Gerçeğin kadınları, düşlerdeki kadınlar sergisi açıldı

Fransa ile sömürgelerinin tarihine, kadın, göç ve sürgün gibi birçok açılardan yönelmiş olan Cezayirli baba ve Fransız anneden doğan yazar Leïla Sebbar, üç konferans vermek üzere geldiği İstanbul'da üzerine yazılar yazdığı Kuzey Afrika'da çekilmiş kartpostallardan oluşan "Gerçeğin kadınları, düşlerdeki kadınlar" sergisinin açılışına da katıldı.

Yayınlanma: 09.03.2011 - 21:42
Abone Ol google-news

Harbiye'deki Notre Dame de Sion Fransız Lisesi sergi salonunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçeleşen açılış katılanlar arasında  Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Hervé Magro’da vardı. Lisenin yetiştirdiği kadınların her yerde başarısını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Magro, dünyada kadınların eşit olmadığına insan hakları komisyonlarının yetersizliğine dikkat çekerek uluslararası kadın hakları komisyonları kurulmasını istedi.

Fransız Müdür Yann de Lansalut ise sergiyi şu sözlerle tanıttı; “1885 ile 1930 yılları arasında resmi çekilen bu Kuzey Afrikalı kadınların kartpostalları, ideal bir kadın figürünü yansıtmadığı gibi, aksine kadınların ne denli kolayca ve saygısızca birer araç haline getirildiklerini anlamamızı  sağlamaktadır.”  Lansalut, “Ne yazık ki bu, unutulmuş bir geçmişin tanıklığı değildir.”  diyerek bu zor zamanlarda, serginin tarih, toplum, etnografya boyutlarıyla  bir yolculuğa başlama imkanı sağlayacağını altını çizdi. “Gök kubbenin yarısını kadınlar taşır” Çin atasözünden yola çıkarak kadınların önemine, kuvvetlerin dengesine dikkat çekereek; “Gök kubbe üzerimize düşmeden idare edebilsek de, insanlık bu yarım sütun düzeniyle yetinemez, yetinmemelidir.” dedi.

Özellikle kadın portreleri üzerine yoğunlaşan, kadını ev ortamında, cinsiyetine vurgu yaparak gösteren 8 Nisan’a dek sürecek olan sergi, 1885-1930 yılları arasındaki Kuzey Afrika sömürgelerindeki yaşam üzerine fikir vermekte.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler