Gündüz şehir gece köy

Fatih’in gündüz en kalabalık mahallesi Sarıdemir’in nüfusu gece 14 kişiye düşüyor. Aile yok, 1 muhtar ve 13 bekçisi var.

Yayınlanma: 05.08.2017 - 21:22
Abone Ol google-news

İstanbul’un çok eski zamanlardan beri ticaret merkezi olan Fatih ve Eminönü’nde gündüz nüfusu 1.5 milyonu bulurken, Fatih’e bağlı Sarıdemir Mahallesi’nde akşam saatlerinde nüfus 14 kişiye düşüyor.

Fatih ilçe merkezine 3 kilometre, İstanbul kent merkezine ise yaklaşık 2 kilometre mesafede olan Sarıdemir Mahallesi’nin 2008’de 24 olan nüfusu Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2016’daki adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 14’e düştü. Tarihi yarımadada ve Haliç kıyısında yer alan mahallede birçok dükkân, restoran ve imalathane var. Çok işlek bir noktada bulunmasının yanında Ahi Çelebi Camii, İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampusu, Dostlar Tiyatrosu da mahalle içerisinde yer alıyor.

‘Mahallede aile yok’

Tarihi eserleriyle karşımızda duran mahallenin muhtarı Mustafa Turgut ve esnaf ile konuşuyoruz. Sarıdemir Mahallesi’nin 35 yıllık muhtarı Turgut, mahallede dedesinden, babasına ve babasından kendisine geçen 300 yıllık şekerleme dükkânının olduğunu söylüyor. Mahallede daha önceden hâl ve balıkhane varken daha kalabalık olduğunu dile getiren Turgut şöyle devam ediyor:

“Eminönü’nün en büyük ve en kalabalık mahallesiyiz. İşyerleri çok fakat oturacak konut az. Üç camii var, öğlen namazında yer bulamazken yatsı namazında kimse olmuyor. Mahallede ikâmet eden 14 kişiyiz ve aile yok. Muhtarlığımın amacı gece mahalleyi hırsızdan, tinerciden korumak. Diğer 13 kişi de hanlarda bekçi.” Mahallede ayakkabı dükkânı bulunan Cebrail Türkan ise gündüz insanların ve trafiğin yoğun olduğunu söyleyerek, “Bana göre mahallede sadece muhtar kalıyor. Araçların yoğun olması burada bizi olumsuz etkiliyor. Sokaklar araç geçişine kapatılmalı. Akşam 20.00’den sonra hayalet şehre dönüyor. Burası bir zamanlar Anadolu’ya malların dağıtıldığı merkezdi. Şimdi internet ile esnaflık kalmadı” diyor. Sarıdemir Mahallesi’ne yakın bir mahallede oturan Meryem Korkmaz da çoğu insanın alışveriş için geldiği Sarıdemir Mahallesi’nin nüfusunun 14 olmasının normal olduğunu söylüyor.

ÖĞLE NAMAZINDA YER YOK, YATSIDA KİMSE YOK

Sarıdemir Mahallesi ile ilgili sosyal medyada kullanıcılar “Bir gün oradaki camiye teravih namazına gitmiştik biz 4 kişiydik zaten, imamla beraber 7, 8 falandık öyle az orada nüfus”, “2 milyon kayıtsız mülteci yaşıyorsa şaşırmam”, “Muhtarı devlet atıyordur herhalde 13 kişiye kim muhtar olmak ister, dükkân sinek avlar” yorumlarını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler