"Gerekli ama yeterli olmayan bir anlaşma"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata ile bir işbirliği anlaşması imzaladıklarını belirterek, bunun, gerekli ama yeterli olmayan bir anlaşma olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, uçağının arızalanması sonucu mecburi iniş yaptığı Pekin'den dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Japonya'daki temaslarını değerlendiren Taner Yıldız, ''Sayın Ohata (Japonya Ekonomi-Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata) ile bir işbirliği anlaşması imzaladık. Bu, gerekli ama yeterli olmayan bir anlaşmadır. Her şeyin bittiği anlamına gelmiyor ama başlatılması için böyle bir anlaşma, görüşme yaptığımız bütün ülkelerle bunu yapıyoruz'' dedi.
Bakan Yıldız, bundan sonra önemli bir evreye girildiğine işaret ederek, 3 aylık yoğun bir hazırlık dönemi olduğunu, mutabık kalınabilecek şartların karşılıklı çıkartılacağını ifade etti.
''Bunları yapabilecek miyiz, karşılıklı görüşeceğiz. Bu işin yatırımcı tarafı, işletmeci tarafı var, finansman tarafı var, kamu iradesi var ve siyasi irade de var'' diyen Bakan Yıldız, Türkiye'nin bunların her birisine hazır olduğunu kendilerine beyan ettiklerini belirtti.
Taner Yıldız, Japonya Başbakanı, Başbakan Yardımcısı ve dört ayrı bakanla görüştüklerini kaydederek, ''O ülkenin ileri gelen CEO'larıyla yemekli toplantılar yaptık. Tahmin ettiğimin üzerinde verimlilikte toplantılar geçti. İnşallah devamı da böyle olur. Bunu sonuçlandırıp sonuçlandıramayacağımızı önümüzdeki 3 ay içinde göreceğiz'' diye konuştu.
Bakan Yıldız, GAP uçağının arızasıyla ilgili de şunları söyledi:
''Pilotlar acil iniş yapmaları gerektiğini söylediler. Hava basıncının düştüğünü ve bir arıza oluştuğunu söylediler. Sayın Başbakanımız uçağını tahsis etmişti. Böyle bir durum yaşandığına ilk kez şahit oldum ve Pekin'e inmek zorunda kaldık. Tabii uçak parça bekleyecek. O yüzden belki 2 gün daha orada kalacak. Biz de THY ile döndük. Bütçe görüşmelerine yetişmek için tam zamanlamasını ona göre yaptık ama yetişemedik. Benim sağ kulağımda ufak bir sıkıntı vardı, onu hissettim, ama bir panik yaşanmadı. Çünkü pilotlarımız çok tecrübeli. 4 saat olmuştu Tokyo'dan kalkalı, gayet rahat indik, ama uçak devam edemedi.''
''Boğazlardan petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığı görülmektedir"
Yıldız, boğazlardaki tanker trafiğinin kabul edilebilir limitleri zorlamaya başladığının ve boğazlardan petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığının görüldüğünü belirtti.
Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in kendisine yönelttiği sorulara, yazılı yanıt verdi. Boğazlardaki tanker trafiğinin, kabul edilebilir limitleri zorlamaya başladığına işaret eden Yıldız, boğazlardan petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığının görüldüğünü ifade etti.
Yıldız, Karadeniz'e gelen petrol miktarının, gelecek yıllarda, Kazakistan'daki Kaşagan, Karaçağanak gibi sahaların işletime alınması, Tengiz'deki üretim seviyesinin yükseltilmesi ve Karadeniz'de petrol bulunması olasılığıyla artabileceğinin hesaplandığına dikkati çekti. Taner Yıldız, bunların, Türk boğazlarındaki trafiği de doğrudan etkileyeceğini belirterek, ''Sorunun çözümünün boğazlarımızı by-pass edecek boru hatları olması çerçevesinde, özellikle Hazar coğrafyasında önümüzdeki yıllarda giderek artması öngörülen petrol üretimi de dikkate alınarak, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattından sonra Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattı projesine odaklanılmıştır'' bilgisini verdi.
Tuz Gölü yeraltı doğalgaz depolaması
Bir başka soru üzerine, Yıldız, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi kapsamında gündeme gelen iddialarla ilgili 2007 yılının ekim ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını, ihalenin iptal edildiğini, yapım işi tek bir ihale paketi olacak şekilde yeniden ihale sürecinin başlatıldığını anımsattı.
Yıldız, bu çerçevede ''Yerüstü ve Yeraltı Tesisleri, Su Temin ve Tuzlu Su Deşarj Boru Hatları Temini ve Montajı ve Kavern Çözeltme İşlemi Satın Alma İşi'' yapım ihalesinde, ön yeterlik alan firmalardan 20 Eylül 2010'da tekliflerin alındığını, teklif değerlendirme sürecinin devam ettiğini bildirdi.
Bu çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının, 2011 yılının ocak-şubat aylarında sözleşme imzalanmasının öngörüldüğünü belirten Yıldız, toplamda 1 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip olacak tesisin; 2013-2015 yılları arasında birinci, 2015-2018 yıllarında ise ikinci aşamasının tamamlanarak devreye alınmasının planlandığını kaydetti.
EÜAŞ Genel Müdürlüğünün Afşin-Elbistan yöresinde bulunan A ve B santrallerine ek olarak, 4,8 milyar ton rezervin yaklaşık 1,5 milyar tonunu kullanacak olan C ve D santrallerinin kurulması için çalışmaların devam ettiğine işaret eden Yıldız, ayrıca yine 1,5 milyar ton rezerv kullanacak olan E ve F santrallarının da devreye alınması için çalışmalara başlanacağını bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı