Gözler Meclis'te
TBMM Genel Kurulunda, ağırlıklı olarak kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren ''Torba Tasarı''nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.
MHP Grubu adına konuşan Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, tasarının çıkmasını, ekonomik kriz çıktığından beri istediklerini ve destek vereceklerini söylediklerini belirtti. Ancak hükümetin bundan yararlanmak isteyerek, ilgili ilgisiz, yerli yersiz birçok konuyu tasarıya koyduğunu ifade eden Kutluata, ''Tasarı çok daha önceden yasalaşma şansına sahipti'' dedi.
Tasarının kamu alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili bölümünün hemen yasalaştırılması önerisini getirdiklerin anımsatan Kutluata, bunun kabul görmediğini söyledi.
Kutluata, ''Biz 2008'de bu düzenlemenin yapılmasını istedik. Eğer bu yıl seçime gidilmeyecek olsaydı, hükümetin, ekonominin unsurlarına dönüp bakmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz'' diye konuştu.
Tasarının en önemli eksiklerinden bir tanesinin, ''toplumda yarattığı adaletsizlik duygusu'' olduğunu öne süren Kutluata, ''Borçlarını muntazam ödeyenler de düşünülmeli, onlar için de bir düzenleme yapılmalı'' dedi.
"Niye bu yıla kadar düşünülmedi"
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tasarının komisyonda 234 maddeye çıktığını, tasarıda toplam 67 kanunda değişiklik yapılmasına yönelik düzenlemeler bulunduğunu söyledi.
Tasarının kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerini olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirten Hamzaçebi, yaşanan kriz sonrasında işletmelerin, mükelleflerin mali tablolarının bozulduğunu ifade etti. Hamzaçebi, ''Kriz 2009 yılında yaşandı. Niye bu yıla kadar düşünülmedi'' diye sordu. Hamzaçebi, şunları söyledi:
''Madem ki tasarının gerekçesi ekonomik krizdir, karşılıksız çekler nedeniyle adli para cezasını ödeyemeyen vatandaşlara da bir kolaylık sağlamak gerekir. Bu vatandaşların önemli bir bölümü hapishanelerde. Her gün mektup alıyorum, mesajlar geliyor. Karşılıksız çıkan çekler nedeniyle bu vatandaşlara imkan tanımanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Çeklerle ilgili adli para cezasının yeniden yapılandırılmasına ilişkin önergemiz olacak.''
AKP iktidarının 2002 yılında ''harçlar ve damga vergisinin kademeli olarak kalkacağını taahhüt ettiğini, ancak bu vergilerin kalkmadığını'' belirten Hamzaçebi, ''AKP'nin ekonomide kayıtdışını önleme iradesinin olmadığını'' öne sürdü.
Bazı kurumların İstanbul'a götürülmesiyle ''İstanbul'un finans merkezi olamayacağını'' belirten Hamzaçebi, İstanbul'un finans merkezi olabilmesinin, ''Türkiye'nin uygun bir yatırım iklimine sahip olmasıyla bağlantılı olduğunu'' söyledi.
Hamzaçebi, ''BDDK'nın, SPK'nın İstanbul'a götürülmesini iyi niyetli bulmuyorum'' dedi.
Tasarıya göre, Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) kömür alımını İhale Kanunu dışında yapacağını belirten Hamzaçebi, ''TKİ'nin ne ayrıcalığı var'' diye sordu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke