"Hakim-savcı adayları fişleniyor"

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, 2004 yılında çıkarılan bir yönetmelikle hakim, savcı ve avukat adayları için "fişleme" yapıldığını savundu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.09.2010 - 13:42

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, 2004 yılında çıkarılan bir yönetmelikle hakim, savcı ve avukat adayları için "fişleme" yapıldığınıiddia ederek , "Referandum öncesi fişlenmeyi kaldıracaklarını söyleyenler kendi iktidarları döneminde yeni fişlenme yaptıkları görülüyor. Bu fişlenmeyi ne zaman kaldıracaksınız" diye sordu.

Topuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Başbakan ve Bakanların "Artık fişleme olmayacak" yönündeki açıklamalarına karşın Adalet Bakanlığı'nın, 2004'te çıkardığı yönetmelikle hakim adaylarını "fişlemeyi" sürdürdüğünü, hakim adayları için düzenlenen gizli fişlerde, adayların "giyimi" ile "kumara veya içkiye düşkünlüğü"nün sorgulandığını ifade eden Topuz, bu yönetmeliğe göre söz konusu fişlemeler gerekçe gösterilerek hakim adayının adaylığına son verilebildiğini kaydetti.

Hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimlerine ilişkin yönetmeliğin, 1 Haziran 2004'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, 6 yıldır uygulanan yönetmelikte, hâkim adayları için üç adet "gizli fiş" örneğinin yer aldığını, bu fişlerin Adalet Bakanlığı tarafından adliyelerdeki Adli Yargı Adalet Komisyonları'na gönderildiğini, komisyonların da bunları hâkim ve cumhuriyet savcılarına dağıttığını anlatan Topuz, hakim ve cumhuriyet savcılarının doldurduğu "1 numaralı gizli fiş"te yer alan sorular arasında "Kendisinin veya ailesinin şeref ve haysiyet ihlal edici fiil ve hareketleri var mıdır? Memuriyet şeref ve haysiyetini ihlal edecek şekilde kumara ve içkiye düşkünlüğü var mıdır? Giyimi hâkimlik onuru ile bağdaşıyor mu?" gibi soruların yer aldığını belirtti.

Belgeyi, adayın staj yaptığı yerdeki hâkim ve cumhuriyet savcısı doldurarak, Adli Yargı Adalet Komisyonu'na geri gönderdiğini, "2 numaralı gizli fiş"in adliyelerdeki Adalet Komisyonu Başkanı tarafından doldurularak aday hakkında kişisel görüş ve kanaatini açıkladığını, "3 numaralı fiş"i ise Adalet müfettişlerinin, aday hakkında "kişisel özelliği, şahsi ve ailevi durumu, sonuç ve kanaat" başlıklarını doldurduğunu da kaydeden Topuz, yönetmelikteki "Adaylık Süresi İçinde Göreve Son Verme" maddesindeki "Adaylık süresi içindeki davranışlarında hâkimlik ve savcılık mesleğiyle bağdaşmayacak tutumlarının, göreve devamsızlığının, bilgi ve iş yapma kabiliyeti bakımından yeterli olmadığının düzenlenen (1), (2) ve (3) numaralı gizli fişlerle gerekçeli olarak ve birbirini teyit edecek şekilde tespit edilmesi hallerinde adaylığına Bakanlıkça son verilir" hükmüyle hakim - savcı adayının görevine son verilebildiğini açıkladı. Stajyer avukatlar için de Avukatlık Yasası'nın 24. maddesi uyarınca benzer fişlemenin öngörüldüğünü ifade eden Topuz, "Adalet Bakanlığı, 2004 yılında çıkardığı bu yönetmelikle içki ve kumar düşkünlüğü ve giyimini sorgulamayı neden yapmıştır? Hangi aşamada kullanmaktadır?" diye sordu.


Başbakan Erdoğan'a "Referandum öncesi fişlenmeyi kaldıracaklarını söyleyenler kendi iktidarları döneminde yeni fişlenme yaptıkları görülüyor. Bu fişlenmeyi ne zaman kaldıracaksınız?" sorusunu da yönelten Topuz, "Hakim ve savcı adaylarından içki içtiği ya da sizin giyim tarsınıza uymadığı için kaç kişi mağdur edilmiştir? Hakim ve savcıların atama yapıldıktan sonra görevdeyken bu fişleme yüzünden mağdur olan (terfi olamayan, sürgün vb) kaç kişi bulunmaktadır?" sorusunun da yanıtlanmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler