Güle oynaya kaosa

AKP’nin dokunulmazlık önerisi bazı CHP’lilerin desteğiyle Meclis’ten geçti, 148 vekile yargı yolu açıldı.

Güle oynaya kaosa
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.05.2016 - 21:42

<video:536866>

TBMM Genel Kurulu’nda, AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği önerisi, 376 ‘kabul’ oyuna ulaşarak, referandumsuz kabul edildi. AKP ve MHP’nin tam kadro ‘kabul’ oyu verdiği varsayılırsa CHP’den en az 20 milletvekilinin öneriye ‘kabul’ oyu verdiği belirtiliyor. Böylece 1994’te DEP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasından 22 yıl sonra bu kez Meclis, geçici anayasa değişikliği ile hakkında fezleke olan milletvekillerine yargı yolunu açtı.

Birinci turda referandum aralığında oy alan anayasa önerisi, ikinci turda referandumsuz kabul edildi. 1. madde üzerine yapılan oylamaya 531 milletvekili katılırken, 373 kabul, 138 ret, 8 çekimser, 9 boş, 3 de geçersiz oy çıktı. 2. maddenin oylamasına 526 milletvekili katlırken, 374 kabul, 136 ret, 4 çekimser, 1 geçersiz ve 11 boş oy kullanıldı. Önerinin tümünün oylamasında 531 vekilden 376’sı kabul, 140’ı ret, 5’i çekimser, 7’si boş, 3’ü de çekimser oy kullandı. Böylece tümünün oylamasında referandum gerektirmeyen 367 sayısının üzerine çıkılarak anayasa önerisi kabul edildi.

İkinci turda ortaya çıkan sonuçta CHP’nin tavır değişikliği belirleyici oldu. AKP ve MHP’nin tam kadro kabul oyu verdiği varsayıldığında CHP’de en az 20 milletvekilinin ilk tura göre tercihini değiştirdiği sonucu ortaya çıktı. CHP’nin ikinci turdaki tavır değişikliği AKP ve MHP içindeki fireleri de görünmez kıldı.

Onay için Erdoğan’a

Öneri onay için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Onayın ardından anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu aşamadan itibaren Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM’de bulunan dokunulmazlık fezlekeleri ilgili mercilere gönderilecek ve yargı süreci başlayacak.

Yargılama sonucunda milletvekillerinin hüküm giymesi durumunda vekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelebilecek. Anayasaya göre, 28 milletvekilliğinin boşalması halinde ara seçime gidiliyor.

Yargılamalar sonucunda verilen mahkeme kararlarının TBMM Genel Kurulu’na bildirilmesi durumunda vekilliklerin düşmesi gündeme gelecek. Bu sayının 28’e ulaşması durumunda bir ara seçime gidilmesi kaçınılmaz olacak. Ancak yargılama sürecinin kısa zamanda sonuçlanmasına olasılık tanınmıyor.

Laiklik tartışmasıyla başladı

Anayasa değişikliğiyle ilgili önergelerin görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li Levent Gök, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın bir süre önce yaptığı ‘Laiklik anayasadan çıkarılmalıdır” sözünü anımsatarak, “Bu bakımdan biz bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz” dedi. Kahraman, tartışmalar üzerine “Bendeniz ‘Tarif yapılması lazımdır’ dedim. Sözlerim doğrudur” dedi. Bu sırada sırtlarını dönen CHP’li milletvekilleri, sıra kapaklarına da vurarak Kahraman’ı protesto etti. Gök, “Laik cumhuriyete bağlı mısınız, açıklayın” derken, Kahraman, “Ne diyeceğime ben karar veririm. Siz bir dikta mısınız?” dedi. CHP’liler “Türkiye laiklik, laik kalacak” diyerek genel kurul salonunu terketti. CHP’li vekiller, oylamalar sırasında ise genel kurula geri döndü.

AKP’lilere markaj

AKP Grup Yönetimi, ikinci tur görüşmeler başlamadan önce milletvekillerine Meclis’te kahvaltı verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılmadığı kahvaltıda Genel Başkan adayı Binali Yıldırım ilgi odağı oldu. Masaları tek tek dolaşan Yıldırım, vekillerle gruplar halinde sohbet etti.

Oylamalar sırasında AKP’li milletvekilleri Ali İhsan Yavuz, Ramazan Can, Hilmi Bilgin, Hakan Çavuşoğlu ve Murat Alparslan, oy kabinlerinin önünden bir dakika bile ayrılmadı. AKP’li vekiller, kabinlere girmeden bu “gözlem heyetine” zarfın içine attıkları pulları gösterdi. Muhalefet bu duruma itiraz ederek, Meclis Başkanı’nı uyardı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, sık sık gizlilik kuralına uygun oy kullanılması uyarısında bulundu, ancak değişen birşey olmadı. Bazı muhalefet milletvekillerinin durumu videoya çekmeleri üzerine HDP ve CHP’liler ile AKP’li milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı.

İkinci turda ortaya çıkan sonuçta CHP’nin tavır değişikliği belirleyici oldu. AKP ve MHP’nin tam kadro kabul oyu verdiği varsayıldığında CHP’de en az 20 milletvekilinin ilk tura göre tercihini değiştirdiği sonucu ortaya çıktı. CHP’nin tavır değişikliği AKP ve MHP içindeki fireleri de görünmez kıldı.

Mahkemede konuşacağız

Önergeler üzerindeki görüşmeler sırasında AKP’lilerin, kürsüdeki HDP’li Sırrı Süreyya Önder’e “Terörist, film çevirmeye benzemez bu işler” diye bağırınca gerilim yükseldi. Önder, “Sayın Cumhurbaşkanı o zaman Başbakan’dı, beni aradı, ‘Kandil’e gittiniz, ne oldu’ dedi. Bunun devamını mahkemelerde söyleyeceğiz. Kandil’den talimat alan kimmiş, Kandil’e haber gönderen, ricacı gönderen kimmiş, kaldırın dokunulmazlığımızı, bütün bunları mahkemelerde konuşacağız” dedi.

Davutoğlu’na özel önem

İlk tur görüşmelerde AKP’li milletvekillerinin oy kullanırken çektirdikleri fotoğrafta vekillerin kenarında kareye dahil olan Başbakan Davutoğlu’na dünkü oylamalarda milletvekillerinin daha özenli davrandığı gözlendi. Meclis’e gelişinde milletvekilleri tarafından karşılanan Davutoğlu, yalnızca oy kullanmak için genel kurul salonuna girdi. Görüşmeler sırasında ilginç anlar da yaşandı. Binali Yıldırım, oyunu kullandıktan sonra zarfını atacağı kupalara doğru ilerlerken Kahraman ile selamlaştı. Kahraman da oturduğu koltuktan kalkarak Yıldırım’ı yanaklarından öperek kutladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler