"Gaz krizi Türkiye'ye avantaj sağladı"
TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası, Rusya-Ukrayna kavgasının sonucunda Avrupa'da yaşanan doğalgaz krizinin, Türkiye için çok önemli sonuçlarının olduğunu belirterek, "Nabucco için müzakerelerin son aşamasında avantajlı bir hareket alanı oluştu" dedi.
TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası, Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizinin aynı zamanda bir AB-Rusya krizine dönüştüğünü söyledi.
2006 doğalgaz kesintisinden farklı olarak bu sefer küresel ekonomik krizin de çok önemli bir belirleyici etken olduğunu kaydeden Kaleağası, Rus enerji devi Gazprom'un 60 milyar doları aşkın borcu bulunduğuna, bu ortamda IMF'den 16 milyar dolar borç alan Ukrayna'nın, Gazprom için göz ardı edemeyeceği bir borçlu konumunda olduğununa işaret etti.
Kaleağası, tüm bu gelişmeler karşısında Brüksel'de yapılan acil durum toplantılarında enerji tedariki güvenliği için seçeneklerin çoğaltılması kararının alındığını, AB doğalgazının yüzde 15'ni sağlayan Norveç ile görüşmeler başladığını kaydetti.
Türkiye için önemli sonuçlar
Cezayir ve Irak ile de yeni girişimler derhal başlayacağına dikkat çeken Kaleağası, "İran'a henüz yeterince güven yok. Özbekistan, Moskova'nın etkisinde. Nabucco ise her zaman olduğundan daha fazla önem kazandı. Diğer yandan Almanya Rusya ile Ukrayna sorunu olmadan Kuzey'den gelecek olan Nord Stream için de devrede. Bu süreçte kısa ve orta vadeli çıkar karmaşası yaşanmakta" dedi. Kaleağası, Türkiye açısından sonuçları şöyle özetledi:
"Nabucco için müzakerelerin son aşamasında avantajlı bir hareket alanı oluştu; derhal değerlendirmeli ve proje başlamalı.
Bu durum Türkiye-AB müzakerelerine olumlu yansıyabilir. Güney Kıbrıs'ın engellediği Enerji Poltikası başlığının açılması için güçlenen konumumuz değerlendirilmeli.
Rusya ile ilişkilerde mevcut uluslar arası ekonomik kriz ortamı da dikkate alınarak yeni bir istikrar dengesi yaratılmalı. Bu Karadeniz'de ekonomik işbirliği, güvenlik, dış ticaret, proje finansmanı ve enerji alanlarını kapsayan çok yönlü bir girişim olmalı.
Avrupa ve dünyadaki yeni ve temiz enerji teknolojisi devrimine giden süreci en başından yakalayacak kapsamlı bir orta vadeli eylem planı uygulamaya geçilmeli."
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu