getirdi.

AB dönem başkanlığını bu yılın ikinci yarısında Çek Cumhuriyeti'nden devralacak olan İsveç'in Adalet Bakanı Beatrice Ask da toplantıda, sistem üzerindeki yoğun tartışmaların yararlı olduğunu ifade ederek, ''üye ülkeler arasında hızlı bilgi alışverişini güçlendirebilmek amacıyla çağdaş teknolojiye sahip olmaya öncelik verilmesi gerektiğini'' savundu.

Ortak basın toplantısında hazır bulunan AB Güvenlik Komiseri Jaques Barrot, yasadışı göç ve organize suç şebekelerinin yaptığı insan ticaretiyle de etkin mücadele edilmesi gerektiğini savunarak, ''bu konuda AB sınırlarını koruyabilmek için Türkiye ve Fas ile yoğun istişarelerde bulunduklarını'' kaydetti.

Bu arada sistem üzerindeki tartışmalar uzun sürdüğü için toplantı gündeminin son maddesinde yer alan ''uyuşturucuyla etkin mücadele politikası'' konulu oturum iptal edildi. Çek Cumhuriyeti yetkilileri, uyuşturucuyla etkin mücadele politikası konusunun gelecek şubat ayında yapılacak diğer bir toplantıda ele alınacağını bildirdiler. Toplantıya katılan birlik üyesi 27 ülke ile müzakere süreci süren Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya'nın içişleri bakanları, daha sonra geleneksel aile fotoğrafında biraraya geldiler. Ivan Langer, konukları onuruna Prag'ın tarihi kalesinin İspanyol salonunda bir gala yemeği verdi.

Gala yemeğinde, yarın yapılacak olan AB Adalet Bakanları gayrıresmi toplantısına katılacak olan AB üyesi ülkelerin adalet bakanları da hazır bulundu. Toplantıya katılmak üzere önceki günden bu yana Prag'ta bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile beraberindeki heyet üyelerinin, Türkiye'ye dönmek üzere yarın öğlen saatlerinde Prag'tan ayrılacakları bildirildi.

AB Adalet Bakanları toplantısı

Yine Çek Cumhuriyeti'nin evsahipliği yapacağı AB Adalet Bakanları gayrıresmi toplantısının, yarın sabah saatlerinde başkent Prag'taki kongre merkezinde yapılacağı açıklandı. Toplantıya katılmak üzere bugün öğle saatlerinde Prag'a gelen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, akşam onurlarına verilen gala yemeğinde Avrupalı kimi mevkidaşlarıyla ikili temaslarda bulunacağı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler