Hanefi Avcı hakkındaki iddianame kabul edildi
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında ''Devrimci Karargah Örgütü'' soruşturması kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul etti.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık tarafından Avcı'nın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 22 kişi hakkında hazırlanan iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı. Mahkeme heyeti, iddianamenin kabulüne karar verdi.
İddianameden
''Devrimci Karargah Örgütü''ne ilişkin 22 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ''Haliçte Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat'' isimli kitabında, Nejdet Kılıç'ın dinlenmekte olan telefon numaraları ile bu kişinin irtibatlı olduğu diğer şüphelilere yönelik yapılan fiziki ve teknik takibi deşifre ettiği belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 120 sayfalık iddianamede, şüpheli Hanefi Avcı tarafından kaleme alınan, ''Haliçte Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat'' isimli kitabın 500. sayfasında, bazı telefonların hukuka aykırı dinlendiği yönündeki iddiasına örnek olarak gösterdiği bölüme yer verildi. Burada, şüpheli Nejdet Kılıç'ın dinlenmekte olan telefon numaraları ile bu şüphelinin irtibatlı olduğu diğer şüphelilere yönelik yapılan fiziki ve teknik takibin deşifre edildiği belirtildi.
Avcı'nın kitabının ardından şüphelilerin telefon dinlemeleri konusunda birbirlerini uyardıkları ve teknik takip çalışmalarına karşı önlem aldıkları belirtilen iddianamede, Kılıç ve Avcı'nın bu konuya ilişkin yaptıkları telefon görüşmeleri özetlendi.
İddianamede, 16 Eylül 2010 tarihinde saat 16.33'de Nejdet Kılıç ile Hanefi Avcı arasında geçen görüşmede, dinleme nedeniyle şüphelilerin zaman zaman ankesörlü telefon ile görüştüklerinden söz ettikleri, Kılıç'ın takip edildiğinden şüphelendiği ve Avcı'nın bilgi verdiği kaydedildi.
Avcı'nın soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından Eskişehir Emniyet Müdürlüğündeki makam odasında ve ikamet ettiği konutunda arama yapıldığı belirtilen iddianamede, bu aramada ele geçenlerin ayrıntılı listesine yer verildi.
Hanefi Avcı'nın ikametinde, üzerinde fotoğrafları bulunan Süleyman Güzel adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı, Sabit Kabaklı adına düzenlenmiş sürücü belgesi ve lacivert pasaport ele geçirildiği belirtilen iddianamede, aynı yerde ayrıca Bilal Alkan adına tanzim edilmiş sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, lacivert pasaport, Mahmood Arshad Reseısepass ibaresi bulunan Pasaport, Selenga Geb. Albert adına düzenlenmiş Reseısepass ibaresi bulunan pasaport elde edildiğine yer verildi.
Kalaşnikof teslim edilmemiş
Şüpheli Hanefi Avcı'nın ikametinde yapılan aramada elde edilen, kendisinin ve eşi Şenay Avcı adına bulundurma ruhsatlı silahlarla ilgili yazışmalara yer verilen iddianamede şöyle denildi:
''Kalaşnikof marka silahın ruhsatının iptal edildiğine ve Emniyet Genel Müdürlüğüne teslim edilmesi gerektiğine dair Diyarbakır Valiliğinin 08 Aralık 1994 tarih ve 45540 sayılı yazılarının olduğu görülmüştür. Dolayısı ile OHAL bölgesinde 285 sayılı KHK gereğince ruhsata bağlanan silahların bölge dışına çıkarılmaları halinde, ruhsatlarının iptal edildiği, İçişleri Bakanlığının 23 Mart 2009 tarih ve Genelge no: 2009/32 sayılı yazılarında 'İstenmesine rağmen silahını teslim etmeyen veya kendisine ulaşılamayanlarla ilgili olarak 6136 sayılı kanun hükümlerine aykırı olarak, silah taşımak ve bulundurmak suçundan adli işlem yapılması gerektiği' şeklindeki hususun belirtildiği, şüpheliye bu konuda tebligat yapıldığı ve konu hakkında il emniyet müdürlükleri ile valilikler arasında yazışmaların gerçekleştiği, ancak silahların teslim edilmediği anlaşılmaktadır.''
''Sabit Kabaklı'', ''Süleyman Güzel'' ve ''Bilal Alkan'' adına düzenlenen belgelere ilişkin yapılan araştırmaların anlatıldığı iddianamede şu ifadelere yer verildi:
''Bahse konu silah ruhsatları, sürücü belgeleri, pasaportlar ve nüfus cüzdanlarının görev gereği çıkartılıp çıkartılmadığı ile görev gereği çıkartılmış ise hangi görevlerde kullanıldığına dair Emniyet Genel Müdürlüğünün, 2 Kasım 2010 tarihli yazısında ve ekinde gönderilen İstihbarat Daire Başkanlığının 13 Ekim yazısı ile İstihbarat Daire Başkanlığının çalışma görev ve yetkileri itibarıyla yapılan görevlendirmede ve faaliyetlerde, bahsedilen tarzda bir usul ve uygulamanın bulunmadığı;
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının 15 Ekim 2010 tarihli yazısı ile de silah ruhsatı, nüfus cüzdanı, pasaport ve sürücü belgelerinin mevcudiyetine ve görev gereği verildiğine ilişkin olarak kayıtlarında herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanılmadığı bildirilmiştir.''
Şüpheli Hanefi Avcı'nın makam odasında yapılan aramada elde edilen teyp kasetlerinin bazılarının üzerlerinde herhangi bir kayıt olmadığı ya da seslerin duyulamayacak kadar düşük düzeyde olması nedeniyle çözümünün yapılamadığı, TÜBİTAK yetkililerince incelemelerinin devam ettiği belirtilen iddianamede, diğer kasetlerin yapılan incelemesinde, 2000 yılından önce yapıldığı tahmin edilen toplam 225 telefon dinlemelerine ait kayıt olduğu ifade edildi.
Telefon görüşmeleri teknik takibe alındığı belirtilerek, dinlenen kişilerin isimlerine tek tek yer verilen iddianamede, bu kişilerden bazılarının müşteki sıfatıyla ifadelerinin alındığı kaydedildi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...