Gerçeğe dönüşen düşler

Kentsel dönüşümün sosyal yönüne de önem verilen Gaziantep'te şimdi de Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi açıldı.

Gerçeğe dönüşen düşler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.01.2012 - 11:41

 Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep’in kentsel canlandırma projesine yedi yıl boyunca yön veren ÇEKÜL Vakfı ile vakfın başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’e bir değerbilirlik örneği gösterdi.

Belediye, Çaprak ailesinden satın aldığı eski bir evi onararak Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürdü. ÇEKÜL Vakfı tarafından işlevlendirilen merkez, kültürel miras ve koruma alanında eğitim ve kültür öncelikli çalışmalara yuva olacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey, merkezin açılışında sokak çocuklarının yaşadıkları bu evi ve çocukları dönüştürmek için büyük bir mücadele verdiklerini anlatarak hem tarihi mekânı hem de çocukların geleceğini kurtardıklarını belirtiyor. Konuşmacılar arasındaki 28 yaşındaki belediye çalışanı Mahmut da bu durumun canlı örneklerinden biri. Bağımlılık tedavisi gören Mahmut, “Hem evi hem beni kurtardılar” diyor.

Gaziantepliler için ise “Değişen Gaziantep” sözü kabul görmüş bir slogan. 2005 yılında kentin kalesinden başlayan bu değişim, kapsamında 5 km’lik “Kültür Yolu”nun inşası ve çevresinde yer alan sokakların onarılmasıyla başlamış. ÇEKÜL Vakfı’nın “kamu-yerel-sivil-özel birlikteliği” ilkesiyle kılavuzluk ettiği çalışmalarla şimdiye kadar 18 han, dokuz cami, dört hamam, bir mevlevihane, 550 konut ve 1000 işyeri yenilendi.

Kentsel dönüşümün sosyal ayağının da gözden kaçırılmadığı proje kapsamında, dükkânları onarılan bakırcılar, usta çırak ilişkisini geleceğe taşıyor, kentin insanları kendi iradeleriyle dönüşümün parçası oluyor.

Bu felsefeyi yıllardır çeşitli kentlerde uygulayan Metin Sözen de söz şimdi: “Yaşadığın yerin değerini bilmiyorsan yarınların yoktur. Gaziantep’in devingen hareketinin hızı kesilmeyecek. Gerçeğe dönüşen düşler kurmak, halkı ve sorunlarını değiştirebilmek önemli. Dönüşüm ancak halka ‘Siz kenti, kendi iradenizle dö-nüştürdünüz’ diyebilince olur.”

Gaziantepliler, Gaziantep’in yakın zamana kadar lahmacun, kebap şehri iken bugün kültür şehrine dönüştüğünü söylüyorlar. Örnek mi? Bir zamanlar sadece iki müzesi olan Gaziantep bugün bir müzeler kenti. Zeugma Mozaik Müzesi başta olmak üzere aralarında Bayaz Han Kent Müzesi, cam, bakır eserler, savaş, mutfak müzesinin de olduğu dokuz müze var. Ayrıca, dört sanat galerisi, bir kültür merkezi de yakında hizmete girecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler