Göbek deliğinden obezite ameliyatı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Barbaros ve ekibi, dünyada ilk kez robot Da Vinci ile göbek deliğinden obezite ameliyatı yaptı.

Göbek deliğinden obezite ameliyatı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.12.2011 - 09:55

Doç. Dr. Barbaros, yaptığı yazılı açıklamada, obezitenin tüm dünyada ve Türkiye'de her geçen gün arttığını, diyetle ve sporla kilo veremeyen, vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olanlara cerrahi önerildiğini belirtti.

Obezite ameliyatlarının ise artık Da Vinci robotu ile daha güvenli bir şekilde yapılabildiğini anlatan Barbaros, daha az yara izi, daha az kanama ve daha az ağrı demek olan ve birkaç küçük kesiden yapılan robotik cerrahi ameliyatlarında bir ilkin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Dünyada ilk kez Da Vinci robotu ile göbek deliğinden obezite ameliyatını İÜ Tıp Fakültesinde gerçekleştirdiklerini belirten Barbaros, şunları kaydetti:

''45 yaşında 1.85 boyunda ve 155 kilogram olan hastaya, dünyada ilk kez robotik cerrahi ile göbek deliğinden, bir tür emilim bozucu ameliyat olan 'biliyopankreatik diversiyon' yaptık. Bu ameliyatla midenin bir kısmı ve safra kesesi alındı, ince bağırsak ortasından ayrılıp mideye dikildi. Böylelikle yiyeceklerle safra ve sindirim enzimleri ince bağırsağın son 50 santimetresinde beraber olacak ve yağ emilimi bozularak hastanın kilo vermesi sağlanacak.''

Robotik cerrahi ile göbek deliğinden ilk kez yapılan ''biliyopankreatik diversiyon'' ameliyatının, genellikle vücut kitle indeksi 50 ve üzerindeki hastalara yapıldığını kaydeden Barbaros, şu bilgileri verdi:

''Temel felsefe, ince bağırsaktaki emilimi bozmaktır. Ameliyat sonrası takip çok önemlidir. Sadece yağların emilimi bozulmaz. Protein, demir ve vitamin emilimi de bozulur. Ameliyat sonrası başarı oranı çok yüksektir. Vücut kitle indeksi 50'nin üzerinde olan hastalarda uygun seçimdir. Bu ameliyat sonrası hastaya yemek yemesi söylenir. Hem yemek yer, hem de kilo verirler. Protein alımı sıkıntılı olan hastalarda bu ameliyat yapılmamalıdır. Hasta et yemek zorundadır.''

Barbaros, robot teknolojisinin, tek delikten cerrahiyi hem uygulanabilir kıldığını hem de yaygınlaşmasını sağladığını da vurguladı.

Göbek deliğinden yapılan ameliyatların, karında açılan 4-5 delikten yapılan laparaskopik cerrahiye göre bazı avantajlara sahip olduğunu belirten Barbaros, en önemlisinin ise karın duvarına yapılan cerrahi travmanın en aza indirilmesi olduğunu ifade etti.

Yara yeri enfeksiyon riskinin de bu yöntemle en aza indirildiğini, ameliyat sonrası ağrının minimum olduğunu anlatan Barbaros, ''Her ne kadar 'kozmetik fayda çok göze alınmamalı' dense de sadece göbekten yapılan cerrahi girişimlerde bir ay sonra karında iz kalmıyor. Zaten bu yüzden bu tekniğe 'izsiz ameliyat' da deniyor'' ifadelerine yer verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler