Hasret bitsin artık

AYM’nin Balbay kararınının ardından bugün gözler yine Silivri’de olacak.

Yayınlanma: 09.12.2013 - 03:53
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi (AYM) ’nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği “uzun tutukluluk süresinin seçilme hakkını ihlal edildiği” kararının ardından bugün yine gözler İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacak. Balbay’ın avukatlarının 4 Aralık tarihli Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olduğunda dikkat çekerek yaptıkları tahliye istemini mahkeme henüz karara bağlamadı. Mahkemenin Balbay’ın tahliye talebine ilişkin kararını ne zaman vereceği açıklanmadı. Balbay’ın avukatları 5 Aralık ve 6 Aralık günü Silivri Cezaevi’nin ve Ergenekon davalarının görüldüğü salonun karşısında yeni yapılan adliye binasında mesai saatinin bitimine kadar beklemelerine karşın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi karara bağlamadı. Avukatlara, savcılık mütalaasını da karar ile birlikte tebliğ edileceği bildirildi. Balbay’ın avukatları bugün de Silivri’de yine mahkemenin kararını bekleyecek.

6 Mart 2009’da tutuklandı

Ergenekon soruşturmaları kapsamında 6 Mart 2009 tarihinde tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan Mustafa Balbay, 4 yılı aşkın süren yargılama sonunda 5 Ağustos 2013 tarihli hükümle 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avukatların Anayasa Mahkemesi’ne hak ihlallerine ilişkin bireysel başvuru 4 Aralık çarşamba günü akşam saatlerinde karara bağlandı. Anayasa Mahkemesi, “Başvurunun seçilme hakkının ihlal edildiği ile tutukluluğun makul süreyi aştığı iddiaları yönünden kabul edilebilir olduğuna, tutukluluğun makul süreyi aştığı iddiasıyla ilgili olarak anayasanın 67. maddesinin birinci fıkrasıyla bağlantılı olarak 19. maddesinin yedinci fıkrasının ihlal edildiğine, seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili olarak anayasanın 19. maddesinin yedinci fıkrasıyla bağlantılı olarak 67. maddesinin birinci fıkrasının ihlal edildiğine” hükmetti. Kararın bir suretinin davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar veren Anaya Mahkemesi ayrıca Balbay’a 5 bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

‘Derhal tahliye’

Balbay’ın avukatları Mehmet İpek, Aydın Metin, Oktay Yılmaz ve Ulaş Özkan, 5 Aralık günü mahkemeye sundukları dilekçede Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcı olduğuna dikkat çektiler. Avukatlar dilekçelerinde “Mustafa Ali Balbay ile ilgili kararın gereğinin derhal yerine getirilmesi ve bir an önce tutukluluğunun kaldırılarak tahliyesine karar verilmesi gerekmektedir” dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler