Greenpeace'den Kyoto Protokolü yorumu

Greenpeace Akdeniz İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasından memnuniyet duyduklarını ancak Türkiye'nin iklimin korunması için yürütülen uluslararası çabaya dahil olmakta geç kaldığını söyledi.

Greenpeace'den Kyoto Protokolü yorumu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2009 - 15:17

Greenpeace Akdeniz İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı, yaptığı yazılı açıklamada, yıllardır artan kamuoyu baskısı ve TBMM'de aylardır süren tartışmalardan sonra, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasından mutluluk duyduklarını belirtti.

Öte yandan Türkiye'nin iklimin korunması için yürütülen uluslararası çabaya dahil olmakta sürekli geç kaldığını ileri süren Atıcı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Bu onay sadece bir başlangıç. Türkiye'nin 2012'ye kadar sorumluluğu olmadığının farkında olmalıyız. Bununla birlikte kaybedecek zaman da yok. Eğer hükümet halkımızı iklim değişikliğinin felaket boyutundaki etkilerinden korumak istiyorsa 2012'den sonra başlayacak 2. taahhüt dönemi için sorumluluk almakta ve diğer ülkeleri de buna zorlamakta cesur davranmalıdır.
Türkiye, tüm Ek-1 ülkeleri arasında 1990 seviyesine göre salım artış oranı en yüksek olan ülke. Aynı zamanda dünyada en çok salım yapan 23. ülke. Kyoto'yu onaylama kararıyla büyük bir zıtlık içerisinde, 47 adet yeni planlanan veya yapım aşamasında olan kömürlü termik santral bulunuyor. Eğer bütün bu planlar hayata geçerse Türkiye'nin salım miktarı önümüzdeki yıllarda yüzde 50 artacak. Hükümet bugüne kadar iklim değişikliğiyle mücadelede somut bir yol haritası çizmiş ya da hedefler koymuş değil. Politikacılar ise 'iklim değişikliğini görmezden gelenler' ve
'acil önlemler alınması gerektiğini savunanlar' olarak ikiye bölünmüş durumda.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler