Gazeteciler de tongaya düşer mi?

İrlandalı bir öğrenci gazetecileri tongaya düşürmeyi başardı. Öğrenci, Oscar ödüllü Fransız besteci Maurice Jarre'nin ölümünden sonra bir deneme yaptı. İnternet ansiklopedisi Wikipedia'yı kullnarak bir deneme yapan İrlandalı öğrenci büyük gazetecileri bile tongaya düşürmeyi başardı. Peki ama nasıl?

Gazeteciler de tongaya düşer mi?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.05.2009 - 11:13

Oscar ödüllü Fransız besteci Maurice Jarre, geçen Mart'ta ölümünden sonra bazı uluslararası büyük gazetelerde çıkan anma yazılarına göre, "Öldüğümde hala kafamda çalan son bir vals olacak" demişti.

Ancak gazeteler bu şık cümleyi, internete bağlanabilen herkesin, istediğini yazıp, düzeltip, ekleyebildiği açık ansiklopedi Wikipedia'dan almışlardı.

Guardian, Independent gibi ünlü gazeteler ile BBC Music Magazine ve Daily Mail gazetesinin internet siteleri, yayımladıkları anma yazılarına koydukları bu cümleyi, internete bilgi kaynağı olarak güvenmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermek isteyen İrlandalı bir öğrenci uydurmuştu.

University College Dublin'de okuyan 22 yaşındaki ekonomi ve sosyoloji öğrencisi Shane Fitzgerald, küreselleşmeyle ilgili yaptığı araştırma çerçevesinde, bu cümleyi bir deneme olarak Jarre'nin öldüğünün duyurulduğu 30 Mart gecesi hemen yazıp Wikipedia'daki Jarre maddesine ekledi.

Fitzgerald, kendi uydurduğu bu cümleyi internet günlükleri ve bazı küçük gazetelerin kullanacağını tahmin ettiğini, ama büyük gazetelerin kontrol etmeden sadece Wikipedia'ya güvenerek bu cümleyi kullanacaklarını beklemediğini belirtti.

Fitzgerald, Irish Times gazetesine bugün yaptığı açıklamada, "Ama yanılmıştım. İngiltere'nin yanı sıra Hindistan, Amerika ve Avustralya kadar uzak yerlerdeki kaliteli gazeteler de Jarre'nin ölümüyle ilgili haberlerinde benim cümlemi kullandılar" dedi.

İngilizce Wikipedia'nın editörleri kaynak belirtilmeyen bu cümleyi birkaç dakika içinde fark edip silseler de, Fitzgerald cümleyi tekrar tekrar ekleyince, cümle en az 20 saat Jarre maddesindeki yerini korudu.

Cümleyi yayınlayan gazeteler ve büyük internet siteleri, Fitzgerald kendilerine bir e-posta gönderip cümleyi kendisinin uydurduğunu bildirene kadar durumun farkına varmamıştı.

Bu uydurulmuş cümleyi kullanan İngiltere'nin ünlü gazetesi Guardian, sonra düzeltme yayımladı.

Guardian'ın okuyucu editörü Siobhain Butterworth ise olayla ilgili olarak yazdığı yazıda, "Bu olaydan çıkan ders, gazetecilerin Wikipedia'yı kullanmaktan kaçınmaları değil, ama orada buldukları bir bilgiyi, güvenilir bir birincil kaynağa dayandıramıyorlarsa kullanmamaları gerektiğidir" ifadesini kullandı.

Olayın büyük gazeteler ve internet siteleri tarafından fark edilmiş ve düzeltilmiş olmasına rağmen, dün gece hala birçok internet sitesinde ve küçük gazetelerin internet sayfalarında Oscarlı besteci Jarre'nin o "meşhur cümlesi" duruyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler