Gül'den Fransa açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransız Senatosu'nda "inkar yasası"nın kabul edilmesini esefle kınadığını belirterek, bundan sonra Türkiye ile Fransa ilişkilerinin eskisi gibi olmayacağı mesajını verdi.

Gül'den Fransa açıklaması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.01.2012 - 12:44

Cumhurbaşkanı Gül, Laos Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Yong Chantalangsy'in güven mektubu sunduğu programda soruları yanıtladı.

Fransız Senatosu'nda kabul edilen "inkar yasası"na ilişkin bir soruyu yanıtlayan Gül, Senato'da alınan kararı esefle kınadığının altını çizdi. Gül, "Fransa gibi Avrupa'nın önemli bir ülkesi dünden itibaren ifade özgürlüğünü kısıtlayan, özgür bilimsel çalışmaları kısıtlayan ülkeler kategorisine girmiştir, gayet açıktır" dedi. Gül sözlerine şöyle devam etti:

"Çok daha üzücü ve kötü yanı şu ki bir seçim yatırımı olarak bunun yapılması böyle uluslar arası bir konuda, böyle önemli bir konuda bunu seçime 5 kala yapılması tamamen bir seçim yatırımı şeklinde yapılması, Fransa gibi büyük bir ülkeyi gerçekten çok küçültücü bir davranıştır.

Senatonun İhtisas Komisyonu, Anayasa Komisyonu yani bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu söylemişti. Ümit ederim ki 60 senatör Fransız demokrasisi üzerindeki bu gölgeyi kaldırmak için Anayasa Mahkemesi'ne müracaat ederler. Başka bir gerçekte şu; Fransızlar '2001 yılında Meclis'ten böyle bir yasa geçti bir şey değişmedi' diyorlar. Bunun bütün Türk halkının zihninde çok kalıcı bir iz bırakacağını unutmamaları gerekir. İşlerin eğer Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi kesinleşirse Türk-Fransız ilişkilerinin bundan sonra çok farklı boyutlarda olacağı açık ve kesin bir şey. Dolayısıyla gerçekten tekrar kınıyorum. Böyle bir ülkeye hiç yakıştıramadım. Muhakkak ki hükümetimizin alacağı tedbirler de gayet katı ve kesin bir şekilde uygulanacaktır. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın."

60 senatöre mesaj

Cumhurbaşkanı Gül, basın mensuplarının Sarkozy'nin daha önce telefonlarına çıkamamasını hatırlatması ve kendisinin Fransa'ya karşı tavrının ne olacağı yönündeki sorusuna ise, "Dünden itibaren Türk-Fransız ilişkileri çok farklı mecrada olacaktır bundan sonra. Bu çok derin bir iz bırakacaktır ve derin bir darbe vuracaktır. Ümit ederim ki bunun yanlış olduğunu gören en az 60 senatör çıkar ve İhtisas Komisyonu'nun da işaret ettiği çerçevede bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürür" yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler