Güney Akım tartışmaları sürüyor

ABD'deki Hudson Enstitüsü'nün enerji uzmanı Zeyno Baran, Avrupalıların, Türkiye'de olup bitenleri anlaması gerektiğini, Avrupa'nın ve ABD'ye karşı olarak Rusya'ya ne kadar yakınlaştığının görülmesi gerektiğini söyledi.

Güney Akım tartışmaları sürüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.08.2009 - 08:35

Türkiye'nin, Rusya'nın Güney Akım projesine "yeşil ışık" yakmasının yurt dışındaki yankıları sürüyor. AB Komisyonu'nun Güney Akım ve Nabucco'yu birbirini tamamlayıcı olarak gördüklerini bildirmesine rağmen ABD'deki düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nün enerji uzmanı Zeyno Baran, "Avrupalılar, Türkiye'de olup bitenleri gerçekten anlamalı, Avrupa ve ABD'ye karşı olarak Rusya'ya ne kadar yakınlaştığını görmeli" şeklinde konuştu.

UObserver ise,"Türkiye, AB enerji güvenliği konusunda ikili oynuyor" iddiasında bulundu. Ankara'nın Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ziyareti sırasında Güney Akım için münhasır ekonomik bölgesinin kullanılmasına ilişkin fizibilite çalışmalarına yapılmasına onay vermesi ile ilgili olarak Avrupa basınında eleştirisel analiz ve yorumlar devam ediyor. EUObserver "Türkiye, AB enerji güvenliği konusunda ikili oynuyor" başlığını kullandığı haber analizinde Hudson Enstitütüsü'nün enerji uzmanı Zeyno Baran'ın değerlendirmelerine de yer verdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Martin Selmayr'ın Güney Akım ve AB'nin öncülüğündeki Nabucco projesinin birbirini rakip olduğunu reddederek tamamlayıcı olarak nitelemesinin ardından EUObserver'e açıklamalarda bulunan Zeyno Baran, "Eğer Güney Akım inşa edilirse Nabucco'nun olmayacağını, en az Hazar gazı için olmayacağını savunuyorum" dedi. Baran şu görüşleri dile getirdi: "Nabucco, sadece Avrupa'nın ihtiyaçlarının çeşitlendirilmesi açısından değil aynı zamanda Orta Asya ve Kafkas ülkelerinin Rusya'nın nüfuzundan kurtulması açısından önemlidir. Şimdi bununla Türkiye, ister istemez, bu ülkelerin umurunda olmadığı, sadece bir gaz merkezi olmakla ilgilendiği sinyalini gönderdi. Avrupalılar, Türkiye'de olup bitenlerini gerçekten anlamalıdır, Avrupa ve ABD'ye karşı olarak Rusya'ya ne kadar yakınlaştığını görmelidir."

EUObserver de, "Türkiye, enerjideki Rusya'ya olan bağımlığını azaltmayı amaçlayan AB'nin desteğindeki projenin olanaklarına zarar verebilecek bir adım atarak, Rusya'nın Güney Akım gaz boru hattına Karadeniz'in bölgesine erişimine izin verdi" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin onay vermesinin, Güney Akım için "büyük bir adım ileri" oluşturduğuna dikkat çeken EUObserver, boruhattının ya Türkiye yada Ukrayna'nın münhasır ekonomik bölgelerinden geçmesi gerektiğini, Ukrayna'nın ise izin vermesinin beklenmediğini kaydetti.

EUObserver, paralel bir gelişme ile Vladimir Putin'in 6 Ağustos'ta da AB şirketlerinin Rusya'nın boruhattı sistemine erişmesini sağlayarak da ülkenin Hazar Denizi kaynaklarının ihracatındaki tekelini kıran, çok taraflı Enerji Şartı Antlaşmasına katılmayı reddeden kararı imzaladığına dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler