'Gbagbo, seçim sonrası şiddeti körükledi'
Fildişi Kıyısı'nda yapılan seçimi kazandığı bildirilen, ancak rakibi Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun sonucu tanımaması üzerine bir türlü iktidar koltuğuna oturamayan Alassane Ouattara, Gbagbo'yu seçimden sonra şiddeti körüklemekle suçladı.
Europe 1 radyosuna konuşan Ouattara, Gbagbo'nun seçim sonrası şiddeti körüklediğine ve yabancı ajanlara cinayetler işlemesi için emir verdiğine dair kanıtı olduğunu söyledi.
Gbagbo'nun ellerinin kanlı olduğunu, yurttaşlarının yabancı ajanlar tarafından öldürülmesi emrini verdiğini ve bu konuda kanıtı olduğunu ileri süren Ouattara, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup yazdığını ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden bir soruşturma ekibini Fildişi Kıyısı'na göndermesini istediğini ifade etti.
Fildişi Kıyısı'nda Seçim Komisyonu, 28 Kasım 2010'da yapılan devlet başkanlığı seçimini Ouattara'nın kazandığını ilan etmiş, kararı kabul etmeyen Gbagbo, Anayasa Mahkemesi'ni devreye sokarak kendisini seçimin galibi ilan ettirmişti.
BM ve başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler seçimden sonra Ouattara'ya destek vererek, Gbagbo'dan sonuca saygı duyarak iktidarı Ouattara'ya devretmesini istemişti.
BM'nin ve Batının taleplerini kulak arkası eden Gbagbo, bu hafta BM barış gücü askerlerinin ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunmuştu.
Halen Abidjan'daki bir otelde kalan Ouattara, seçimden sonra çıkan şiddet olaylarında yaklaşık 200 kişinin öldüğünü, 1000'den fazla kişinin de yaralandığını söylüyor.
Koltuğuna oturmadı
Devlet başkanlığı seçimini kazandığı açıklanmasına rağmen bir türlü koltuğuna oturamayan Alassane Ouattara, komandolara, seçim sonuçlarını tanımayan Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'yu iktidardan uzaklaştırmaları çağrısında bulundu.
Ouattara, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, kapsamlı bir operasyon yerine, özel birliklerin Gbagbo'yu iktidardan uzaklaştırmaları gerektiğini söyledi.
Batı Afrika ülkelerinin oluşturduğu bölgesel blok ECOWAS, Gbagbo'nun çekilmemesi durumunda askeri harekat düzenleme tehdidinde bulunmuş, ancak daha sonra Afrikalı liderler silahlı müdahale ifadeleri kullanmaktan kaçınmaya başlamışlardı.
Afrika ülkeleri liderleri, Fildişi Kıyısı'ndaki kaosun kitlesel kayıplara ve olası bir iç savaşa dönüşmesinden endişe ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke