Gece hayatı yeraltına inecek

Yasaklar sonucunda gece hayatının İran’daki gibi yaşanacağına dikkat çekildi...

Yayınlanma: 26.05.2013 - 08:23
Abone Ol google-news

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Eşbaşkanı Tahir Berrakkarasu, Meclis Genel Kurulu'nda büyük tartışmaların ardından kabul edilen alkol yasasıyla birlikte eğlence hayatının yeraltına ineceğine dikkat çekerek, “Türkiye’de son bir yılda catering firmaları sayısında yüzde 500 artış var. Son iki yılda da eğlence mekanlarının yüzde 30'u kapanmış durumda. Yasayla birlikte eğlence hayatının İran gibi tamamen yeraltına alınacağını düşünüyorum” dedi.

Yasayla birlikte İstanbul’da “eğlencenin kalbi” olarak anılan Beyoğlu’ndaki 3 bin eğlence mekânı ve eğlence hayatının geleceği de tartışma konusu oldu. 2008’de hayata geçen kapalı yerde sigara içme yasağı, 2011’de uygulanan masa sandalye yasağı ve şimdi gelen alkol yasasının eğlence hayatını ciddi bir şekilde krize sokacağı belirtiliyor.

Tahir Berrakkarasu, son iki yılda Beyoğlu’ndaki mekânların yüzde 30’nun kepenk kapattığına dikkat çekerek “Son zamanlarda zaten otel sahipleri mekânlarımızı elimizden almaya çalışıyordu. Şimdi gelen alkol yasası da son vuruş oldu” diyerek şöyle devam etti:

“Başta Ayhan Işık Sokak, Erol Dernek Sokak ve Kocaağa Sokak olmak üzere Beyoğlu 1. bölgede eğlence amaçlı kullanılan 50 kadar bina, son dönemde apart otel, butik otel ve hostele dönüştürülmüş durumda. Bunun yanı sıra aynı bölgede 300 kadar eğlence mekânına da bu yönde bir teklif götürüldüğünü biliyoruz.

Yeni yasaya göre müşteri, herhangi bir mekânda kapının önüne çıkıp içkisini içemeyecek. Eğer içerse mekân sahibine 5 ila 200 bin para cezası kesilecek. Ancak bu durum, suiistimale son derece açık. Birileri mekânlarımıza müşteri kılığında insanlar gönderip onların kapıda içki içmesini söyleyebilir. Mekân sahiplerinin de ceza ödemek zorunda kalması, bir süre sonra beraberinde yılgınlık getirir ve bu durum mekânı devretmemizle sonuçlanır.”

Berrakkarasu ayrıca, Türkiye’de eğlence hayatının şekil değiştirmeye başladığına, eğlencenin dış ortamlar yerine iç mekânlara kaydığına dikkat çekerek, “Türkiye’de son bir yılda catering firmaları sayısında yüzde 500 artış var. Bu demek oluyor ki eğlence hayatı dış ortamlardan iç ortamlara yöneliyor. Bu yasalarla eğlence hayatının İran gibi yeraltına alınacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İçki ruhsatı rant kapısı


Öte yandan geçmişte Kaymakamlık tarafından verilen ve 2005’te usulüne uygun olduğu takdirde süresiz hale getirilen ruhsatların, 2007’den itibaren Beyoğlu Belediyesi tarafından belediye ruhsatıyla, 2 bin lira karşılığında değiştirilmeye zorlandığı iddia ediliyor. Türkiye'de yalnızca Beyoğlu’nda uygulanan 1 yıllık geçici ruhsat modelinin de esnafı zor durumda bıraktığı, şu an bu ruhsatların yüzde 20’sinin yenilenmediği belirtiliyor.

Halihazırdaki ruhsatların da adeta rant kapısına da dönüştüğü söyleniyor. Alkol satışını, turizm belgeli işletmeler hariç, okul, dershane, öğrenci yurdu ve ibadethanelere en az 100 metre uzakta olmasına kural getiren yasa, süresiz ruhsatı bulunan işletmelerin değerini arttırdı. Bugüne kadar 100 bin civarında olan işyerlerinin devir bedeli, başka bir değişle hava parası, 500 bin TL'ye kadar fırlamış durumda. Bir başka iddia da, Türkiye'nin hemen her yerinde alkol ruhsatı vermek için "bağış" adı altında mekan sahiplerinden para toplandığı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler