Güneşi topla devlete sat
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun geçen perşembe günü kabul ettiği yeni ‘Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’, bir megawatın altında üretim yapmayı planlayanların önünü açacak. Fabrika çatısında, bahçedeki rüzgâr türbininde ya da bir megavattan küçük hidroelektrik sistemlerde elektrik üretenlerin sayısı artacak.
Bir megawattan küçük sistemlerle fabrika çatısında güneş enerjisi, küçük rüzgâr türbinlerinde rüzgâr enerjisi, dere kenarlarında küçük hidro sistemlerle enerji üreterek kendi ihtiyacının üzerinde elektriği devlete satmayı planlayanların önü açıldı. Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği çıkmadığı için lisanssız elektrik üretim yatırımı yapmak isteyenlerin başvuruları bir süredir kabul edilmiyor, sadece daha önce yapılmış başvurularla ilgili bazı işlemler sürdürülüyordu.
Sektörle ilgili haberlere yer veren web sitesi Enerji Günlüğü’nde yer alan bir habere göre özellikle güneş ve rüzgâra dayalı lisanssız elektrik üretim yatırımı planlayanların sabırsızlıkla beklediği “Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği”, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) geçen perşembe günü yaptığı toplantıda kabul edildi.
Kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayınlanması beklenen yönetmelik, güneş enerji sistemleri dahil tüm sektörün önünü açacak. EPDK Başkanı Hasan Köktaş’a dayanarak verilen habere göre söz konusu yönetmelik, hafta başında Resmi Gazete’ye gönderilecek. Yönetmelik, kurulu gücü azami bir megavatlık yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerini de kapsıyor ve lisans alma yükümlülüğünden muaf olan, elektrik enerjisi üreten gerçek ve tüzel kişilerin ihtiyacının üzerinde ürettiği elektrik enerjisinin sisteme verilmesi halinde uygulanacak usul ve esasları düzenliyor.
Bilindiği gibi sistem, bir megawattan küçük enerji yatırımlarını içeren işletmelerin girişine konan çift yönlü sayaçlarla işlerlik kazanıyor. Üretici, kendi ihtiyacı olan elektiğin fazlasını devlete satabiliyor. Örneğin güneşin yoğun olduğu gündüz saatlerinde oluşan fazla, bu yolla sisteme veriliyor. Gece saatlerinde ise sistemden elektrik alınıyor. Çift yönlü sayaç da mahsuplaşmayı sağlıyor.
Bu tip sistemleri anahtar teslimi olarak gerçekleştiren IBC SOLAR Türkiye’nin Genel Müdürü Hayri Bali, işletmelerin çatılarına kuracakları güneş enerjisi sistemleriyle iç tüketim ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri gibi 20 yıl boyunca düşük fiyat garantisi elde edeceklerini belirtti.
IBC SOLAR olarak anahtar teslimi projelere yoğunlaştıklarını belirten Bali, güneş enerjisinden 1 kilovat/saat (kWh) elektrik üretiminin maliyetinin 7 Avro Cent olduğunu söyleyerek, “Önümüzdeki 20 yıl boyunca elektrik fiyatlarının her yıl ortalama yüzde 7.5 oranında artacağı öngörülürse, bir fotovoltaik sistem ile kendi elektriğinizi üretmenin ne kadar kârlı bir yatırım olduğu ortada” sözleriyle işletmeleri doğru yatırım yapmaya davet etti.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Emekliye iyi haber yok!