Halk tavuğu ucuz diye seçiyor

Tavuk... Bir zamanlar zengin sofralarının mönüsü, fiyatıyla etle yarışan tavuk eti, sektörün gelişmesi, büyümesi sonucu artık fakirin ve dar gelirlinin de mutfağının vazgeçilmezi. Yağ oranının azlığıyla da sağlıkçılar, doktorlar, uzmanlar tarafından hastalara, yaşlılara hatta çocuklara önerilen tavuk eti şimdilerde düşük fiyatıyla da mutfak için cazip durumda.

Yayınlanma: 10.09.2008 - 07:12
Abone Ol google-news

Geçimin, yaşam koşullarının oldukça zorlaştığı günümüzde halkın tavuğa, daha doğrusu beyaz ete olan ilgilisin görmek için Adana'da “Tavuk Pazarı” diye anılan Kocavezir İş Merkezi'nin de bulunduğu eski Pazaryeri'ne gidiyoruz. Sıra sıra tavukçu dükkanları vitrinlerinde sergiledikleri gövde, but, kanat, taşlık, ciğer, boyunlar için alıcı beklerken bu işi yıllardır yapan Ali İptaş'tan alıyoruz bilgileri:

“Tavuk eti halkımızın biraz da fiyatından dolayı büyük ilgi gösterdiği bir yiyecek. Zengini fakiri artık tavuğu rahatça alabiliyor. Ama fakir yine fakirliğini belli ediyor. Öyleki bazı müşterilerimiz var, daha but, kanat aldığı olmadı. Ya parça alıyor ya da boyun veya ciğer. Gerçi beslenme anlamında hepsi aynı kapı ama ağız tadı da olmasın mı?”

Öyle ya, 16 – 20 YTL. arasında satılan kırmızı eti alamayan yoksul, dar gelirli, asgari ücretli mutfağını nasıl çekip çevirecek. Neyse ki tavuk eti var. Hem ucuz hem lezzetli, bak hem de kolesterolü artırmıyor. İster parçalardan çorba yap, ister kavur, istersen fırına ver. Yanında biraz salata, domates, yeşillik olsun yeter.

Yılların tavukçusu Ali ustadan bir de fiyatları alıyoruz. Tüm piliç 2.75, but 4.00, kanat 4.00, göğüs 3.25, taşlık 3.00, ciğer 1.50, boyun 0.50 Ytl. Koyun, dana etine göre gerçekten çok ucuz görünüyor. Ama halk yoksul ya bunu, daha doğrusu butunu, kanadını, taşlığını bile alamayan var hala. Ne diyelim, ülke koşullarında yaşam savaşımı veren fakir fukara, belki de bir zamanlar sadece zengin mutfağının mönüsü olan, sofralarını zenginleştirip, süsleyen tavuğu parça şeklinde de olsa alabildiği, tenceresindeki çorbayı kaynatabildiği için seviniyordur belki de. Ancak kim ne derse desin tavukçuluk sektörünün günümüzde dar gelirlinin kurtarıcısı durumunda olduğu da bir gerçek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler