Gerçeker ve Birden emekliye ayrıldı

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden emekliye ayrıldı.

Gerçeker ve Birden emekliye ayrıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.06.2011 - 14:37

Yargıtay Başkanı Gerçeker ve Danıştay Başkanı Birden yaş haddinden emekliye ayrıldı. İki isim için de Yargıtay ve Danıştay'da törenler düzenlendi.

Yargıtayda düzenlenen törende konuşan Yargıtay Başkanvekili İhsan Akçin, Gerçeker'in yorucu, sıkıntılı, zaman zaman da bunaltıcı hukuk yolculuğunda büyük bilgi birikimiyle Türk hukukuna her zaman katkı sağladığını ve Gerçeker'in her zaman saygıyla anılacağını söyledi.

Hafızalarda saygın bir isim olarak yer etmenin herkese nasip olmayacağını belirten Akçin, Gerçeker'e emeklilik hayatında sağlık ve mutluluk diledi.

Törende konuşan Hasan Gerçeker de çok heyecanlı ve mutlu olduğunu dile getirdi. 40 yıla yakın meslek hayatında geçmişe baktığı zaman hep güzel anılarla bugünlere geldiğini düşündüğünü ifade eden Gerçeker, meslektaşlarıyla güzel günler geçirdiğini, sıkıntılı günleri hep birlikte aşmaya çalıştıklarını, hep birlik ve beraberlik içinde olduklarını anlattı.

Bugüne kadar üzdüğü arkadaşları varsa onların kendisini affetmesini isteyen Gerçeker, kimseyi bilerek üzmek istemediğini, meslek hayatı boyunca hep sevgi, dostluk ve saygıyı ön planda tuttuğunu kaydetti.

Gerçeker, çok saygın, onurlu ve büyük sorumluluk isteyen bir meslekleri bulunduğunu ifade ederek, ''Geriye baktığım zaman yapmak istediğim, yapamadığım çok şey oldu. Yarın burada seçim olacak. Benim yerime gelecek olan arkadaşımın da bayrağı daha yükseğe taşıyacağına inanıyorum'' dedi.

Yargıtaya yeni seçilen üyelere de teşekkür eden Gerçeker, yeni üyelerin de hukuka çok büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.

"Yapamadığımız çok şey oldu"

Gerçeker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Yargı bağımsızlığı, temel özgürlüklerin, insan haklarının, insan onurunun, adaletin en büyük teminatıdır. Bizlerin hukuk çalışmalarımız, yasaları uygulamamız yanında en baş görevlerimizden biri de yargı bağımsızlığını her zaman koruyup kollamaktır. Bunu yapacağınızdan hiçbir kuşkum yok. Kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ilkeleri ancak yargı bağımsızlığının olduğu bir yerde mümkün olabilir.
Bugünlere gelmemiz büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği aydınlık yolda yürümekle olmuştur. Özgürlükçü demokrasinin, çoğulcu demokrasinin yerleşmesi, özendiğimiz, gıpta ettiğimiz çağdaş ülkeler seviyesine çıkmamız ve arzu ettiğimiz hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkeleri de yargı bağımsızlığı ile mümkün olabilecektir. Bunların da mücadelesini yapacağınızdan en ufak kuşkumuz yok. Çok sorunlarımız vardı. Elimizden geldiği kadar bunları aşmaya çalıştık. Sizlere iyi bir çalışma ortamı hazırlamaya çalıştık ama yapamadığımız çok şey oldu.''

Konuşmasının sonunda eşi, oğlu ve gelinine teşekkür eden Gerçeker'in duygulandığı görüldü.

Törende daha sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Gerçeker'e onur belgesini verdi.

Gerçeker'e çiçek sunmak üzere kürsüye çıkan Yargıtay Başkanvekili Erdal Sanlı da yaptığı konuşmada, Gerçeker'in özgeçmişi okunurken, askerlikle hakimlik stajına başladığı dönem arasındaki bölümün atlandığını, bu dönemde Gerçeker ile Sümerbank Genel Müdürlüğünde birlikte çalıştıklarını anlattı. Sanlı, ''O dönemde bir çıtı pıtı kız başkanla buluşur giderdi. Şimdi o çıtı pıtı kız başkanımızın hayat arkadaşı hanımefendidir. İyi ve kötü günde yanında olmuştur. Bu katkılarından dolayı çiçeği hanımefendiye vermek istiyorum'' diyerek çiçeği Gerçeker'in eşi Saniye Gerçeker'e verdi.

Törenin ardından Hasan Gerçeker, çalışma arkadaşlarının alkışları arasında karanfillerle Yargıtay'dan uğurlandı.

 

Danıştay Başkanı Birden de emekliye ayrıldı

Yaş haddinden emekli olan Danıştay Başkanı Mustafa Birden için Danıştay Başkanlığı toplantı salonunda tören düzenlendi.

Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu, törende Birden'in öz geçmişini okumasının ardından yaptığı konuşmada, Birden'in 3 yıllık başkanlık döneminde yaptığı değerlendirme ve konuşmalarda Türkiye'de 2008 yılından bu yana yaşanan sürecin göz önünde tutulması gerektiğini ifade etti.

Sinan Yörükoğlu, Mustafa Birden'in, Türkiye Cumhuriyeti'nin ''bunalımlı'' yıllarında, ''havanın kurşun gibi ağır olduğu'' dönemlerinde Danıştay Başkanlığı görevini yaptığını belirterek, şöyle konuştu:
''Bu dönemde maalesef yargının itibarının kaybettirilmesi yönündeki müdahalelere ve siyasi söylemlere muhatap olduk. Danıştayın ayağa sıkılmış bir kurşun, ciğere saplanmış bir hançer, bütün kararlarının taraflı ve yanlı olduğu yönündeki yayınlar karşısında, Danıştayın itibarsızlaştırılarak yasal değişikliklere zemin hazırlanması döneminde bu zor görevi üstlendiniz. Bu dönem içinde yargıyla ilgili yasal çalışmalar yapıldı. Yasal çalışmalarda Danıştayın detaylı olarak hazırlamış olduğu görüşlerin hiçbirisinin dikkate alınmadığı bir süreci yaşadık. Aynı zamanda Danıştaya Sayın Başkan'ın muhatap olduğu bir menfur saldırı sonucunda bir yargı şehidi verdik. Bunun davasının bugüne kadar karara bağlanamamış olmasının da böyle bir toplantıda dile getirilmesi gereken bir acı olduğunu düşünüyorum.''

Sinan Yörükoğlu, Danıştay yeni hizmet binasının bu dönemde yapılmasının ve yakın bir zamanda tamamlanacak olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, Danıştayın Kolej'deki binasında mutfak ve banyolardan bozma odalarda yargılama yaptığını, o dönemden bu döneme gelişmenin sevindirici olduğunu söyledi.

Yörükoğlu, ''O dönemde yapılan yargılamanın ve hukuk devleti ilkesinin tamamını kapsayacak yargısal işlemin yeni binamızda devam etmesini arzu ediyorum. Yeni bina sadece fiziki anlamda bir rahatlama olmamalı, Danıştayın yargısal işlemlerini, Danıştayın hukuk devleti olmasına katkısını esas alacak düzenlemelerin de hayata geçirilmesini arzu ediyoruz'' dedi.

Birden'in 40 yıllık yargıçlık süresini bugün tamamladığını ifade eden Yörükoğlu, Birden'in Danıştay başkanlığı yapmasının cumhuriyet adına kazanım olduğunu söyledi.

Bir emekçi kenti olan Kırıkkale'de bir emekçinin çocuğu olarak dünyaya gelen Birden'in Danıştayın başkanlığını yapmasının cumhuriyetin getirdiği yurttaşlık kavramının bir sonucu olduğunu ifade eden Yörükoğlu, ''40 senelik bir dostunuz olarak şunu rahatlıkla söylüyorum ki cumhuriyetin size verdiği kazanımların kıymetini bildiniz. Cumhuriyete ve hukukun üstünlüğüne, demokrasiye bağlılığınızı her aşamada gösterdiniz. Size bundan sonraki yaşamınızda sağlıklı, huzurlu, mutlu günler diliyorum. Biz sizi unutmayacağız, sizin de bizi unutmayacağınızı biliyoruz'' diye konuştu.

Birden de veda konuşmasında, 40 yıllık meslek hayatını sonlandırarak emeklilik statüsüyle yeni bir hayata adım attığını söyledi.

Danıştayı evinden ayırt etmediğini, evinden çok zaman geçirdiğini ve emekliliğin sadece bir fiziki ayrılık olduğunu ifade eden Birden, ''Bu fiziki bir ayrılıktır. Çünkü Danıştay yaşam biçimimizdir'' dedi.

Birden, Danıştay mensuplarının büyük bir fedakarlıkla çalıştığını, insanların sorunları dosyalar halinde Danıştay mensuplarının önüne geldikçe meslek mensuplarının rahat edemediğini ve güçleri nispetinde sorunların çözümü için çalıştıklarını kaydetti.

Danıştayın yapılan yasal değişikliklere ilişkin önerileri bulunduğunu, bunların kimi zaman dikkate alındığını, kimi zaman da alınmadığını söyleyen Birden, idari yargının özellikleri dikkate alınarak kısa sürede Danıştayın iş yükünün hafifletileceğini kaydetti.

Birden, Danıştayın kadrosunun yapılan yasal değişikle yükseltildiğini hatırlatarak, ''Bu artış ümit ediyorum ki Danıştayın çok daha süratli şekilde kararları vermesini sağlayacak ve en kısa sürede yüksek mahkemenin iş yükü seviyesi normal seviyeye inecektir'' diye konuştu.

Yaşamı boyunca hukuka saygıyı hep ön planda tuttuğunu, adaletten ayrılmamaya özen gösterdiğini belirten Birden, yaşamı boyunca ailesi ve Danıştay mensuplarının hep yanında olduğunu ifade ederek, çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Birden, ''Kenetlenerek idari yargının bazen, zaman zaman görev ve sorumluluğundaki bazı konuların idari yargının dışına çıkarılması gibi kanunları, bizim bilgimiz dışında yapılanları zaman zaman görüyoruz. Birlik ve beraberlikle yaklaşık 1,5 asırdır ayakta kalan ve temel hak ve özgürlüklerin korunmasında en önemli rolü idari yargı üstlenmiştir. Temel hak ve özgürlüklerin ihlali somut olaylardır. Danıştay da bu somut olayları önlemeye çalışıyor, bundan sonra da bu görevini üstün hizmet anlayışıyla yapacağına inanıyorum'' dedi.

Birden'in, konuşması sırasında duygulandığı görüldü.

Danıştay üyeleri ve çalışanlarının alkışları arasında Danıştaydan uğurlanan Birden, makam aracıyla buradan ayrıldı.

Birden'in özgeçmişi

Mustafa Birden, 1 Haziran 1946'da Kırıkkale'de doğdu. Kırıkkale Lisesini bitirdikten sonra 1968'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Birden, 31 Mayıs 1971'de Danıştay Yardımcısı unvanıyla mesleğe başladı. İstanbul İdare Mahkemesi Başkanlığı ve Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı görevlerini yapan Birden, 21 Aralık 1994'te Danıştay üyeliğine seçildi. Uyuşmazlık Mahkemesi asıl üyeliği görevinde de bulunan Birden, 7 Mart 2002'de Danıştay İkinci Dairesi Başkanlığına ve 28 Mayıs 2008'de Danıştay Başkanlığına seçildi. Mustafa Birden, evli ve iki çocuk babası.

Danıştay Başkanlık seçimi

Danıştay Başkanı seçilebilmek için 8 yıl Danıştay üyeliği yapmış olmak gerekiyor. Seçime katılmak isteyenler, seçim gününden önce Danıştay Başkanlığına yazıyla başvurabilecekleri gibi toplantıda oylamaya başlanmadan önce sözlü olarak da istekte bulunabiliyor veya teklif edilebiliyor. Danıştay Başkanı, Danıştay Genel Kurulu'nun üye tam sayısının salt çoğunluğuyla seçiliyor. Gizli oyla gerçekleştirilecek seçimlerde ilk üç oylamada sonuç alınamazsa üçüncü turda en çok oyu alan 2 aday arasında dördüncü tur oylama yapılacak. Bu turdan da sonuç alınmazsa seçim yeniden aday gösterilerek tekrarlanacak. Danıştayın yeni başkanı yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl süreyle görev yapacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler