Greenpeace siyanürlü barajdan örnek aldı
Greenpeace (Yeşil Barış) çevre örgütü üyelerinin, Kütahya'da setlerinden birinde çökme yaşanan siyanürlü su barajının çevresindeki çeşme ve derelerden su numuneleri aldığı bildirildi.
Greenpeace'den yapılan yazılı açıklamaya göre, bazı örgüt üyelerinin, Eti Gümüş A.Ş'ye ait gümüş üretilip işlenen setlerinden birinde çökme meydana gelen tesise ait görüntüleri belgelemek ve bağımsız değerlendirme yapmak amacıyla 9 Mayıstan bu yana bölgede bulunduğu ifade edildi.
Greenpeace ekibinin, Çevre Mühendisleri Odası ile iş birliği yaparak, barajın çevresindeki sulardan örnekler aldığı belirtildi.Numunelerin, barajdaki kaza ve daha önce oluştuğundan şüphelenilen zehirli atığın toprak ve özellikle içme suyu üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla laboratuvara gönderileceği, alınan su ve toprak örnekleri, Çevre Mühendisleri Odası tarafından analiz edildikten sonra değerlendirme yapılacağı kaydedildi.
Açıklamada, numunelerin, tesise en yakın köylerin içme suyundan, yağmurdan sonra oluşan göletlerden ve sızıntıdan kirlenmiş olmasından şüphelenilen topraktan alındığı vurgulandı.
Greenpeace Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, yoğun yağıştan sonra oluşabilecek atık sızıntısı nedeniyle çevrenin büyük ölçüde zarar görmesinden endişe ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Söz konusu siyanür atığı, aynı zamanda ağır metaller içeriyor. Greenpeace olarak kazanın nedeninin de ortaya konulacağı bağımsız ve kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istiyoruz. Eti Gümüş A.Ş, yaşanan krize neden olan ihmali, sorumsuzluğu, çevre ve halk sağlığını tehlikeye soktuğu için bu kazadan sorumlu tutulmalıdır.''
Açıklamada, Greenpeace çevre örgütünün talepleri şöyle sıralandı:
''Greenpeace, yetkililerden, acilen ellerindeki tüm bilgileri kamuoyu ile tam şeffaflık içinde paylaşmalarını ve bundan sonrası için eylem planlarını açıklamalarını, şimdiye kadar olanlarla ilgili bağımsız bir değerlendirme yapılmasını ve bölgenin zehirli atıklardan arındırılması için eylem planlarının açıklanmasını, barajın çökme riskinin ve sızıntıların hala olabileceği endişesi ile bölgenin boşaltılması ve yöre halkının güvenli bir bölgeye taşınmasını sağlamalarını, bölge halkının detaylı bir sağlık kontrolünden geçirilmesini, bu güne dek çevre ve insan sağlığı üzerinde yarattığı riskler nedeniyle Eti Gümüş A.Ş. şirketinin sorumlu tutularak yarattığı zararı tazmin etmesi, madenin çalışmasının tamamen ve sürekli durdurulması ve Türkiye'deki diğer siyanür liç yöntemi ile çalıştırılan madenler ile beraber kapatılmasına dair taahhüt talep ediyor.''
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası