Gıda dışarıda eridi, içeride yakıyor
Dünyada başta tahıl, et ve şeker olmak üzere gıda fiyatları 55 ayın en düşük seviyesini görürken Türkiye’de zirveyi zorluyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyatları Endeksi’nin şubatta 179.4 puana gerilediğini ve böylece endeksin 2010 Temmuzu’ndan bu yana en düşük seviyeye gerilediğini açıkladı. Türkiye’de ise 2005’ten sonra hızla daralan tarım arazilerinin üzerine 2007 ve 2014’te yoğun etkisi görülen don, sel, fırtına ve kuraklık gibi iklimsel değişimler tarım ürünlerinde rekolteyi düşürdü, gıda fiyatları, ona bağlı olarak da enflasyon arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) gıda ve alkolsüz ürünlerde on iki aylık ortalama yüzde 12.62 oldu. Ocakşubatta gıda fiyatları artışı yüzde 6.19 oldu. 12 ay ortalamasında gıda fiyatları artışı yüzde 12.91 oranında. Böylece dünyada gıda fiyatlarında düşme eğilimi görülürken Türkiye’de gıda fiyatları en çok artan ürünler listesinde lokanta ve otellerden sonra ikinci sırada yer aldı.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Önder Güngör, “2005’den bu yana 30 milyon dekar yani Belçika kadar bir toprak parçası yok oldu. Toplam tarım alanı 1990’da 27 milyon 856 bin hektarken, 2014 Ocakta 23 milyon 811 bin hektara düştü” dedi. Tarım arazilerinin azalmasıyla birlikte tarım ürünlerinde rekolte düşmeye başladı. ZMO verilerine göre,1990-2013 döneminde baklagil üretimi yüzde 43 azalarak 2 milyon 13 bin tondan 1 milyon 148 bin tona düştü. Son 10 yılda nohut üretimi 150 bin ton, kuru fasulye 55 bin ton ve mercimek 105 ton geriledi. Türkiye bugün Mısır, Etiyopya, Bangladeş ve Çin’den kuru fasulye, Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek, ABD, Ukrayna ve Kanada’dan ise bezelye ithal ediyor.
İklim çarptı Üzerine
iklim değişiminden kaynaklanan don, sel ve kuraklık tarımda birçok üründe rekoltenin daha da düşmesine neden oldu. TÜİK’in iklim şartlarına bağlı bitkisel üretimde düşüş verilerine göre 2014’de bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6.6 ve meyvelerde yüzde 6.2 azalma görüldü. Öte yandan FAO’nun küresel raporunda, “Bu yıl tahıl üretimi için olumlu bir görünüm hakim ve stoklar da oldukça güçlü. FAO’nun Tahıl Fiyatları Endeksi aylık yüzde 3.2 azalışla 171.7 puana indi. Bununla birlikte diğer bir sert düşüşün gözlendiği FAO Şeker Endeksi de söz konusu dönemde yüzde 4.9 gerilemeyle 207.1 puan oldu” dendi. İklim değişimine karşı dünyada bir çok ülkenin önlemler aldığını söyleyen Güngör, “Türkiye’de de kuraklığa karşı 2007’de sözde bir kurul kuruldu. Ama eylem planının ne olduğunu sorduğumuzda açıklanmıyor” dedi.
Maliyet yüksek, gelir düşük 2014’te çiftçinin girdi maliyetini en çok arttıran mazotta fiyat artış oranı yüzde 30-35, gübrede yüzde 20 civarında. Çiftçinin ürününü satarken fiyat artış oranı yüzde 17. Her yıl maliyeti artan ama geliri düşen çiftçi sayısı azalıyor. Türkiye’de 2002’de 2 milyon 588 bin 666 olan çiftçi sayısı 2013’te 2 milyon 183 bin 270’e geriledi. TZD Başkanı İbrahim Yetkin, Maliyet artışıyla gelir arasında büyük bir fark olduğunu söyledi. Çiftçi-Sen Başkanı Abdullah Aysu, “Avrupa Birliği ve Amerika’da olduğu gibi çiftçi ürününü satarken maliyet artı yüzde 25 kazanç ve artı insanca yaşam payı dediğimiz enflasyon oranında artış uygulaması ile taban fiyat uygulanmasını istiyoruz. Ürünün fazla olması halinde de devlet tarafından alınma garantisi getirilmesi gerekiyor. Çiftçiyi kurda kuşa yem etmemek lazım” diye konuştu. |
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu