Güneydoğu Avrupa ülkeleriyle ticaret hacmi geriledi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2007 yılı sonunda 72 milyar doları aşan Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki ticaret hacminin, 2009 yılında küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerinden dolayı 53 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci (GDAÜ) Ticaret Bakanları Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, platformun bölgenin coğrafyasının potansiyelinden yararlanmak, ortak işbirliği olanakları yaratmak, bölge ülkelerinin birlikte istikrarlı biçimde kalkınmasını sağlamak için önemli yapı olduğuna inandığını ifade etti.
AB örneğine bakılarak, bölgesel ekonomik işbirliğinin, ülkelerin ekonomik büyümelerinin sağlanmasında önemli rol oynayacağının görüleceğini dile getiren Çağlayan, ''Ülkelerimizin, bölgenin ekonomik ve ticari olanaklarından azami ölçüde yararlanmalarının en uygun yolunun bölgesel ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi olduğunu düşünüyorum'' dedi.
Çağlayan, bölgesel ekonomik işbirliğini artırmanın önemine işaret ederek, bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olarak yapılabileceklere ilişkin şunları söyledi:
''Bölge ülkelerinin arasındaki ikili ve çok taraflı ekonomik, ticari ve hukuki altyapının tamamlanması önem taşımaktadır. Böylece, ticaretin önümdeki engellerin tamamen kaldırılması ve ayrıca yatırımların bölgeye çekilebilmesi için yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi sağlanacaktır. Gümrük işlemleri, zaman ve mali kayıpları ortadan kaldırmak için basitleştirilmeli ve süratlendirilmelidir. Bu çerçevede, ülkelerimiz arasındaki gümrük kapılarının günümüz koşullarına uygun bir şekilde ve hızda faaliyet göstermesi ve ülkelerimizin gümrük mevzuatlarının uyumu en öncelikli hedeflerimiz arasında yer almalıdır.
Bölge ülkelerinde zaman zaman teknik engeller gibi ticaretin gelişmesine engel olacak uygulamalar yapıldığına tanık oluyoruz. Bölge ülkeleri arasında ticarette teknik engellerin aşılmasına katkı sağlamak amacıyla standardizasyon, meteoroloji ve akreditasyon alanlarında bölgesel düzeyde işbirliği yapılmasının yararlı olacağına inanıyorum.
İş adamlarımızın ziyaretlerini kolaylaştırmak yönünde üstümüze düşeni yapmalı, iş adamlarımızın önünde engel teşkil eden vize uygulamalarını kaldırmak üzere harekete geçmeliyiz. Aynı zamanda karşılıklı ticaret ve yatırım işbirliğinin kalıcı bir şekilde geliştirilmesi için oturma ve çalışma izinlerindeki bürokratik zorluklar ortadan kaldırılmalıdır.''
"Türkiye'nin bölgedeki yatırımları 4 milyar doları geçti"
Bakan Çağlayan, bölge ülkelerinin toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının 1,3 trilyon doları aştığı, 500 milyar doları aşan ticaret hacmi ve 140 milyonluk nüfus dikkate alındığında bölgesel ticari ve ekonomik işbirliğinin artırılması için büyük potansiyel olduğunun altını çizdi.
Türkiye ile bölge ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2000 yılındaki 3,9 milyar dolar seviyesinden 2008 yılında en üst seviye olan 17,7 milyar dolara ulaştığını kaydeden Çağlayan, bölgeye yönelik uygulanan politikalar sonucunda ulaşılan bu rakamın, ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında gerileyerek 11,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anlattı.
Çağlayan, ''2007 yılı sonunda 72 milyar doları aşan bölge ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, 2009 yılında küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerinden dolayı 53 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Hedefimiz, ülkelerimizin toplam ticaret hacimleri içerisinde sadece yüzde 10'luk bir payı oluşturan bu rakamı, önümüzdeki 5 yıllık dönemde iki katına çıkarmak olmalıdır'' diye konuştu.
Ticari ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin daha üst seviyelere çıkarılmasının bölgede karşılıklı yatırımların artırılması yoluyla yapılabileceğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin bölgedeki yatırımlarının 4 milyar doları geçtiğini söyledi.
Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün Güneydoğu Avrupa bölgesinde önemli tecrübesi bulunduğunu ve bölge ülkelerinde üstlendiği 230 projenin tutarının yaklaşık 9 milyar dolar olduğunu anlattı.
Bölgesel ticaretin gelişmesine katkı sağlayacak önemli konulardan birinin de ulaştırma alanındaki işbirliği olduğuna işaret eden Çağlayan, birbirine karayolu ile bağlı bulunan bölge ülkeleri için karayolu taşımacılığının önündeki engellerin kaldırılması, ikili ve transit geçiş belgesi yetersizliklerinin giderilmesi ve TIR karnesi ile yapılan taşımalarda ek mali yüklerin önlenmesi konusunda mesafe alınabileceğini belirtti.
Çağlayan, ''Hedefimiz, karşılıklı ve transit karayolu taşımacılığının tümüyle libere edilmesi, kısıtlama ve ücretlerin kaldırılması olmalıdır'' dedi.
Toplantı, Bakan Çağlayan'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke