'Gazeteci olmak dokunulmazlık sağlamıyor'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, BBC'nin "Hardtalk" programında Türkiye'nin gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Bağış, tutuklu gazetecilerle ilgili bir soru üzerine, "Medya üyesi olmak suç işlemek için dokunulmazlık sağlamıyor" dedi.

'Gazeteci olmak dokunulmazlık sağlamıyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.03.2012 - 15:05

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin konuklarına çok zorlu sorular yöneltilen "Hardtalk" programına katıldı.

Suriye konusuyla programa başlayan Stephen Sackur, Suriye'nin Türkiye'nin tüm çağrılarına yanıt vermediğine dikkat çekmesi üzerine Bağış, Suriye konusunda uluslararası bir konsensüs oluşturulması gereğine vurgu yaptı.

Bağış, bir soru üzerine Türkiye'nin Suriye konusunda tek başına hareket etmeyeceği mesajını verdiği program sırasında ne gibi önlemler alınabileceğine ilişkin her şeyin masada olduğunu, insanlar öldüğü için Suriye sorununun uluslararası çerçevede tartışılması ve bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye üzerinden Suriye'ye silah aktarıldığı iddiası konusunda ise Bağış, "Tek bir ülke tek başına böyle bir hakkı olduğunu iddia ederse bu mantıksız olur" diyerek bunun tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti.


AB'deki ekonomik kriz

Stephen Sackur'ın, hükümet olarak AB'ye Türkiye'nin diplomatik ve stratejik yükselen güç mesajını verdiğini ancak Avrupa'nın bu mesajı göz ardı ettiği ifadelerine yönelik, Bağış, AB'nin ekonomik kriz, yükselen enerji krizi gibi birçok sorun yaşadığına dikkat çekerek, AB'deki bazı politikacıların bir sonraki seçimlerde kaybedeceklerinden çok korktuklarını ve Komisyonun AB ülkelerini bir arada tutmaya çalıştığını söyledi.

Egemen Bağış'ın "Sıkı dur Avrupa Türkiye seni kurtarmaya geliyor. Biz seni kurtarabiliriz" söyleminin güldürdüğü Sackur, "Gerçek budur ki AB'de kimse Türkiye'nin kapıdan girmesini görmek istemiyor karşılığını" verdi.

Türkiye'nin AB müzakere sürecinde, Fransa'nın bloke etmesine ve geçen yıldan bu yana hiç başlık açılmadığını belirten Stephen Sackur, Türkiye'nin sürecin sonunda ne beklediğini sordu.


Kıbrıs ile ilişkiler

Bağış, müzakere sürecinin durmuş gibi göründüğü ancak Türkiye'deki demokrasi, şeffaflık, refah için yapılan reformların hiç olmadığı kadar hızlı olduğunu ifade ederek, Sümela Manastırı'nın, Ermeni toplumu için Akdamar Kilisesinin açıldığını, Kürtçe kanalın devlet kanalında yayına başladığını vurguladı.

Kıbrıs ile ilişkilerde hiçbir gelişmenin olmadığını söyleyen Sackur'ın, Türkiye'nin Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığında AB ile ilişkilerini dondurup dondurmayacağı yönündeki sorusuna ise Bağış, "Hayır tüm AB ile ilişkileri dondurmayacağız. Biz sadece Güney Kıbrıs'ın başkanlığını tanımıyoruz" yanıtını verdi.

Sackur, bunun AB'yi de tanımamak anlamına geldiğini söylerken, Bağış ise bunun aynı anlama gelmeyeceğini Türkiye'nin Konsey, Parlamento ve üye devletlerle ilişkileri sürdüreceğini belirterek, "Tanımadığımız bir ülkeyi kabul etmiyoruz" dedi.


Tutuklu gazeteciler

BBC, Türkiye'deki ifade özgürlüğüne, tutuklu gazetecilere dikkat çekerken, Bağış, Türkiye'de hiçbir gazetecinin işinden dolayı tutuklu olmadığını savunarak, "Medya üyesi olmak suç işlemek için dokunulmazlık sağlamıyor" dedi.

Bazı insan hakları kuruluşlarının verilerine işaret eden Sackur'ın, "Türkiye'nin demokrasi düzeyinin Chavez'in Venezuela'sıyla aynı düzeyde" olduğunu söylemesi üzerine Bağış, yargı reformunun tutuklu olan birçok kişinin serbest kalmasını sağlayacağını vurguladı.

Sackur ayrıca, Türkiye'nin komşularla artık sıfır değil birden daha fazla sorununun olduğunu söyleyerek, "Avrupa komşularıyla sorunları olan bir ülkeyi neden istesin?" diye sordu. Bağış, bugün Türkiye'nin dünden daha iyi durumda olduğunu, yarın ki Türkiye'nin bugün ki Türkiye'den daha iyi olacağını ifade ederek, Avrupa'nın en az Türkiye'nin Avrupa'ya olduğu kadar Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler