Greenpeace'ten Efes'e 14 Şubat mesajı
Anadolu Grubu'nun kömürlü termik santral planlarını protesto etmek için Anadolu Efes binası önünde güneş paneli kuran Greenpeace gönüllüleri, şirkete bir 14 Şubat mesajı verdi: Kömürden vazgeç, güneşi seç, sevenlerini üzme!
14 Şubat 2012, İstanbul Bugün Anadolu Efes’in hissedarlar toplantısı öncesi şirketin Kartal’daki Merkez Binası önünde toplanan Greenpeace üyeleri, Anadolu Grubu’nun Sinop-Gerze’de kurmak istediği kömürlü termik santrali protesto etti. Açtıkları ‘Kömürden vazgeç, güneşi seç, sevenlerini üzme’ pankartı ile Anadolu Grubu’ndan yatırımlarını güneşe çevirmesini isteyen Greenpeace gönüllüleri, bina önüne kurdukları güneş panelleri ile sıktıkları portakal suyunu Efes çalışanları ve hissedarlarına dağıttı.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, ‘Anadolu Efes, Türkiye’nin geleceğini etkileyecek bu kirli enerji yatırımını tüm ortakları ile birlikte en tarafsız ve doğru şekilde değerlendirmeli. Fosil yakıtların, özellikle kömüre dayalı üretim biçimlerinin hem Türkiye hem de dünya genelinde çok sınırlı bir ömrü kaldı. Biz burada Şubat ayının ortasında güneş panelleri ile enerjimizi yanımızda taşıyabiliyoruz. Anadolu Efes'i de tercihini kirli kömür enerjisi yerine güneşten yana kullanmaya ve Türkiye'nin enerji geleceğini temiz enerjilere taşımak konusunda liderlik etmeye çağırıyoruz’ dedi.
Kampanyaya 75 bin kişi katıldı
Greenpeace’in Gerze’de kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı www.bukapaginaltinda.org web sitesi üzerinden başlattığı kampanyaya bugüne dek 75 binin üzerinde kişi imzaları ile destek oldu. Kampanyada, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın, Grup bünyesindeki Efes Pilsen markasının enerji verimliliği hedefleri ve güneş yatırımları ile Gerze’deki kömürlü termik santral planları arasındaki çelişkiye dikkat çekiliyor.
Gerze halkı mücadeleye devam ediyor
Anadolu Grubu’nun kurmak istediği termik santrale karşı Gerze halkı yaklaşık üç yıldır mücadele veriyor. Son altı aydır bu mücadele, santral alanında kurulan çadırlarda aktif bir direniş olarak devam ediyor. 5 Eylül’de polisin gaz bombası ve coplarla yaptığı müdahalede 25 köylü yaralandı. Köylüler, Tuncay Özilhan termik santral planlarından vazgeçene kadar direnişe devam edecekler.
Kömür hakkında gerçekler
- Kömürlü termik santraller dünyadaki karbondioksit salımlarının %41’inden sorumlu. Kömür iklim değişikliğine neden olan en tehlikeli yakıt.
- Kömürden çıkan duman, asit yağmurlarına sebep olur. Düşen asitli yağmurlar ekosistemlere zarar verir.
- Kömür santralleri cıva kirliliğine neden olur. Cıva, toprağı zehirler ve besin zincirine karışarak sayısız ölümcül hastalığa sebep olur.
- Kömür yanınca ortaya çıkan partiküller ve radyasyon, astım, kalp rahatsızlıkları ve bebek ölümlerine neden olur.
- Kömür madenciliği tehlikelidir. Ülkemizde sadece Zonguldak’ta 1955-2006 yılları arasında 2670 işçi hayatını kaybetti, 319.792 işçi ise yaralandı.
Ayrıntılı bilgi için: www.bukapaginaltinda.org
Daha fazla bilgi için:
Pınar Aksoğan, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu, 0 530 291 01 30
paksogan@greenpeace.org
Gülçin Şahin, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, 0 530 963 10 91
gulcin.sahin@greenpeace.org
--
Gulcin Sahin
Communications Officer
Greenpeace Mediterranean
Asmalı Mescit mah. İstiklal Cad.
Kallavi sok. No: 1 Kat: 2
Beyoğlu İstanbul Turkey
Mobile: +90 530 963 10 91
Tel: +90 212 292 76 19 / 130
Fax: +90 212 292 76 22
E-mail: gulcin.sahin@greenpeace.org
Skype: gulcin-sahin
greenpeace.org.tr
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev