Gurbetçinin Almanya zaferi
Almanya’da 22 Eylül’de yapılan seçimlerin ardından Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel arasında yeni hükümet için uzlaşma sağlandı.
Koalisyon sözleşmesine göre Almanya’da doğup büyüyen Türkiyeli göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı tanınacak. Almanya’da doğan göçmen çocukları 23 yaşına geldiklerinde ya Türk vatandaşlığını ya da Alman vatandaşlığını seçmek zorunda kalıyorlardı. Koalisyon sözleşmesinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinin “ucu açık” olduğu ve müzakere sürecinin otomatik olarak üyelikle sonuçlanmasının söz konusu olmadığı, tam üyeliğin baştan garanti edilemeyeceği de vurgulandı.
Sözleşmede, “AB’nin yeni üye kabul edemeyecek ya da Türkiye’nin üyeliğin gerektirdiği yükümlülükleri tamamen yerine getiremeyecek durumda olması halinde Türkiye, AB ve Almanya ile olan imtiyazlı ilişkilerini güçlendirecek şekilde Avrupa yapılarına olabildiğince sıkı bir biçimde bağlanmalıdır” denildi.
Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik gelişimi ve yaptığı reformların övüldüğü sözleşmede, Türkiye’nin Avrupa için stratejik ve ekonomik olarak çok önemli olduğu, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesinin arzulandığı, dış politika ve güvenlik politikalarında da yakın stratejik işbirliği yapılacağı vurgulandı.
SPD’nin Merkel’den önemli tavizler kopardığı da görüldü. Önceki gün öğlen saatlerinde başlayan görüşmelerde, saat başına 8.50 Avro’luk asgari ücret uygulaması ve bazı büyük şehirlerde kiraların denetim altına alınması kararlaştırıldı.
Asgari ücret uygulaması 2015’te yürürlüğe girecek, ancak tam olarak sistemin işlemesi 2017’yi bulacak.
45 yıl boyunca prim ödeyenlerin emeklilik yaşının SPD’nin istediği gibi 67’den 63’e indirilmesi de kararlaştırıldı.
Ancak koalisyon anlaşması ay başında SPD üyeleri tarafından oylanacak. Sonucun ise aralık ortasında alınması bekleniyor. Kararın olumsuz olması halinde yeniden seçime gidilmesi de söz konusu.
Koalisyon anlaşmasında sadece Almanya’da doğan göçmen kökenlilere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi eleştirilere de neden oldu.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Süleyman Çelik, “Her şeye rağmen bu bir adımdır, olumlu bakmamız lazım” derken, düzenlemeyi yetersiz bulduğunu ifade etti.
Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat da çifte vatandaşlık konusundaki düzenlemenin yetersiz olduğunu belirterek, düzenlemenin geneli kapsamamasının birinci ve ikinci kuşağa yapılan en büyük haksızlık ve saygısızlık olduğunu söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!