Gizliliğin ihlalinin faturası basına
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in soru önergesine verdiği yanıt, Ergenekon soruşturması ile ilgili olarak gözaltı sürecinin başlamasından itibaren gazetelerde yer alan 'gizlilik içeren bilgilerle' ilgili faturanın basına kesildiğini ortaya koydu. Bu yöndeki haberler nedeniyle büyük bölümü basın mensupları hakkında olmak üzere toplam 2 bin 407 soruşturma açıldı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in kamuoyunda Ergenekon soruşturması olarak bilinen soruşturmayla ilgili soru önergesini yanıtladı. Çirkin, soruşturma kapsamında gizli veya çok gizli belgelerin gözaltı sürecinin başlamasından itibaren basına kim tarafından sızdırıldığı, bunlarla ilgili çıkan haber ve köye yazıları ile ilgili de kaç dava açıldığını sordu. Bakan Ergin ise 31 Mart 2009 tarihine kadar Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Küçük Çekmece ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları'nca gizliliğin ihlali ve soruşturma mercilerini etkileyecek şekilde bilgi sızdırmaktan dolayı yapılan suç duyuları ve açılan soruşturma ve davalar hakkında istatistiki bilgi verdi.
Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı 334 soruşturma açtı
Bakan Ergin'in verdiği bilgiye göre, gizliliğin ihlali konusunda Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yazılı ve görsel medya kuruluşu, medya mensubu ve kamu görevlilerine ilişkin toplam 334 soruşturma açıldı. Bunlardan 311'inde kovuşturmaya yer olmadığına dair takipsizlik kararı verilirken 23 dava açıldı. Davaların 22'si devam ederken 1'i mahkumiyetle sonuçlandı.
507 Soruşturmadan sadece 14'ü kamu görevlisine
Bakan Ergin'in verdiği bilgiye göre, Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Küçük Çekmece ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 17 Mart 2009 tarihine kadar yine gizliliğin ihlaliyle ilgili olarak 493'ü basın mensubu, 14'ü kamu görevlisi olmak üzere toplam 507 kişi hakkında soruşturma açıldı. Hakkında soruşturma açılan basın mensuplarından 11'ini mesul müdür, 28'ini köşe yazarı, 167'sini muhabir ve 85'ini de diğer basın mensupları oluşturdu. Bu soruşturmalardan 223'ünde kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken 106'sı hakkında da dava açıldı. Gizliliğin ihlali nedeniyle hakkında dava açılan 14 personelden 10'u hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken 4'ü hakkında da yetkisizlik, birleştirme, görevsizlik ve iade gibi nedenlerle işlem yapılmadı.
Rekor Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda
Ergenekon soruşturması kapsamında, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 13 Mart 2009 tarihine kadar gizliliğin ihlali ve soruşturma mercilerini etkileyecek şekilde bilgi sızdırmaktan dolayı yapılan suç duyularına ilişkin bin 566 soruşturma açıldı. Bunlardan 398'inde kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verilirken 684 dava açıldı.
Savcılarla ilgili işlem yapılmasına gerek görülmedi
Bakan Ergin, Ergenekon soruşturması kapsamında basına bilgi sızdırdıkları iddiasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet savcıları ve hakimi hakkında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan inceleme sonunda 21 Ağustos 2008 tarihli 'olur' ile işlem yapılmasına yer olmadığına karar verildiğini söyledi. Ergin bir başka şikayet üzerine de İstanbul Cumhuriyet savcıları hakkında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan inceleme sonunda 27 Mart 2009 tarihli 'olur' ile şikayetin işleme konulmaması yönünde düşünce bildirildiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu