Gidişat kötüye
'Liderlerin İtibarı ve Kurumlara Güven' araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.
Metropoll Araştırma Şirketi’nin yaptığı kamuoyu yoklamasına göre Türkiye’de demokrasiye duyulan güven de, AB üyeliğine inanç da, kurumlara duyulan güven de azaldı. Ülkenin “iyiye gittiğini” düşünenlerin oranı yüzde 18, demokrasinin güçlendiğini savunanların oranı yüzde 9 geriledi.
Şirketin 26 Kasım-1 Aralık 2012 tarihleri arasında yaptığı çalışmadan çıkan sonuçlar ana hatlarıyla şöyle: l Araştırmaya katılanlardan yüzde 36.5’i Türkiye’nin “iyiye gittiğini” ifade ederken, ülkenin “kötüye gittiğini” düşünenlerin oranı yüzde 46.6 oldu. Oysa Aralık 2011’de “Türkiye kötüye gidiyor” diyenlerin oranı yüzde 39’da kalmıştı.
- 12 Haziran milletvekili seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini açıklayanların yüzde 23.2’sinin ülkenin kötüye gittiğini ifade etmesi dikkat çekti.
- Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 34’ü Türkiye’de demokrasinin güçlendiğini, yüzde 29’u ise zayıfladığını düşünüyor. Aralık 2011’de demokrasinin güçlendiğini düşünenlerin oranı yüzde 43 olarak saptanmıştı.
- Türkiye’nin genel şartlarına ilişkin karamsarlık havası son dönemde AB ile ilişkilere de yansıdı. Araştırmaya göre “Türkiye’nin AB üyeliği için halkoylaması yapılsa ‘evet’ oyu veririm” diyenlerin oranı yüzde 43, “hayır derim” diyenlerin oranı ise yüzde 41 olarak belirlendi. AB’ye olan destek Eylül 2008’den bu yana yüzde 69’dan yüzde 43’e geriledi.
- Araştırmada, “2012 yılında yaşanan gelişmeleri düşündüğünüzde sizce Türkiye’de demokrasi nasıl bir değişim göstermiştir” sorusuna da ilginç yanıtlar geldi. Bu soruya, “demokrasi güçlenmiştir” yanıtını verenlerin oranı 33.8, “zayıflamıştır” diyenlerin oranı ise 28.5 oldu. Aralık 2011’de bu oranlar sırasıyla 42.6 ve 23.6 olarak belirlenmişti.
- Araştırmada halkın kurum ve kuruluşlara güvenleri de ölçüldü. Bu çerçevede en güvenilir kurumlar sırasıyla Cumhurbaşkanlığı, ordu ve polis diye sıralandı. Cumhurbaşkanlığı’na duyulan güven ocak 2011’de 10 üzerinden 7.1 olarak belirlenirken, Aralık 2012’de bu oran 7.6’ya çıktı. Orduya güven aynı dönemde 7.7’den 7.5’e, polise duyulan güven7.6’dan 7.3’e, Başbakanlık’a güven de 7.4’ten 6.8’e geriledi.
- İsim bazında da benzer sonuçların çıktığı araştırmaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelik güven 1 yılda 8’den 7.6’ya, Başbakan Erdoğan’a güven 7.4’ten 6.7’ye, Genelkurmay Başkanı’na güven 6.7’den 6.3’e geriledi. Buna karşın muhalefet liderlerine yönelik güven duygusunda az da olsa bir artış yaşandı.
Gül'e destek arttı, Erdoğan'a azaldı
Araştırmada liderlerin itibarlarına ilişkin sorular da yöneltildi. Bu çerçevede katılımcıların yüzde 66’sı Abdullah Gül’ün herkesin Cumhurbaşkanı olma hedefine ulaştığını ifade etti. Yine katılımcıların yüzde 59’u Başbakan’ın görevini yapış tarzını onaylarken yüzde 35’inin onaylamadığı belirlendi. Aralık 2011’de gerçekleştirilen araştırma sonuçları ile karşılaştırıldığında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın görevini yapış tarzını onaylamaya ilişkin olarak, yaklaşık 12 puanlık bir düşüş belirlendi. Katılımcıların yüzde 69’u Kemal Kılıçdaroğlu’nun ana muhalefet liderliği görevini yapış tarzını onaylarken, onaylamayanların oranı yüzde 25 olarak belirlendi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...