Gıda mühendisleri uyarıyor: Bunları yemeyin!
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, gıda tüketiminde tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalara ilişkin önerilerde bulundu.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, çiğ etin kilosundan bile ucuza sucukların satıldığına dikkati çekerek, yurttaşların bu tür ürünleri tüketmemesi gerektiğini belirtti.
Süt ve süt ürünleri
Süt ve süt ürünleri hakkında, ''Kutu sütü içmeyin, içinde koruyucu bulundurur. Kapıdan süt alın'' gibi bir çok ''şehir efsanesi'' bulunduğunu belirten Ataman, ''Bu doğru değil. Sokak sütünü önermiyoruz. Üretici kooperatifleri Türkiye'nin belli noktalarında sokak sütünün dağıtım sistemine benzer sistemler kurmaya başladı. Pastörize sütü çok düşük maliyetlerle kapıya dağıtıyorlar. Bunun gibi uygulamaları yapmak lazım'' diye konuştu.
Et ürünleri
''Çiğ etin kilosundan ucuza sucuklar var. Bunların tüketilmemesi gerektiği açık'' diyen Ataman, özellikle gıda ürünlerinde ucuza kaçmanın belli noktalarda sağlıkla oynamak anlamına geldiğini vurguladı.
Ataman'ın, gıda alışverişlerinde tüketicilere yönelik bazı önerileri ise şöyle:
''Etten bile ucuza sucuk, sütten bile ucuza peynir tüketmeyin. O sütten büyük miktarda kayıp oluyor, peynire işlenirken. Sonra onun depolama maliyeti var, hijyeni var. Eğer düzgün bir ürün tüketecekseniz, bir miktar maliyeti olacak. Tüketicilere, çok ucuz ürünlere eğilim göstermemelerini tavsiye ediyoruz.
Üstü yapışkanlaşan, görüntüsü, kokusu, vakum ambalajı bozulan ürünlerin satın alınmaması gerekiyor. Ancak normal görünümlü bir ürün de sağlık riskleri barındırabilir. Tüketici, gözle görülebilir şekilde bozulmuş ürünler dışında, bir gıdanın sadece görünümüne bakarak insan sağlığını riske atıp atmadığını anlayamaz.''
Gıda ürünlerindeki sağlık risklerinin denetimle ve analizle anlaşılabileceğine dikkati çeken Ataman, ''Bu nedenle 'Görüntüsü şöyle olanı alın' demekten çok çekinirim. Bizim önerimiz kayıtlı, ambalajlı, onaylı, etiketli ürünlerin tüketilmesi. Çünkü bunların izlenebilirliği var. Genel anlamda söylemek gerekirse, mutlaka ambalajlı, etiketli ve üreticisi belli olan gıda ürünlerinin tercih edilmesini öneriyoruz. Tüketicilere, ürünlerde bakanlık onay numaralarıyla kayıt numaralarını aramalarını tavsiye ediyoruz'' şeklinde konuştu.
Ambalajlı olmayan ürünlere dikkat
Seyyarlarda satılan, ambalajı olmayan ürünlerin, kayıtlı bir yerden olup olmadığının takip edilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Ataman, şunları söyledi:
''Burada kastım, reyonlarda satılan dökme gıdalar değil. Bunlar yasaldır ama önünde hangi firmanın, hangi partisinin üretimi olduğu, son tüketim tarihinin yer alması, bu bilgilerin ürünle birlikte tüketiciye verilmesi gerekiyor. Tüketicinin, bunun üzerine mutlaka gitmesi ve talepkar olması lazım. Marketlerden, özellikle şarküteri reyonlarından bir çok ürün dökme tüketiliyor.
Bu dökme tüketimin bir kuralı var. Ürünün nereden geldiğini, hangi parti olduğunu, etiketteki bütün bilgileri görebilmeniz ve bir kağıtla yanınıza alabilmeniz lazım. Bunu tüketicinin talep etmesi çok önemli.''
Tarım Bakanlığının ''174 Alo Gıda Hattı'' bulunduğunu hatırlatan Ataman, tüketicilerin, bu hattı çok daha etkin kullanmalarının önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!