Gezi kini bitmiyor... Tutulu avukat Şükriye Erden'in kızı da tutuklandı

Tutuklu avukat Şükriye Erden’in kızı Merve Önem’in Gezi sırasında telefonla avukat Evrim Deniz Karatana’yla yaptığı görüşme suçlama konusu yapıldı.

Yayınlanma: 07.04.2018 - 21:47
Abone Ol google-news

Tutuklu avukat Şükriye Erden’in kızı Merve Önem önceki gün İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nce, 2014 yılında açılan soruşturma nedeniyle “Terör örgütü üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklandı. Gezi Direnişi sırasında telefonla avukat Evrim Deniz Karatana ile yaptığı görüşmeyle suçlanan Önem’in, annesi tutuklandığında yapılan destek eylemine katılması da tutuklama gerekçesi arasında yer aldı. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan tutuklu avukat Naciye Demir’in kızı Güleycan Demir adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Merve Önem ve Güleycan Demir 29 Mart 2018’de yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı.

Dokuz gün gözaltında kaldıktan sonra ise önceki gün hâkimliğe çıkarılan beş kişiden Merve Önem ve Esma İpek Kat tutuklanırken, diğer üç kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Önem hâkimlikteki savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddederek, “Gözaltında dokuz gün kaldık. Hiçbirimiz birbirimizi tanımıyoruz. Gezi olaylarında Halil ve Oğuz isimli kişilerle konuşmalarımı kabul etmiyorum. Ses kayıtlarımın incelenmesini talep ediyorum. Taksim’e gittim ancak yasadışı hiçbir şey yapmadım. ‘Ailemizi arayabilir miyiz?’ diye oradan tanımadığım insanlar benden telefon istemişti. Onlar olabilir. Evrim Deniz isimli şahıs ile görüşmem var. Bu kişi avukattır. Annem de avukattır. Vatan Emniyet’te ‘bu dosyayı FETÖ’cüler açtı. Bu dosyayı açanlar tutuklandı, bu dosyayı kapatmak adına size soruşturma açmak zorundayız’ dediler ” diye konuştu. Önem, dosyadaki fotoğraflarla ilgili olarak ise “31 Mayıs’ta bir resim var. O resimdeki kesinlikle ben değilim. O gün ben Bakırköy civarındaydım. Gün içerisindeki sinyal bilgilerim araştırıldığında orada olmadığım belli olacaktır. Yüzü açık tek tip kıyafetli şahıs da ben değilim. 1 Mayıs’a daha önce katıldım. Ancak bu tarihte değil. Pankartın yanında yer alan fotoğraf ise annemin tutuklandığı zaman adalet istiyoruz denilerek yapılan açıklamanın fotoğrafıdır. Annem için orada bulundum. Annem tutuklu, babam vefat etti. Üniversiteye hazırlanan bir kardeşim var. Serbest bırakılmayı istiyorum. Üçüncü üniversitemi okuyorum” dedi. Önem’in avukatları da iddia edilen eylemlerle ilgili takipsizlik kararlarını hâkimliğe sundular.

‘Tutuklanmasına engel yok’

Hâkimlik, Önem’in örgütsel nitelikte telefon görüşmelerinin bulunduğunu, terör örgütü tarafından düzenlenen eylem ve yürüyüşlere yüzünü kapatmış şekilde, tek tip kıyafetle, pankart tutarak ve kırmızı fular takarak katıldığını öne sürdü. Dosyada kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunduğunu savunan yargıç, Önem’in tutuklanmasına engel bir durumun bulunmadığını, alması muhtemel ceza göz önüne alındığında kaçma şüphesinin olduğunu belirtti. Güleycan Demir hakkında somut delil bulunmadığına karar veren yargıç, Demir’in hakkındaki adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağına hükmetti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon