Hangi Aydın?..
“Aydın” unvanının bol bol tüketilip yıpratıldığı ve gerçek anlamının ötesinde değerlendirildiği günleri yaşıyoruz. Yanı sıra “devlet adamlığı” kavramı da tıpkı aydın sözcüğünde olduğu gibi yerli yersiz kullanılıyor ve bu unvana sahip olması en son düşünülen kişiler “biz devlet adamıyız” diyerek “arz-ı endam” ediyorlar. Gerçek bir aydın ve gerçek bir devlet adamı olan Atatürk’ün silah ve çalışma arkadaşı İsmet İnönü yaşasaydı bu tür sahte aydınlar için “hadi canım sende” söylemini kullanırdı.
Aydın sözcüğü son aylarda genellikle ve - nedense- eskiden sol görüşlü olup şimdilerde iktidar çizgisinde yansıyan kişiler için kullanılıyor. İyi de başka sözcük bulunamıyor mu ki söz konusu kişiler aydın unvanı ile onurlandırılıp bir bakıma “entellektüel” olarak değerlendiriliyorlar..
Gerçek bir aydın okur, yazar, düşünür, üretir,paylaşır, uygarca tartışır, ileri görüşlüdür, yurtseverdir, sivil toplum kuruluşlarında görev alır, “hak bellediği yolda” yalnız da olsa yürür. Sözüm ona aydın diye adlandırılan kişilerde bu niteliklerin hangileri vardır acaba?
O zaman bu tür kişilere “aydın” anlamına gelen “entelektüel” değil “entel” demek daha doğru olur. Bu takımdan olan bazı kişiler kimi medya organlarında o kadar çok göze çarpıyorlar ki bunların aydın nitelemesinin kapsamındaki edinimlere ulaşmaya zamanları bile kalmıyordur. Kavram kargaşasının yoğunlukta olduğu bir toplumsal yapımız var. Yönetmeliğe yönetmenlik, asgari ücrete askeri ücret, ergonomiye ekonomi ve nüfuza nüfus diyoruz. Bunlar giderilecek yanlışlıklardır. Giderilmeyecek olan entelleri entelektüel olarak nitelemektir. Bu yanlış sürdürülürse kendilerini gerçekten aydın sanan ve sanacak olan bu kişiler ülkenin aydınlık günlere ulaşmasını geciktireceklerdir.
Aydın sözcüğü çağdaşlık ve aydınlık çağrışımı yapan güzel bir sözcüktür. Bu sözcüğü uluorta kullanıp yıpratmamalı, daha önemlisi bu sözcüğü hak etmeyen kişilere yönelik olarak kullanmamalıyız. Bu sözcüğün ötesinde değer bulan kişilere söylenecek çok tanımlama varken aydın sözcüğünü kullanmak gerçek aydınlara saygısızlık olabilir. İçinde aydın sözcüğünün geçtiği bir niteleme yapmak koşulsa bunlara yarı-aydın demek daha doğru olur.
Entellikleri için evet ama yetmez...
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu