Genel Kurul'da görüşmeler tamamlandı

TBMM Genel Kurulu'nda, yurt dışından serbest bölgelere getirilen malların değeri üzerinden alınan binde 5'lik ücreti binde 1, bu bölgelerden Türkiye'ye çıkarılan malların değeri üzerinden alınan binde 5'lik ücreti ise binde 9'a yükselten ''Serbest Bölgeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi''nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Genel Kurul'da görüşmeler tamamlandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.01.2010 - 14:32

BDP Grubu adına söz alan eski DTP'li Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Serbest Bölgeler Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin komisyon raporunda isminin bulunmamasına tepki gösterdi. Kaplan, partileri kapatılmadan 1 gün önce hazırlanan raporun etik olmadığını ifade etti.

''Ülkede çok ilginç şeyler oluyor'' diyen Kaplan, mensubu olduğu DTP'nin 11 Aralık 2009'da kapatılmasına rağmen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 10 Aralık 2009 tarihinde yayımlanan teklifin raporunda kendi ismi ile Komisyonun DTP'li üyesi Siirt Milletvekili Osman Özçelik'in isminin bulunmadığını bildirdi.

DTP'nin kapatılma gerekçesinin 14 Aralıkta TBMM'ye tebliğ edildiğini belirten Kaplan, ''Komisyon üyesi olarak benim muhalefet şerhim alınmamış, imzam açılmamış. Etik olarak teklif geri alınıp düzeltilmelidir. Partisi kapatılmayan var mı? İktidar partisinin 3, bizim kurduğumuz partilerden 6 parti kapatıldı. 12 Eylül darbesi de CHP ve MHP'yi kapattı. Nasibini almayan milletvekili yok'' diye konuştu.

Genel Kurulda, Komisyonu temsil eden TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Osman Demir, söz konusu kanun teklifinin Komisyondaki görüşmelerine ve son oylamalarına katılmayan milletvekillerinin isminin rapora açılmadığını söyledi. Demir, rapora isimlerin yazılıp yazılmaması konusunun İçtüzüğe uygun yapıldığını belirterek, DTP'li Kaplan ve Özçelik'in haricinde Komisyon üyesi AKP'li Ali Osman Sali, Recai Berber ve İlhan Evcin ile MHP'li Esfender Korkmaz, Faik Öztrak'ın isimlerinin de raporda bulunmadığını bildirdi.

Kaplan, şimdiye kadarki uygulamalarda rapora komisyon üyelerinin tamamının isimlerinin açıldığını, toplantıya veya oylamaya katılmayan milletvekillerinin isimlerinin altına 'bulunamadı' yazıldığını söyledi. Bazı milletvekillerinin isminin açılıp 'bulunamadı' ibaresinin raporda yer aldığını kaydeden Kaplan, ''Herkes haddini bilsin. İçtüzüğü burada size ezberletirim. Özür dileyin'' diyerek tepki gösterdi.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, raporun iade edilmesi gerektiğini söyledi.
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, konuya açıklık getirildiğini belirterek, Genç'e söz vermedi.

MHP Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, daha önce 3 kez değiştirilen bir maddenin tekrar değiştirilmek istendiğini belirterek, ''Bu maddede yapılmak istenen değişiklik, memleketin hangi haline derman olacak? Aç insanların, esnafın perişan durumunun hangi problemlerini çözecek?'' diye sordu. Ayhan, serbest bölgelerde üretim yapanların vergi kapsamına alınması nedeniyle serbest bölgelere olan müracaatların azaldığına dikkati çekti.

Şahsı adına söz alan MHP Mersin Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, teklifin serbest bölgelerde ihracatın desteklenmesini öngördüğünü, bu bölgelerde üretimin de desteklenmesini istedi. Şandır, ''Kanun gereklidir, ama eksiktir. Gelin, bu bölgelerde fason üretim yapan imalatçılara da bu desteği verelim'' dedi.


''Hasankeyf'i yok etmiyoruz. bilakis geleceğe hazırlıyoruz"

TBMM Genel Kurulu'nda, ''Serbest Bölgeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi''nin tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını Hükümet adına yanıtlayan Eroğlu, serbest bölgelerde 44 bin 369 kişinin istihdam edildiğini, 3 bin 454 firmanın faaliyet gösterdiğini, bunların 634'ünün yabancı firma olduğunu söyledi.

Teklifin, serbest bölgelerde ihracata yönelik teşvik getirdiğini, buralarda ihracat yapan tüm firmaların bundan yararlanacağını belirten Eroğlu, ''Gerçekten isabetli bir kanun'' dedi.
Eroğlu, 2008 yılında 5 milyar 873 milyon doları ihracat olmak üzere serbest bölgelerdeki ticaret hacminin 24 milyar 578 milyon dolar, 2009 yılında ise 16 milyar dolarlık ticaret hacminin 4 milyar 433 milyon dolarının ihracat gelirinden oluştuğunu bildirdi. Eroğlu, Hasankeyf'teki tarihi eserlerin, oradaki yapılar korunarak, modern bir şehir haline getirileceğini söyledi.

Bununla ilgili çalışmaların bittiğini ifade eden Eroğlu, ''Ilısu Barajının yapılacağı Ilısu köyünde yeni yapılan adeta villa tipi konutları milletvekillerimiz gidip görsünler. Hasankeyf, o bölgenin cazibe merkezi olacak. Hasankeyf'i yok etmiyoruz, bilakis geleceğe hazırlıyoruz'' diye konuştu.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in serbest bölgelerde hissesi olup olmadığını sorduğu AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, herhangi bir hissesinin olmadığını söyledi. Elitaş, ''Bir yerlerden hatıraya bianen hisse alanlar herkesi kendisi gibi görüyor. Sen kendini başkalarıyla karıştırma. Sen türünün son örneğisin'' dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan Genç ise bir arkadaşının Aksaray'da samandan tuğla üretecek firmasından yüzde 5 hisse aldığını, ancak kriz nedeniyle fabrikanın kuruluşunu durdurduklarını söyledi. Genç, ''Bunda ne var? Soruyorum Mustafa bey, sizin milletvekillerinizin yüzde kaçı ticaretle uğraşıyor. Ben Tayyip Erdoğan gibi iki bankadan 750 milyon dolar alıp damadımın şirketine vermedim'' dedi.

Konuşmaların ardından kanunun maddelerine geçilmesi kabul edildi.

 

İlk madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, yurt dışından serbest bölgelere getirilen malların CİF değeri üzerinden alınan binde 5'lik ücreti binde 1'e düşüren, bu bölgelerden Türkiye'ye çıkarılan malların FOB değeri üzerinden alınan binde 5'lik ücreti ise binde 9'a yükseltilmesini öngören teklifin 1. maddesi kabul edildi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, serbest bölgelere ilişkin kanun teklifi veren milletvekilleri ile dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanının, görüşmelerde hazır bulunmamasını eleştirdi.
''Teklif rahmani mi, şeytani mi?'' diye soran Tüzün, milletvekillerinin sorularına cevap bulamadıklarını, bunun için de tereddütlerinin haklılık kazandığını savundu.

Tüzün, Kayseri'de kurulan Serbest Bölgenin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, Melikgazi Belediye Başkanı AKP'li Memduh Büyükkılıç'ın yaptığını, yönetim kurulu kararıyla serbest bölgedeki arazi fiyatlarının 7 dolardan 5 dolara düşürüldüğünü kaydetti.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, serbest bölgelerle ilgili düzenlemenin TBMM'ye Hükümet tasarısı olarak geldiğini, ancak daha sonra tasarı daksille silinerek teklif haline dönüştürüldüğünü savundu. Uzunırmak, ''Hükümet, neden bu düzenlemeye sahip çıkmıyor. Teklif sahipleri de görüşmelere katılmayarak düzenlemeyi Hükümet temsilcisine havale ediyor'' dedi.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Manisa'da meydana gelen Romanlarla ilgili olayın önemine değindi. Müslüman ülkesinde yaşayan Romanların Müslüman, Hıristiyan ülkesinde yaşayan Romanların ise Hıristiyan olarak yaşamlarını sürdürdüğünü bildiren Çakır, bu insanların devletle veya sistemle herhangi bir sorunu bulunmadığını, yaşadığı yerin dilini kullandıklarını söyledi. Çakır, ''Romanlarla şimdiye kadar problem yaşamadık. İyi günümüzde, kötü günümüzde yan yana durarak bugünlere geldik. Biri çıktı -dilini arı soksun- bilerek veya bilmeyerek 'Roman açılımı' lafı söyledi, olaylar yaşanmaya başladı. Yıllarca itildiler, kenarda tutuldular ama 'of' bile demediler. Odun kömür bulamayan, çocuğuna süt bulamayan Romanların sorunlarını çözmeden etnik ayrımcılıkla ötekileştirmek, ülkeye zarar getirir'' diye konuştu.

Teklifin özünü oluşturan madde, yurt dışından serbest bölgelere getirilen malların CİF değeri üzerinden alınan binde 5'lik ücreti binde 1'e düşüren, bu bölgelerden Türkiye'ye çıkarılan malların FOB değeri üzerinden alınan binde 5'lik ücreti ise binde 9'a yükseltiyor.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, çalışma süresinin tamamlandığını belirterek, 12 Ocak Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler