Gözler siyasilerde
Güneydoğu'da tırmanan terör olayları gözlerin yeniden siyaset kurumuna çevirdi. CHP, AKP ve MHP'nin daha önce engellediği "Çözümün yeri Meclis"tir' çağrısını yinelerken, BDP'den de, "Siyasetçiler olarak oturup bu soruna çözüm üretmeliyiz" mesajı geldi.
Gaziantep’teki bombalı saldırı ve bölgeden art arda gelen şehir cenazeleri, gözleri sorunun çözümü konusunda “siyaset kurumu”na çevirdi. Geçtiğimiz günlerde Meclis’in olağanüstü toplanması çağrısı AKP ve MHP’den karşılık bulmayan CHP, yeni yaşanan gelişmelerin ardından çözüm için yine TBMM’yi adres gösterirken, BDP “Kürt sorununa ‘terörle mücadele’ anlayışıyla bakılmamasını” isteyerek, “müzakere” çağrısı yaptı. Terörle mücadele için “çözüm paketi” açıklayan MHP ise BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının gündeme alınmasını istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, akan kanın durması için çözüm yerinin TBMM olduğunu söyledi. AKP hükümetinin şimdiye kadar çözümü yanlış yöntem ve yanlış adreslerde aradığını belirten Keskin, “Çözüm ne Oslo’da ne de Habur’dadır. CHP olarak biz çözümün adresi olarak TBMM’yi görüyoruz ve onun için toplantıya çağırdık. Ancak hükümet, yapay gerekçelerle bu çağrıyı redederek, çözümden kaçışı meşrulaştırmaya çalışmıştır. Çözümün adresi yine TBMM’dir. Eğer bizim çağrımızı beğenmiyorlarlarsa kendileri çağrıda bulunsun” dedi.
AKP ve MHP’nin, BDP’yi gerekçe göstererek, Meclis’in olağanüstü toplanmasına karşı çıktığına işaret eden Keskin, “BDP bugün mü TBMM’dedir? BDP’den 1 yıldır rahatsızlık duymayanlar, şimdi ‘BDP de bu toplantıya katılıyor, biz katılmayız’ diye mazeret uydurmasınlar” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da Meclis’in toplanması çağrısı yaparak “barışı ve toplumsal huzuru sağlamakla görevli olan, Millet Meclisi’nde çalışan milletvekillerinin terörün bir an önce önlenmesi konusunda ortak irade koymaları” gerektiğini belirtti.
“Kimlik kontrolü” yapan PKK’lilerle kucaklaşma görüntüleri ve Gaziantep saldırısı sonrasında eleştirilerin odağı haline gelen BDP ise çözüm için “müzakere” önerdi. BDP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, Türkiye’de Kürt sorununa “terörle mücadele” penceresinden bakılarak, OHAL’den katliama kadar her yöntemin denendiğini savundu.
Sakık, “Mücadeleden müzakereye geçmek zorundayız, oturmalıyız konuşmalıyız, birlikte tartışmalıyız. Toplumsal dokularla oynanmak isteniyor, yeniden tetiklenmek istiyorlar. Ortadoğu’da halklar arası kavganın şiddetin ülkeleri nasıl paramparça ettiğini herkes görüyor. Üstelik Türkiye’de Kürtlerin bir ulus devlet olma talebi yok, hukuk ve demokrasi talebi var, bunu görmeliyiz. Siyasetçiler olarak oturup bu soruna çözüm üretmeliyiz.”
MHP’nin çözümü
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise terörle mücadele için yeni bir çözüm paketi açıkladı. Hükümetin terörle mücadeleye karşı atacağı adımları destekleyeceklerini belirten Vural, Meclis’te AKP, CHP ve MHP olarak terörle mücadele konusunda ortak söylem oluşturulmasını istedi. Vural, “Teröre farklı isimler vererek, partilerin kafa karışıklığını ortadan kaldırmaları gerekir. Teröre meşruiyet alanı tanınmamalıdır” dedi.
Terörle mücadele konusunda bütün hukuki araçların hükümet tarafından kullanılması gerektiğini ifade eden Vural, “Bölge PKK’nin olağanüstü haline terk edilmemelidir” görüşüne yer verdi. Terörle “proaktif” bir mücadele yapılması gerektiğini belirten Vural, PKK’lilerle buluşan BDP milletvekillerinin hukuki durumuyla ilgili bir soru üzerine de dosyaların gündeme alınmasını ve gereğinin yapılmasını istedi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu