Gül'den Slovaklara vize müjdesi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Slovak vatandaşları Türkiye'de vize muafiyetine tabi olacaklardır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gül, Mısır'daki gelişmeler hatırlatılarak, İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun tutumuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Üzülerek ifade etmek isterim ki İslam dünyası Mısır konusunda çok derin bir ayrışma içerisine girmiştir. Bunu öncelikle görmek gerekir, bu çok üzüntü vericidir" dedi.
Mısır'ın içine girdiği bu kaos ve girdaptan bir an önce çıkmasını temin etmenin önemli olduğuna işaret işaret eden Gül, gün geçtikçe can kaybının arttığını, bu kadar çok sayıda ölümün ancak savaşlarda görülebileceğini ifade etti. Bugün savaşlarda bile bu kadar büyük can kaybı olmadığını, akıllı savaşlar yapıldığını vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerçekten tahammül edilemez bir acı yaşanmaktadır. Hayatını kaybeden her Mısırlının acısını hepimizin hissetmesi gerekir ve bu gidişatın durması, bir can kaybı daha olmasın diye neler yapılır, şu anda herkesin bu seferberlik içerisine girmesi gerekir. Şu da bir gerçek ki Mısır bir kere demokrasiyi tanımıştır. Uzun bir otoriter yönetimden sonra çok partili bir siteme geçmiştir, seçimler yapılmıştır, insanlar oy vermiştir. Böyle bir ülkeyi uzun süre demokrasi dışı tutamazsınız. Yapılması gereken şey çok süratli bir şekilde herkesin, hiç kimsenin dışlanmadan tekrar seçimlere girebileceği bir ortamı kısa süre içeresinde sağlayıp Mısır halkının özgür iradesiyle temsilcilerinin seçilmesini temin etmek ve Mısır'daki kanlı ortamı sona erdirmek. Bu tutuklamalar, bunları hemen sona erdirmek, bu çıkmazdan çıkmanın yolu olduğu kanatindeyim. Başından beri de söyledim. Bu büyük ölüm olayları yaşanmadan önce de bu kadar kalabalıklar bu şekilde sokaklardayken ve bu kadar büyük bir tansiyon varken kontrol daima elden çıkar ve hiç altından kalkılamayacak acılar yaşanır bunu önlemek gerekir diye bu çağrıları doğrusu hep yaptım. Maalesef bugün karşı karşıya kaldığımız durum budur. Gerçekten bu acılara dayanılması da zordur. Gördüğümüz fotoğraflar, takip ettiğimiz olaylar bunların hiçbiri kabul edilebilir şeyler değildir. Bugünkü dünyada bu kadar dünyaya açık olan bir ülkede bunların yaşanması gerçekten çok acı vermekdedir."
Slovak bir gazetecinin, iki ülke arasındaki vize muafiyetinin ne zaman gerçekleşebileceğine ilişkin sorusu üzerine Gül, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, Slovakya'ya vize muafiyeti kararının alındığını hatırlattı. Bu kararın Gasparoviç ile görüşmesi sırasında kendisine ulaştığını söyleyen Gül, kararı imzalayarak, yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderdiğini bildirdi.
Gül, "Dolayısıyla artık Slovak vatandaşlar da Türkiye'de vize muafiyetine tabi olacaklardır. Ümit ediyoruz ki Slovakya da Türk vatandaşları için özellikle iş adamları, bilim adamları, sporcular, öğrenciler için her türlü kolaylaştırıcı adımı atacaklardır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Slovakya ilişkilerinin ileri taşınması, ekonomik işbirliğinin güçlenmesi, ticaretin artması, karşılıklı yatırımların gelişmesi konularında Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç ile fikir birliğinde olduklarını söyledi.
Gasparoviç ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Gül, Slovakya'nın 1993'te bağımsızlığını kazanmasının ardından kurulan ilişkilerin güçlü şekilde geliştiğini söyledi.
Son 20 yılda cumhurbaşkanı düzeyinde beş ziyaret gerçekleştirildiğini, bu ziyaretlerin her iki ülkenin ilişkilere verdiği değeri gösterdiğini kaydeden Gül, 2009'da da kendisinin Slovakya'ya gittiğini ve Gasparoviç tarafından büyük bir misafirperverlikle ağırlandıklarını belirtti. Türkler ile Slovakların ilişkilerinin 500 yıl önceye dayandığını, 16. yüzyılda başlayan ilişkilerin, eski ve köklü olduğunu dile getiren Gül, Çekoslovakya zamanında da ekonomi ve diğer konularda çok yakın işbirliği kurulduğunu söyledi.
Heyetler arası ve baş başa görüşmelerde ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini aktaran Gül, "İkili ilişkilerimizin çok daha ileri taşınması için, ekonomik işbirliğimizin çok daha güçlenmesi, ticaretin artması, karşılıklı yatırımların, enerji sektörü başta olmak üzere diğer alanlarda da gelişmesi için karşılıklı fikir birliğinde olduk" diye konuştu.
'Türkiye ve Slovakya'nın ekonomisi sağlam'
Avrupa'da birçok ülke ekonomik kriz içindeyken, Türkiye ve Slovakya'nın ekonomik ve siyasi istikrarının sağlam olduğunu vurgulayan Gül, iki ülkede de güçlü hükümetler, güçlü ekonomiler, sıkıntıya girmemiş güçlü bankacılık sektörleri bulunduğuna dikkati çekti.
Uluslararası kuruluşlarda Türkiye ve Slovakya'nın birbirini desteklediğini vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgesel konularda da gerek yakın çevremiz olan Balkanlarla ilgili konuları, enerji konularını görüştük. AB ile ilgili geniş müzakereler yaptık, ikili ve heyetler arasında. Slovakya daima Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin değerini AB bünyesi içerisinde hep söylemiştir ve daima destek vermişlerdir. Bundan dolayı kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye'nin çevresi, Ortadoğu'da olup bitenlerle ilgili de karşılıklı görüşmelerimizi paylaştık."
Cumhurbaşkanı Gül, Gasparoviç'in ziyaretinin başarılı geçtiğini belirterek, sözlerini tamamladı.
'Türkiye'yi çok önemli görmekteyiz'
Gasparoviç, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, önemli konuları çok açık bir şekilde konuştuklarını söyledi. Türkiye'nin kendileri için hem ekonomik hem de siyasi anlamda önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Gasparoviç, "Türkiye'yi, Slovakya'nın çok büyük ve önemli bir ortağı olarak görüyoruz. Gerek bölgesel gerek küresel anlamda Türkiye'yi çok önemli görmekteyiz" diye konuştu.
İki ülke arasında geride bırakılan dönemde en üst düzeyde yoğun görüşmeler gerçekleştiğini söyleyen Gasparoviç, halk ve iş dünyasının da bu görüşmeleri olumlu bir algıyla takip ettiğini vurguladı. Görüşmelerin, iş dünyasının varlığını da teşvik ettiğinin altını çizen Gasparoviç, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyon avroyu geçmiş olmasına rağmen bu rakamın yeterli olmadığını dile getirdi.
Eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarında da işbirliğini geliştirmekten memnun olacağını ifade eden Gasparoviç, bu nedenle ilgili bakanlarının da heyetinde yer aldığını söyledi.
Türkiye'nin AB üyeliğinin de görüşmeler sırasında gündeme geldiğini belirten Gasparoviç, şöyle devam etti: "Slovakya, her zaman için Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemiş ve Türkiye'yi müstakbel AB üyesi olarak görmüştür. Bu sürecin üzerinden çok uzun zaman geçti. İki tarafın da açık bir şekilde, "bunu yapmak istiyoruz" demesinin vakti geldi. Türkiye'nin yeni koşullar ortaya konulmadan yola devam etmesine izin verilmeli. Türkiye, başka fasılların da açılmasına hazır durumdadır."
Cumhurbaşkanı Gül'ün vize muafiyeti konusuna çok olumlu yaklaştığının da altını çizen Gasparoviç, "Hem bu konuda hem de BM çatısı altında mütekabiliyet ilkesine bağlı olarak bundan sonraki süreçte birbirimizi destekleme kararı aldığımız için kendisine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Gasparoviç, vize kararının Cumhurbaşkanı Gül tarafından kendisinin önünde onaylanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu konuda Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi nedeniyle kendilerinin de aynı şekilde davranacaklarını kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'