Gül-Da Silva ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TPAO ile Brezilya petrol şirketi Petrobras'ın Karadeniz'de petrol arayacağını belirterek, ön incelemelerden ümit verici sonuçlar alındığını iddia etti.

Gül-Da Silva ortak basın toplantısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.05.2009 - 11:31

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz İnacio Lula Da Silva ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı öncesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya petrol şirketi Petrobras arasında Karadeniz'de petrol arama anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısındaki konuşmasına, Da Silva ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Da Silva'nın Türkiye'yi ziyaret eden ilk Brezilya Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Gül, aslında iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını, iki ülke arasında 1927 yılında Dostluk Anlaşması, Osmanlı ve Brezilya imparatorlukları döneminde de 1858 yılında Dostluk, Ticaret ve Seyrüsefer Anlaşması imzalandığını belirtti.


150 yıllık anlaşma metnini takdim etti

Cumhurbaşkanı Gül, 150 yıl önce imzalanan anlaşmanın bir örneğini ve ilgili dokümanları Da Silva'ya takdim etti. Da Silva da Gül'e sarılarak, teşekkür etti.

İki ülke arasında samimi bir dostluk bulunduğunu dile getiren Gül, Da Silva'nın ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni sayfa açacağını söyledi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasında her alandaki ilişkileri ayrıntılarıyla ele aldıklarını anlatan Gül, ''Her iki taraf da ilişkileri daha ileriye taşımak için siyasi iradeye sahip'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında 2 milyar dolar düzeyindeki ticaret hacminin çok düşük olduğunun altını çizen Gül, bu rakamın çok daha yüksek seviyelere çıkarılması için büyük potansiyel olduğunu belirtti.

Gül, THY'nin İstanbul-Sao Paulo direk uçuşlarının ilişkilere önemli katkı yapacağının altını çizerek, her iki şehrin de ait oldukları kıtaya açılan kapı olduklarını kaydetti.

Kültürel ilişkilere de önem verdiklerini dile getiren Gül, 2010 ve 2011 yıllarında her iki ülkede de Türkiye ve Brezilya'nın daha iyi tanınmasına yönelik faaliyetler yapılacağını açıkladı. Gül, ''Brezilya Türkiye'de futbolcularıyla çok iyi tanınıyor. Diğer alanlarda da tanınması için faaliyetleri yapmak gerekiyor'' dedi.


Enerji işbirliği

Cumhurbaşkanı Gül, TPAO ile Petrobras'ın işbirliğinin çok önemli olduğuna ve 800 milyon dolara yakın yatırım yapılacağına işaret ederek, ''Bu işbirliği sayesinde önümüzdeki yıllarda Karadeniz'deki petrol kaynaklarının çıkarılması mümkün olacak'' diye konuştu.

Brezilya'nın çevre dostu yakıt üretiminde de önemli bir ülke olduğuna dikkati çeken Gül, otomotiv sektöründe yapılan bu örnek çalışmaları Türkiye'nin de değerlendirmesini istediklerini söyledi.

Gül, ticareti artırma konusundaki kararlılıklarını vurgularken, Güney Amerika Serbest Pazarı (MERCOSUL) ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamayı arzusunda olduklarını belirtti. Gül, ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın da desteğiyle bu işbirliği yakın zamanda gerçekleşecek ve ticari ilişkiler güçlenecektir'' dedi.

Gül, Da Silva'nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti de yinelerken, ''Sayın Cumhurbaşkanı sadece önemli bir ülkenin Cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda dünyanın en popüler ve en saygın devlet başkanlarından biridir'' diye konuştu.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, TPAO ile Petrobras işbirliği konusunda, bu işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Petrobras'ın denizlerin derinliklerinden petrol ve gaz çıkarmakta kendini kanıtlamış bir şirket olduğunu anlatan Gül, şunları söyledi:
''Türkiye coğrafi olarak tüm petrol yataklarının ortasında neredeyse. Kafkaslar, Ortadoğu... Buralar bize çok yakın. Hatta biz sorarız, 'nasıl çevremizde olur da bizde olmaz' diye. Bunlar Türkiye'de çok konuşulan konulardır. Petrobras ile TPAO Karadeniz'de petrol aramaya başlayacaklar. Ön incelemelerde ümit verici neticeler var. Şimdi araştırmalar geliştirilecektir. Sondajlar, daha ileri testler yapılacak. Zaten bir yere sondaj yaparken önce ön bilgileri alırsınız. Bunlar size yüzde 100 pozitif netice verecek diye bir şey yok. O zaman araştırmaya gerek olmaz. Ümit ederim ki netice çok başarılı olur.''

Gül, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'ın vefatıyla ilgili bir soruyu ise, ziyaretle ilgili soru sorulmasını isteyerek, yanıtlamadı.

 

"Bir rüyam gerçekleşti"

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula Da Silva, Türkiye'ye gelerek bir rüyasını gerçekleştirdiğini söyledi ve Türkiye ile Brezilya arasındaki ortak yönleri tespit ederek yeni fırsatlar yaratmaya çalıştıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkünde yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Da Silva, Türkiye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti, "Türkiye'ye gelerek bir rüyamı gerçekleştirmiş oldum" sözleriyle dile getirdi. Da Silva, uzun zamandır Türkiye'ye, özellikle İstanbul'a gelmeyi arzu ettiğini kaydetti.

 

Biyoyakıt alanında işbirliği önerisi

Da Silva, iki ülkenin biyoyakıt alanında işbirliğine gidebileceklerini söyleyerek, iki ülke iş adamlarının Afrika gibi üçüncü ülkelerin tarım arazilerinde birlikte etanol üretebileceklerini kaydetti. Özel sektörü hareketlendirmek gerektiğini ifade eden konuk Cumhurbaşkanı, iki ülkenin de ticaret hacimlerinin dengeli olmasını isteyeceklerini belirterek, yatırımların denge içinde karşılıklı olmasının önemine işaret etti.

Görüşmelerde iki ülke ilişkilerinde bu kadar uzun zamandır kaybedilen zamanı kazanmaya ve arayı bir miktar da olsa kapatmaya çalıştıklarını söyleyen Da Silva, bu görüşmelerin meyvesinin 3-4 yıl içinde alınabileceğini bildirdi.

Da Silva, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir zirve için Brezilya'ya gelmesinin öngörüldüğünü, kendisinin de görüşmelerde Cumhurbaşkanı Gül'ü davet ettiğini ifade ederek, bu ziyaretin Brezilya'da kendisinin görevi bırakacağı Aralık 2010'a kadar yapılmasını arzu ettiklerini bildirdi.

Konuk Cumhurbaşkanı, iki ülkenin G-20 ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kuruluşlarda da birlikte çalıştığını belirterek, Brezilya'ya gerek Türkiye'ye, gerekse diğer bölge ülkelerine gelme amacını yerine getirmiş olarak döneceğini kaydetti. İmparator 2. Pedro'nun yıllar önceki adımlarını takip ederek bu ziyarete başladığını ifade eden Da Silva, amaçlarının Brezilya'ya daha iyi ortaklıklar kazandırmak olduğunu söyledi.


Brezilyalı futbolcular

Bir gazetecinin Türkiye'deki Brezilyalı futbolcuları takip edip etmediğini sorması üzerine Da Silva, şans eseri dün otelde Roberto Carlos ile bir araya geldiğini, ziyareti kapsamında onlara da davet gittiğini öğrendiğini ve yurtdışındaki Brezilyalı futbolcuların spor hayatlarını ülkesinden seyrederek, tezahürat yaptığını kaydetti.

Da Silva, Türk takımlarının Brezilyalı futbolcuları transfer edebilecek kaynaklara sahip olmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyerek, bu futbolcuları Brezilya'da aynı imkanlar veremedikleri için tutamadıklarını ve onların Avrupa takımlarına gittiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerde bu konunun da gündeme geldiğini belirten Da Silva, Türkiye'nin Avrupa kupalarında daha iyi sonuçlar elde etmesini diledi.

 

Ortak açıklama

Türkiye ile Brezilya, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula Da Silva'nın ziyaretinin, iki ülke arasındaki tarihi işbirliği bağları ve dostluğun derinleştirilerek yoğunlaştırılması konusunda liderlerin kararlılığını yansıttığını bildirdi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula Da Silva'nın ziyareti dolayısıyla iki ülke tarafından ortak açıklama yapılarak, ilişkilerin seyri ve işbirliği alanları saptandı.

Açıklamada, Da Silva'nın ziyaretinin "Türkiye ile Brezilya arasındaki tarihi işbirliği bağları ve dostluğun derinleştirilerek yoğunlaştırılması konusunda iki ülke liderlerinin kararlılığını yansıttığı" belirtildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Da Silva'nın Türkiye ile Brezilya'nın paylaştığı uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı ve demokratik ilkeler gibi değerleri teyit ettikleri kaydedilen açıklamada, iki liderin, ilişkileri geliştirmek için özel bazı alanları gözden geçirdiği bildirildi.

Açıklamaya göre, iki ülke liderleri de 2006 yılında dışişleri bakanları başkanlığında kurulan ortak üst düzey komisyonun çalışmalarına verdikleri önemi vurgulayarak, ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yollarına özel önem verdiler. İki ülke, özellikle otomotiv, enerji ve savunma endüstrisi alanlarında ticaret ve yatırımları artırmaya önem vermeyi kararlaştırarak, iki ülke iş adamlarının bu alanlardaki çalışmalarının artması gerektiğine dikkat çekti.

İki ülke liderleri, enerji alanındaki işbirliğinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya petrol şirketi Petrobras arasındaki ortaklıktan dolayı memnun olduklarını ifade ettiler.

Açıklamada, iki ülke arasında doğrudan uçuşların başlamasından duyulan memnuniyet de dile getirilerek, Da Silva'nın Türkiye'nin Sao Paulo'da konsolosluk açma kararından memnun olduğu ve buna karşılık İstanbul'da da Brezilya konsolosluğu açılabileceğini kaydettiği belirtildi.

İki ülkenin bilim ve kültür alanlarında da ilişkileri geliştirme temennilerinin yer aldığı açıklamada, 2010 yılında Türkiye'de Brezilya, Brezilya'da da Türkiye haftası düzenlenmesi için çalışılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Türkiye'nin Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosul) ile yaptığı serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başarıyla sonuçlanmasından duyulan memnuniyet de ifade edilerek, Cumhurbaşkanı Gül'ün Brezilya'dan Türkiye ile Mercosul arasında siyasi diyalog mekanizması kurulması konusunda destek istediği kaydedildi.

 

Da Silva, Toptan'ı ziyaret etti

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula Da Silva, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti. Toptan, TBMM'de gerçekleşen ziyarette yaptığı konuşmada, ''iki ülkenin coğrafik olarak birbirine çok uzak olmasına rağmen, uzaktan uzağa birbirini seven ülkeler olmaları nedeniyle ilişkilerinin çok iyi olduğunu'' söyledi. İki ülkenin karşılıklı dostluk grupları bulunduğunu belirten Toptan, Türkiye-Brezilya Dostluk Grubuna 369 milletvekilinin üye olduğunu belirtti. Köksal Toptan, Brezilya Dışişleri Komisyonu başkanının 2008 yılında Türkiye'ye geldiğini, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ın da gelecek ay Brezilya'yı ziyaret edeceğini bildirdi.

 

Ziyaretin önemi

Da Silva da yaptığı konuşmada, parlamentoların; ülkelerin en görünen, meşru demokratik temsil organları olduğunu ifade etti. İki ülke ilişkilerinin önemine işaret eden Da Silva, ''Sayın Meclis Başkanı Brezilya'yı ziyaret edecek olursa, bunun önemi büyük olacaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Da Silva, Toptan'ın ülkelerini ziyaret etmek istemesi durumunda, farklı mercilerle görüşebileceği bir ziyaret programı hazırlayabileceklerini belirtti. Ülkelerin meclisleri ve milletvekillerinin ne kadar irtibatlı olursa, aralarındaki uluslararası anlaşmaları imzalamanın da o kadar kolay olacağını kaydeden Da Silva, Güney Amerika parlamentolarının beraberce çalışacağı bir birlik konusunda yol aldıklarını ifade etti. Da Silva, ''Bu başarılı bir faaliyet olarak ortaya çıkarsa, karşılıklı parlamentolararası anlayışı güçlendirecektir'' diye konuştu. Da Silva, söz konusu birlikte doğrudan seçim yapmayı düşünmediklerini, milletvekillerinin, Güney Amerika ortak pazarına ait ülkelerde yapılacak seçimler aracılığıyla atanacağını söyledi.

Kongrelerinde geniş bir ittifak bulunduğunu, bunun da hükümet etme faaliyetlerini kolaylaştırdığını söyleyen Cumhurbaşkanı Da Silva, kabinedeki bir bakanı; yasama ve yürütme erkleri arasındaki ilişkileri 24 saat boyunca koordine etmek için atadığını ifade etti. Da Silva, TBMM ile Hükümet arasındaki ilişkileri nasıl tanımladığını sorması üzerine Toptan, bir başbakan yardımcısının hükümet-parlamento ilişkilerinden sorumlu olarak görev yaptığını belirtti. Brezilya Cumhurbaşkanı Da Silva'nın sadece ülkesinde değil, dünyada da saygı duyulan bir cumhurbaşkanı olduğunu ve yüzde 80'lik halk desteğiyle bir rekora imza attığını vurgulayarak, ''Öyle olunca, Brezilya'nın nasıl başardığını daha iyi anlama imkanı bulduk'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler