Greenpeace Akdeniz'den uluslararası eylem

Karadeniz'de Sinop açıklarında yaklaşık bir yıldır petrol arayan Leiv Eiriksson isimli dev platform Türkiye'den ayrılıp Kuzey Kutbu'na doğru yol alırken dün sabaha karşı Şarköy açıklarında Greenpeace eylemcileri tarafından protesto edildi. 8 ülkeden 11 Greenpecae üyesi 53 bin tonluk dev platforma tırmanarak 'Kutuplardaki yıkımı durdurun' pankartı açtı. Eyleme karşın rotasını değiştirmeyen platform protestocularla birlikte yoluna devam ediyor.

Greenpeace Akdeniz'den uluslararası eylem
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.04.2011 - 13:02

Aralarında Danimarka, Kanada, Slovakya, Almanya ve İngiltere’den tırmanışçıların da bulunduğu Greenpeace ekibi Perşembe günü Karadeniz’den yola çıkan 120 metrelik platforma, cuma sabaha karşı 5.00’da şişme botlarla yanaştı. Ekip yaklaşık 40 dakika içinde platforma tırmanarak eylemi başlattı. Tırmanışçılar platformun değişik noktalarına Türkçe ve İngilizce  “Temiz enerji şimdi”, “Petrolü geç temiz enerjiyi seç” yazılı pankartlar astı.

Platformdakiler eylemcileri müdahale etmediği gibi yetkililere de şikayette bulunmadı. 11.00 sıralarında Çanakkale Boğazı geçişine başlayan platformdan 3 eylemci,  uluslararası sulara girilmesi nedeniyle ayrıldı. 8 tırmanışcı platform ile birlikte yola devam etti. Yaklaşık 4 saat süren boğaz geçişinin sonuna doğru 15.00 sıralarında “Kutuplardaki yıkımı durdurun” pankartı açıldı. Eylemciler platformda asılı şekilde protestolarına devam ediyor. 

Eylemle ilgili bilgi veren Greenpeace Akdeniz’in İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, Leiv Eiriksson’ın  dünyanın en tartışmalı sondaj kulesi olduğuna dikkat çekerek “Greenpeace uluslararası bir çevre örgütü olarak dünyanın her yerinde derin denizlerde petrol arama faaliyetlerine karşıdır. Bundan tam da bir yıl önce BP felaketi yaşanmıştı. Şimdi de petrol endüstrisi dünyanın en hassas ve önemli doğal yaşam alanlarının birinde riskli derin deniz petrol aramalarına girişiyor. Artık Dünya yeni bir yol ayrımında: temiz ve yenilenebilir enerji politikalarıyla 21. yüzyıla şekil verecek ve Dünya’yı daha temiz ve daha güvenli yapacak şansımız var” dedi. 
 
 
Platform neden tehlikeli?
 
Leiv Eiriksson Kuzey Kutbu’nda petrol arama girişimiyle petrol endüstrisine yeni bir kapı aralamak üzere. Platform, İskoç firması Cairn Enerji adına bu yaz dört petrol kuyusu açmak için kiralandı. Meksika Körfezi’ndeki gibi 1500 metre derinlikte petrol arayacak olan platform, hassas bir ekosisteme sahip olan Kuzey Kutbu’nda bir felakete neden olabilir. Kuzey Kutbu’ndaki bir petrol sızıntısına müdahale etmek ve temizlemek imkânsız. Kutup’taki anormal hava şartları nedeniyle Cairn Enerji’nin kısa bir petrol arama dönemi var. Amerikan Jeoloji Araştırmalarına göre Kuzey Kutbu 90 milyar varil petrol rezervine sahip. Bu da dünyada keşfedilmemiş petrolün yüzde 13’ü anlamına geliyor. Kuzey Kutbu’ndaki potansiyel petrol rezervlerinin yüzde 84’ü denizde bulunuyor. Cairn Enerji, Grönland sularında petrol arayan ilk petrol şirketi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde Shell, BP ve Exxon, dünyanın en uç noktasındaki el değmemiş sularda petrol arayabilmek için Kuzey Buz Denizi buzullarının erimesinden faydalanmak istiyor.
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler