Gönül, Rasmussen ile görüştü
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısı için İstanbul'a gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüştü.
Milli Savunma Bakanı Gönül, Rasmussen'i, görüşmenin gerçekleşeceği İstanbul Kongre Merkezi Tophane Salonu'nun girişinde karşıladı. Heyetler arası görüşmenin başlangıcında konuşan Gönül, toplantının İstanbul'da gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Rasmussen de gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti. Görüşme, kısa süre görüntü alınmasının ardından basına kapalı yaklaşık yarım saat sürdü.
Bu arada, Vecdi Gönül, Avustralya Savunma Bakanı John Faulkner ve Portekiz Savunma Bakanı Agusto Santos Silva ile de ayrı ayrı görüştü. Basın kapalı gerçekleşen görüşmeler yaklaşık 20'şer dakika devam etti.
Toplantı programı
Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in başkanlığında ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün ev sahipliğinde yarın yapılacak olan NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantıları için İstanbul'a gelen üye ülkelerin savunma bakanları, İstanbul Kongre Merkezi Beylerbeyi Salonu'nda bu akşam çalışma yemeğinde bir araya gelecek.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in de aralarına bulunduğu 28 İttifak üyesi ülkenin savunma bakanlarını buluşturacak toplantılar çerçevesinde ilk olarak yarın sabah ''Kuzey Atlantik Konseyi'' oturumu gerçekleştirilecek. Oturum, NATO Genel Sekreteri Rasmussen ve Milli Savunma Bakanı Gönül'ün konuşmalarıyla başlayacak.
Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla ''Kuzey Atlantik Konseyi ve NATO Dışı ISAF Katılımcıları'' toplantısı yapılacak.
Toplantıların ardından NATO Genel Sekreteri Rasmussen basın toplantısı düzenleyecek.
Bu arada, NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantıları dolayısıyla sıkı güvenlik önlemleri alındı. Toplantıyı, önceden akredite olan basın mensupları kimliklerini ibraz ettikten sonra aldıkları kartlarla izleyebiliyor.
Basın mensuplarının, kamera, fotoğraf makinesi, diz üstü bilgisayarları kontrol edildikten sonra güvenlik etiketleri yapıştırıldı.
"Güvenlik konusunun etkileri küresel boyuttadır"
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Jean-François Bureau, NATO ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle üniversitenin Ayazağa Yerleşkesindeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''NATO Barış ve Güvenlik İçin Bilim (SPS)'' toplantısında yaptığı konuşmada, NATO'nun bilimsel programlarına katılmak konusunda son derece cömert ve bölgesel işbirliği yönünden aktif olan Türk bilim adamlarına teşekkürlerini sundu.
Bu toplantıda 2 soruya odaklanacaklarını ifade eden Bureau, ''Birincisi, mücadele edeceğimiz en önemli güvenlik sorunları nelerdir? İkincisi, NATO'nun SPS programı, uluslara bu sorunlarla başa çıkabilmeleri için yardım edebilir mi?'' diye konuştu.
''Giderek artan güvenlik sorunları çeşitlilik gösteriyor. Terörizm, kitle imha silahlarının çoğalması, bilişim güvenliği, enerji ve çevre güvenliği, korsanlık ve iklim değişikliği bunlardan bazıları'' diye konuşan Bureau, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu liste daha da artırılabilir. Güvenlik konuları, ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterse de etkileri küresel boyutta olmaktadır. Bu yüzden tüm bu sorunlara karşı ortak çaba ve kapsamlı bir yaklaşım gösterilmelidir. Yeni stratejik konsept tarafından tanımlanan artan mücadele yollarını, bilim ve teknoloji sayesinde kullanabiliyoruz. Bizim Barış ve Güvenlik İçin Bilim Programımız da terörizme ve diğer güvenlik tehditlerine karşı mühendislikten kültürel çalışmalara kadar geniş bir bilim ve teknoloji alanında araştırma fırsatları sunmaktadır.''
Değişik ülkelerden bugünkü toplantıya katılan bilim adamlarının çevresel güvenlik, felaket tahminleri ve bunları önleme yollarıyla iklim değişikliği konularında yaptıkları araştırmaların sonuçlarını paylaşacaklarını anlatan Bureau, ''Bu araştırma projeleri partner ülkelerin problem çözmedeki ulusal kapasitelerini arttırmak için araştırma ve teknoloji ağını kurmalarını sağlayacak'' dedi.
"SPS programı, güvenliğin insani tarafıyla ilgileniyor"
Bilimin, doğal afetler ve terör saldırıları yüzünden savunmasız kalan topluluklar için güvenlik geliştirdiğini ifade eden Bureau, şunları kaydetti:
''Bu sonuçla, SPS programı güvenliğin insani ve sosyal tarafı ile ilgilenmektedir. Sosyal bilimin güvenlik tehditleri ile karşı karşıya kalan insanlar için etkili iletişim ve koordinasyon gibi bir katkısı vardır. Gerçekte, teknoloji ve makineler kadar insani ve sosyal faktörler de terör ve korku üretir. Teröre karşı çalışan NATO'da, birçok uzmanlık merkezi kuruldu. Bugün SPS programını da, NATO'nun Terörizme Karşı Uzmanlık Merkezi ile yürütüyoruz. SPS programı, bununla birlikte terörizme karşı eğitim kursları ve yaz okulları da düzenlemektedir. SPS programı, yarının liderleri olacak gençlere özel bir önem vermektedir.''
Bureau, NATO SPS programının, NATO'nun halklarını korumak için nasıl yardımcı olduğunu gösterdiğini ve politik hedeflerle ilgili kamuoyunu bilgilendirdiğini belirterek, ''Geçmişte de NATO bilim programı, barış ve güvenlik konusunda çok yönlü araştırma işbirliklerine imza atmıştır'' şeklinde konuştu.
Bugün bilim adamları ve NATO'dan uzman isimlerin Orta Asya, Afganistan, Azerbaycan ve Özbekistan'daki karışıklık, patlayıcıların tespiti ile ilgili Rusya ile işbirliği gibi çalışmalara odaklandığını dile getiren Bureau, ''Gelecekteki sorunlara karşı, NATO birliği ve ortakları arasında bilgi ağını genişletmek ve kamunun desteğini artırmak için çalışmalara devam edecektir'' dedi.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de, bilimsel ve teknolojik buluşlarla birlikte yeni güvenlik stratejilerinin de ortaya çıktığını belirterek, ''Bilginin kaynağının tanımlanması, bilgi sağlamada işbirliği, acil durumlarda uygun ve güvenilir mekanizmaların tanımlanması da karşı karşıya kalınan diğer konulardır'' dedi.
Afet Yönetim Merkezine ev sahipliği yapmakta olan İTÜ'nün, Amerika Federal Acil Durum Yönetim Teşkilatı işbirliği ile Afet Yönetim Programı'nı NATO'ya üye ülkelerde uygulamaya hazır olduklarını ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İTÜ'de 30 öğretim üyesi afet yönetimi eğitimi almıştır. 10 binin üzerinde yerel yönetici de İTÜ öğretim üyeleri tarafından eğitildi. İTÜ'de ayrıca deprem mühendisliği yüksek lisans programı uygulanmaktadır. Bu alanda lider olmakla övünen üniversitemiz, NATO'ya üye ülkelere de eğitim ve hizmet vermeye hazırdır.''
Törende, daha sonra TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde Türk bilim adamlarından aldıkları bilişim güvenliği kursunu başarıyla tamamlayan Afganistan'daki farklı üniversitelerden 19 Afgan öğrenciye diplomaları verildi.
Öğrencilerden yumurtalı protesto
Bu arada, toplantı salonuna girmek isteyen bir grup öğrenci, üniversitenin güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı. Bunun üzerine öğrenciler, kültür merkezinin kapısına kartopu ve yumurta attı.
Yine toplantıya girmek isteyen başka bir öğrenci grubu da, yanlarında getirdikleri kartondan füzeyi merkezin kapısından içeri fırlattı.
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bureau, öğrencilerin protesto gösterileri yaptıklarının iletilmesi üzerine, herkesin düşüncesini belirtme ve gösterme hakkı olduğunu, bazı insanların yaptıkları çalışmalara katılmamalarının çok normal olduğunu ifade etti.
NATO olarak barış ve güvenliğin en iyi şekilde sürdürülmesi için çalıştıklarını belirten Bureau, ''Bütün sorunlar, tartışılarak ve konuşarak çözülür. NATO, özellikle gençlere bilgi sağlamaya hazır. Gençler, NATO ile ilgili bilgiye internet üzerinden ulaşabilir. Ayrıca onların eğitimleri için birçok ülkede çalışmalara devam ediyor'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!