Gıda krizi kapıda

Dünya ekonomik krizle boğuşurken şimdi de emtia krizi baş gösteriyor. 2007-2008'deki gıda fiyatlarındaki yükseliş bir çok fakir ülkede ayaklanmaları tetiklemişti. Uzmanlara göre buna benzer bir kriz hızla yaklaşıyor. Türkiye'de de fiyatların gelecek günlerde artması bekleniyor.

Yayınlanma: 21.07.2012 - 08:53
Abone Ol google-news

ABD’de yaşanan son 25 yılın en kötü kuraklığı tarımsal emtia fiyatlarını rekor yüksek seviyelere taşıdı. Mısır fiyatları 2008 ve 2011 zirvelerinin üzerine çıktı, buğday fiyatları henüz rekor seviyelerde değil ancak son beş haftada yüzde 50’den fazla fiyat artışı gösterdi.

ABD’deki kuraklık ve Rusya’da tahıl üretiminin düşeceği tahminleri fiyatları etkiledi. Uzmanlar eğilimin sürmesi durumunda, dünya gıda fiyatlarını da etkileyeceği kanaatinde. Dünya Bankası kuraklığın mısır ve soya fasulyesi üzerindeki etkileri konusunda kaygı duymak için erken olduğunu, ama durumun inceleme altında tutulacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) devam eden kuraklığın tahıl fiyatlarında neden olduğu yükseliş konusunda endişeli olduğunu ve fiyatlarda şimdilik düşüş beklenmediğini açıkladı. FAO’nun üst düzey ekonomisti ve tahıl uzmanı olan Abdolreza Abbassian “İki nedenle endişeliyiz: Birincisi fiyat artışlarının gerçekleştiği hız ve ikincisi özellikle mısır, soya fasulyesi ve buğdayda en azından şimdilik fiyatlarda rahatlama görünmemesi” dedi. FAO, ABD’de yaşanan kuraklık nedeniyle mısırda yaşanan sorunlar yüzünden mevcut sezonda işlenmemiş tahıl arzında daralma bekliyor.

Dünya mısır ihracatının neredeyse yarısını ve soya fasulyesi ve buğdayın önemli bir kısmını arz eden ABD’deki bu kuraklığın birçok ülkedeki tüketicileri etkileyeceğini vurgulayan uzmanlar “2007-2008 yılında gıda fiyatlarındaki yükseliş birçok fakir ülkede ayaklanmaları tetiklemişti. Böyle bir sonra karşılaşmaktan endişe duyuyoruz” ifadesini kullanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler