Gazze-İsrail sınırında tehlikeli tırmanış

Gazze Şeridi ile İsrail arasında geçen Perşembe günü başlayan gerilim artarak tırmanıyor. Gün boyu Gazze Şeridi'nden İsrail'e onlarca Kassam roketi ve havan saldırısı yapılırken, İsrail uçaklarının son saldırısında ise Gazze'de Nasir Selahaddin Tugayları'nın bir üyesi öldü; ikisi de ağır yaralandı.

Yayınlanma: 09.04.2011 - 19:06
Abone Ol google-news

İsrail'e ait insansız hava araçlarından, Gazze'nin Zeytun mahallesinde bir grubun üzerine, akşamın geç saatlerinde füze saldırısı düzenlendi.

Saldırıda ağır yaralanan 3 kişi Şifa hastanesine kaldırılırken, biri hastanede hayatını kaybetti. Halk Direniş Komiteleri'nin askeri kanadı Nasır Selahaddin Tugayları, ölen ve yaralananların kendi grup üyelerinden olduğunu duyurdu. İsrail uçaklarının ayrıca, bölgenin kuzeyinde yine bir grubun üzerine füze attığı, birinin durumu ağır olmak üzere en az iki kişinin de yaralandığı bildirildi.

Geçtiğimiz Perşembe günü, İsrail'in güneyinde bir okul otobüsüne tanksavar mermisi atılarak, biri çocuk yaşta iki kişinin yaralandığı olaylarla başlayan ve giderek tırmanan gerginlikte, Filistin kaynaklarının verilerine göre Gazze'de 18 kişi hayatını yitirdi; 60'dan fazla kişi de yaralandı.

Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket ve havan saldırıları da gün boyu devam etti. Filistinli grupların da Cuma gecesinden bu yana İsrail tarafına 80'den fazla roket saldırısı düzenlediği bildirildi.

İsrail ordu sözcülüğü ise geçtiğimiz günlerde bölgeye yerleştirilen Demir Kubbe füze savunma sistemi bataryalarının, atılan roketlerden en az 7'sini yakalayarak imha ettiğini bildirdi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın Sözcüsü Ebu Ubeyda ise akşam düzenlediği kısa basın toplantısında, Kassam Tugayları'nın İsrail'e karşı gereken her şekilde karşılık vereceklerini söyledi. Ebu Ubeyda, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırıları sürerken, İsrail ile Gazze Şeridi arasında sükunetten bahsedilemeyeceğini de ifade etti.

Ebu Ubeyda, grup üyelerinin son 48 saat içinde İsrail'e 70'e yakın roket ve füze saldırısı düzenlediklerini belirtti.


Barak, ABD ziyaretini iptal etti

Öte yandan Ma'an haber ajansı, İsrail radyosuna dayanarak, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bu akşam ABD'ye yapacağı ziyareti, güneydeki olaylar nedeniyle iptal ettiğini duyurdu.

İsrail radyosu ayrıca, Filistinli bir güvenlik yetkilisine dayandırarak verdiği haberinde, Hamas'ın askeri kanadının Komutanı Ahmed Cabari'nin, Gazze ve Şam'daki Hamas siyasi liderliğinin aksine, bölgedeki durumu tırmandırma kararı aldığını savundu.

Radyoya göre, Filistinli güvenlik yetkilisi, Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniyye'nin Cabari'yi "megaloman" sözleriyle suçladığını da öne sürdü.

Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri ve Fevzi Marhum, Ebu Ebuyda'nın İsrail'e her şekilde karşılık vereceklerini açıklamasından birkaç saat önce yaptığı açıklamada, Hamas'ın İsrail saldırılarına büyük çaplı yanıt vermediğini ve karşılıklarının sınırlı olduğunu söylemişti. Ebu Zühri ve Barhum, Arap ülkelerine ve uluslararası camiaya da, İsrail'in saldırılarını durdurması için başvurduklarını belirtmişti.

Hamas sözcüleri, ayrıca Arap ülkelerinden İsrail'e karşı boykot uygulamalarını istemiş, ayrıca ABD'yi de İsrail'e hiçbir şey yapmamakla suçlayarak, hatta silah ve ekonomik yardımlarıyla desteklediğini belirtmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler