"Gazze saldırıları Abbas'ı zayıflattı"

İsrail'in Gazze'ye başlattığı harekattan sonra, Filistin Devlet Başkan Mahmud Abbas'ın popülaritesinin daha da zayıfladığı belirtiliyor. Devlet Başkanı olarak geçen 4 yılda Abbas'ın halk arasındaki popülaritesinin giderek düşmesinin, aşırı dinci militanlar ile İsrail'le barış anlaşmasının yolunu arayan ılımlılar arasındaki savaşın kaçınılmaz görülen yeni aşamasında hayra alamet olmadığı ifade ediliyor.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.01.2009 - 13:51

AP ajansının analizine göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlarında, bölgenin Hamaslı yöneticilerinin, roket saldırılarıyla yaptıkları provokasyonlarla en az İsrail kadar sorumlu olduklarını söylemişti. Ancak, Hamas'ın ideolojisine karşı olanlar da dahil birçok Batı Şerialı, Gazze savaşını tüm Filistinlilere saldırı olarak görüyor.

Yüzlerce sivilin öldüğü saldırıya halkın tepkisi üzerine Abbas, İsrail'e yönelik tutumunda daha sert bir tavır takınarak, hava, kara ve denizden yapılan bombardımanları "gaddarca saldırı" olarak niteledi.

Abbas yine de danışmanlarıyla ve Filistinli eylemcilerle yaptığı son toplantılarda, daha sert adımlar atmayı reddetti. Abbas, toplantılarda ortaya konulan İsrail'le güvenlik koordinasyonunun durdurulması, barış görüşmelerinin askıya alınması ve iyiniyet gösterisi olarak yüzlerce Hamaslı tutuklunun serbest bırakılmasını kabul etmedi.
Aksine, Abbas'ın güvenlik güçleri, Batı Şeria'da yapılan İsrail karşıtı gösterileri, Hamas'ın bu protestoları kendisine karşı ayaklanmaya dönüştürebileceği endişesiyle sınırlamaya çalışıyor.

Gazze saldırısının başlamasından beri Filistin toplum polisi göstericilerin İsrail kontrol noktalarına yaklaşmasını engelliyor. Cuma günü, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde askerler, Abbas yanlısı göstericilerle kavga çıkması üzerine, Hamas yanlılarının gösterisini dağıtmıştı.

Hamas, 2007 haziranında Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Bu durumun Batı Şeria'da da tekrarlanmasından korkan Abbas, Hamas'ın kurumlarını kapattı, örgütün mali kaynaklarını kuruttu, 18 ay içinde çok sayıda eylemciyi tutuklattı.
 

Hamas'a sempati artıyor

Filistinli güvenilir anketör Halil Şekaki, Gazze saldırılarından sonra Abbas'a halkın bakışıyla ilgili bir anket yapılmadığını, ancak Hamas'ın Batı Şeria'daki popülaritesinin arttığına dair işaretler bulunduğunu söyledi. Uluslararası Kriz Grubu adlı araştırma merkezinden Robert Blecher de "Gazze savaşında siyasi olarak en büyük kaybeden Abbas'tır" dedi. Blecher, Abbas'ın Batı Şeria ve Gazze'deki kendi seçmenleri arasında "halkını koruyamayan ve temsil edemeyen bir lider" olarak görüldüğünü belirtti.
Hamas'a sempatinin artması, Abbas'ın meşruiyetinin sorgulandığı bir zamana denk geldi.

Hamas, 2005 ocak ayında 4 yıllık bir süre için seçilen Abbas'ın görev süresinin geçen cuma sona erdiğini iddia ediyor. Abbas yanlıları ise devlet başkanının bir yılı daha bulunmakla birlikte mümkün olan en kısa sürede devlet başkanlığı ve parlamento seçimi yapmaya hazır olduğunu söylüyorlar. Ancak seçimin yapılması Abbas ve Hamas arasında iktidar paylaşımı anlaşmasına varılmasına bağlı. Hamas'ın müzakere gücünün de savaştan nasıl çıkacağına bağlı olduğu belirtiliyor.

Hamas hükümet sözcüsü Tahir Nunu, saldırılar devam ederken Abbas'ın görev süresinin ikincil bir konu olduğunu söyledi. Hamas, Abbas'ın yerine geçici bir isim belirlemekten de kaçındı. Ancak yine de Abbas'ın zamanının tükenmekte olduğu kaydediliyor. Abbas, Gazze savaşını Hamas'la bir anlaşmaya dönüştüremezse "oyun dışı edileceği" yorumu yapılıyor.

Abbas'ın durumu Filistin topraklarında şaka konusu da oluyor. Batı Şeria'da 3 gündür dolaşan cep telefonu mesajlarında, "Pazarda bulunabilir... ABD yapımı, tarihi geçmiş ürün. Ebu Mazen (Mahmud Abbas)" deniliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler