Geçici personel, kadro istiyor

Hak-Sen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği mektupta geçici personele kadro verilmesini talep ederken, aynı zamanda geçici personel ile kadrolu personel arasındaki ekonomik ve sosyal farkların kaldırılmasını istedi.

Geçici personel, kadro istiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.04.2009 - 06:43

Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi ve Genel Koordinatör Hanifi Gökçek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a geçici personelle ilgili mektup gönderdi. Mektupta, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında 21 bin 193, Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) bin 587 olmak üzere kamuda yaklaşık 24 bin civarında geçici personel çalıştırıldığı belirtilerek, "Söz konusu personelin kadroları geçici olmakla birlikte yaptıkları işler süreklilik arz etmektedir. Örneğin Türkiye İstatistik Kurumunda kesintisiz olarak 25 yıl görev yapıp emekliye sevk edilen yüzlerce personel bulunmaktadır. Halen görev yapan personelin büyük çoğunluğunun da 5 ila 25 yıl arasında hizmeti bulunmaktadır" denildi.

Ceza ve disiplin yönünden 657 sayılı Yasa'nın ilgili hükümlerine tabi olan geçici personelin çalışma koşulları ve özlük haklarının ise Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendiği anımsatılan mektupta, 10 Ocak'ta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre geçici personelin ekonomik ve sosyal hakları açısından önemli ölçüde hak kayıplarının söz konusu olduğuna dikkat çekildi.
 

Geçici personelin sıkıntıları

Aynı niteliklere sahip, işe yeni başlamış, bekar olan kadrolu, 4/B'li ve geçici personelin net maaşları dikkate alındığında özlük ve sosyal hakları bir tarafa aldıkları ücretler bakımından da geçici personelin mağduriyetinin açıkça görüldüğü kaydedilen mektuba, şöyle devam edildi: "Geçici personel kendilerine verilen görevleri mesai saatine bakılmaksınız bitirmekle yükümlüdürler. Mesai saatleri dışında veya tatil günleri yapacakları çalışmalar nedeniyle herhangi bir ücret ödenmemektedir. Devlet memurları 10 yıla kadar 20 gün, 10 yıldan sonrası için 30 gün ücretli yıllık izin kullanırken, geçici personelin yıllık en fazla 12 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır. Devlet memurlarına verilen sıhhi izinlerde bir yılda 7 günü aşan kısmı için sadece zam ve tazminatlarının yüzde 25'i kesilirken, geçici personele her 4 ay için en fazla 2 gün ücretli sıhhi izin verilmekte, 2 günü aşan kısımları için hiçbir ücret ödenmemektedir."

Sözleşmenin feshi için (hiç bir objektif kriter konulmadan tamamen) birim amirlerinin başarısız bulmasının yeterli sayıldığı ifade edilen mektupta, ek ödemesi bulunmayan kamu görevlilerine ödenen denge tazminatının, geçici personele ödenmediği kaydedildi. Diğer kamu kurumlarına nakil, ailevi nedenlerle başka ile tayin hakları bulunduğu belirtilen mektupta, ayrıca bir yılda 10 ay çalıştırılan geçici personele işsiz kaldıkları süre içinde işsizlik ödeneği verilmediğine dikkat çekildi

4 Nisan 2007 tarihinde TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe giren 5620 sayılı Yasa ile kamuda çalışan yaklaşık 230 bin geçici işçiye kadro verilirken, 24 bin geçici kamu görevlisinin bu haktan mahrum bırakıldığına işaret edilen mektupta, bu hususların göz önüne alınarak kamuda "kanayan bir yara olan" geçici kamu personelinin durumlarına uygun kadrolara atanması talep edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler