Gökçek: 2046'a kadar su problemi yaşanmayacak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla öncelikle Gerede İçme suyu Projesi'ne en kısa sürede başlanacağını belirterek, "DSİ'nin raporlarına göre Gerede Sisteminin devreye alınmasıyla, Kızılırmak hattı da gerektiği zaman kullanılabileceği için Ankara'da 2046 yılına kadar su probleminin yaşanmayacağı öngörülmektedir" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın su temini ve ağaçlandırılmasıyla ilgili olarak düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, Gerede Projesi'nin yanı sıra Temelli'de Şerefli Barajı, Akyurt'ta Çubuk Kuruçay, Elmadağ'da Kargalı barajlarının yapılacağını bildirdi.
Bu barajların projelendirme çalışmaları DSİ, inşaatları ise ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağını belirten Gökçek, "Bu barajlar sayesinde o bölgelerin içme suyu ihtiyaçları karşılanacak. DSİ tarafından yapımına başlanan 33 milyon metreküp kapasiteli Doğanözü Barajı'nın tamamlanmasıyla da Kurtboğazı Barajı'na takviye sağlanmış olacak" diye konuştu.
Ağaçlandırma çalışmaları
ASKİ Genel Müdürlüğü, DSİ ve Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ile bir dizi ortak çalışma yapılacağının altını çizen Başkan Gökçek, ASKİ'nin tüm baraj havzalarında ve arıtma tesislerinde ağaçlandırma çalışması yapacağını, ağaçların ise Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü tarafından temin edileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ağaçlandırılacak alanların projelendirme işlemleri Bakanlık tarafından yapılacak. ASKİ Genel Müdürlüğü ise ağaçların dikilip bakılmasından sorumlu olacak. Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi'nden çıkan ve gübre özelliği taşıyan arıtma çamurları, ağaçlandırılacak alanlara serilecek ve burada gübre olarak kullanılacak. Çubuk-1 Barajı'nın dibinde biriken çamur da analizleri yapılıp uygunluğu onaylandıktan sonra ormanlık arazilerde kullanılacak. Ankara'nın çeşitli bölgelerine yapılacak Atıksu arıtma tesislerinin çıkışına Ultraviyole dezenfeksiyon üniteleri eklenecek ve çıkış suları yeşil alan sulamasında kullanılacak. Çubuk-1 Barajı'nın dip çamurunun temizliğiyle ilgili ASKİ, DSİ ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ortak çalışacak.
Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi arazisinde bir fidanlık oluşturulacak ve burada milyonlarca ağaç yetiştirilecek. Bu ağaçların yetiştirilmesinde gerekecek su ve gübre ise tamamen tesisin arıtılmış suyu ve çamurundan karşılanacak. Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi'ne bugüne kadar 55 bin adet ağaç dikildi. Bakanlıktan 20 bin adet ağaç daha alınarak bu sayı 75 bine çıkarılacak.
Havaalanı yolunun her iki tarafı, çevreyolu ve baraj havzalarının çevresi ağaçlandırılacak. Ayrıca bakanlığın belediyeye vereceği 5 bin adet yetişmiş çınar ağacı, kentin ana arterlerine dikilecek"
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...