Hamilelik, sporda performansı olumlu etkiliyor

Bir kadının hayatında en önemli dönemlerinden olan hamilelik ve doğum süreci, sporcuların performansını olumlu yönde etkiliyor.

Yayınlanma: 25.04.2011 - 07:29
Abone Ol google-news

Spor Hekimi Dr. Tamer Çavuş, milli atlet Elvan Abeylegesse'nin hamilelik süreci nedeniyle Dünya Atletizm Şampiyonası'na katılamayacak olmasının ardından yeniden gündeme taşınan konuyla ilgili soruları yanıtladı. Çavuş, profesyonel sporcuların doğum yaptıktan sonra tekrar eski performanslarını yakalayamayacakları yönündeki söylemlere katılmadığını belirterek, ''Hamile kaldıktan sonra performanstaki artış, bilimsel verilerden yola çıkılarak kanıtlanmıştır'' dedi.

Milli atlet Abeylegesse'nin 2012 Londra Olimpiyatları'nda yarışacağını hatırlatan Çavuş, ''Elvan, doğum yaptıktan en geç 2 ay sonra antrenmanlara rahatlıkla başlayabilir, 1 yıldan kısa bir zamanda da eski formunu yakalar. Ben Elvan'ın başarılarının, doğumundan sonra da kaldığı yerden devam edeceğine inanıyorum'' dedi. Doğumu, ''kadın vücudunu olumlu yönde değiştiren en önemli evre'' olarak nitelendiren Çavuş, ''Hamilelik sırasında ve doğum sonrasında vücuttaki hormonal değişiklikler eklem yerlerindeki ligament dediğimiz bağların esnekliğini artırıyor. Vücut doğuma kendini hazırlarken, kalça, bacak eklemi gibi bölgeler daha fazla esneklik kazanıyor. Söz konusu bu esneklik de bayan sporculara pozitif anlamda yansıyor'' diye konuştu.
 

'Bu süreç büyük bir direnç sağlıyor'

Doğum sonrasında sporcuların performansında önemli derecede artış görüldüğünü ifade eden Çavuş, şöyle devam etti: ''Örneğin doğumdan sonra 'fule' denen adım açıklığı daha rahat yapılıyor. Tenisçiler omuz ve kalça eklemini çok daha rahat hareket ettirir. Bu süreç kadın vücuduna büyük bir direnç sağlıyor. Ağır hamilelik dönemini geçiren kadınların vücut direnci, diğer insanlara göre daha üst düzeye çıkıyor. Hamilelik dönemi ve doğum, sporcular üzerinde sadece psikolojik açıdan olumsuz etki yapabilir. Bebeğin bakımı, emzirilmesi, kadının sorumluluklarının artması gibi durumlar olumsuz etkilerden sayılabilir.''
 

Kaldığı yerden devam edenler

Dünya spor tarihinde başarılı kariyerlerine doğum yaptıktan sonra da devam eden birçok sporcu bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:

Neslihan Darnel (milli voleybolcu)

Türk bayan voleybolunun en önemli yıldızlarından Neslihan Darnel, kariyerinin en başarılı döneminde İspanya'nın Tenerife takımında oynarken, hamile kaldı. Doğum yaptıktan kısa bir süre sonra Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'da forma giymeye başlayan Darnel, 2010 Dünya Şampiyonası'nda ''en skorer oyuncu'' oldu. 28 yaşındaki tecrübeli oyuncu, kariyerine Eczacıbaşı VitrA'da devam ediyor.

Hamide Bıkçın (eski milli tekvandocu)

Tekvandoda Türkiye'ye uluslararası alanda bir çok madalya kazandıran Hamide Bıkçın, kariyerindeki başarılarına anne olduktan sonra da devam eden sporcular arasında yer alıyor. Tekvandoya 8 yaşında başlayan Bıkçın, 1998 yılında doğum yaptıktan sonra çeşitli uluslararası organizasyonlarda önemli dereceler elde etti. Bıkçın, 2000 Sidney Olimpiyatları'nda Türkiye'ye bronz madalya kazandırdı. Profesyonel sporculuk kariyerini sonlandıran Bıkçın, antrenörlük yapıyor.

Kim Clijsters (ünlü tenisçi)

Teniste dünyaca ünlü Belçikalı Kim Clijsters, anne olmasının ardından kariyerinde düşüş yaşamayan isimlerden bir diğeri. 2008 yılında bir kız çocuğu dünyaya getirdikten sonra spora iki yıl ara veren Clijsters, tenise hızlı bir dönüş yaptı. Kadınlar dünya sıralamasında 2. olan Clijsters, geçen yıl ''en iyi geri dönüş yapan'' tenisçi ödülünü aldı. Belçikalı tenisçi, doğum yaptıktan sonra 2009 ve 2010 yıllarında ABD Açık Tenis Turnuvası'nı, bu yıl da sezonun en önemli organizasyonlarından Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nı kazandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler