Hastalar, anestezistini tanımak istiyor
Toplumun farklı kesimlerinin anestezi konusundaki bilgi ve beklentilerinin saptanması amacıyla Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nce yapılan araştırmaya göre, hastaların yüzde 86'sı ameliyat öncesi anestezistini tanımak, yüzde 45'i anestezistini seçmek istiyor.
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülkü Aypar, anestezi uzmanının, hastayı operasyona hazırlayan ve operasyon süresince yaşamsal fonksiyonlarını izleyen ''kilit'' ve "riskli bir görevi üstlenen kişi olduğunu'' söyledi.
Hastaların, cerrahları hakkında bilgi sahibi olduğunu, ancak anestezi ve anestezi uzmanı hakkında yeterli bilgiye ve ilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Aypar, ''anestezi'' kelimesinin ''duyarsızlık hissizlik'' anlamına geldiğini belirtti. ''Genel anestezinin'', anestezik ilaçların beyinde üst merkezlerinden alt merkezlere doğru yaptığı bir baskılanma sonucu geçici bilinç kaybı, kas gevşemesi ile olan bir uyku hali, rejyonel anestezinin ise bilinç kaybı olmadan belirli bir bölgede ağrıya duyarsızlık hali olduğunu bildirdi.
Aypar, genel anestezinin, bebek ve küçük çocuklarda, geniş kapsamlı cerrahi girişimlerde (karın, göğüs boşluğu, beyin), rejyonel anestezi yöntemlerinin süresin aşan uzunluktaki girişimlerde, alerji hikayesi olan ve kanı sulandırıcı ilaç alanlarda ve mental bozukluğu olanlarda tercih edilebileceğini anlattı.
Anestezi uzmanlarının ise sadece hastayı ameliyat süresince geçici olarak uyutan hekim olmadığına dikkati çeken Aypar, ''Bizler, ölümle yaşam arasındaki çizgideki insanı hayatta tutmaya çalışan hekimleriz. Yoğun bakım hastalarının tedavisini yürüten, kanser ağrısı, kronik ağrılar ve ameliyat sonrası ağrı tedavisini yapan, ileri derecedeki solunum sistemi hastalıklarının tedavisini üstlenen, reanimasyon (yoğun bakım) ünitesinde yatan hastaların yaşamsal fonksiyonlarından sorumlu olan hekimleriz'' dedi.
Ülkü Aypar, hastanın ve eğer bebek ya da çocuksa yakınlarının anestezi almadan önce mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Toplumun değişik kesimlerindeki hastaların anestezi konusundaki bilgi ve taleplerinin saptanması amacıyla Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir araştırma yapıldığını ve 43. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi'nde sunumunun yapıldığını kaydeden Aypar, araştırma sonucunda hastaların büyük bölümünün operasyon öncesinde anestezi uzmanını tanımak ve bilgi edinmek istediği sonucunun elde edildiğini söyledi.
Araştırmanın sonuçları
Şişli Etfal Hastanesinde ameliyata hazırlık polikliniğine başvuran 800 hastaya 20 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Ankette kişilerin demografik özellikleri, anestezinin ve anestezistin kim olduğu, anesteziden duydukları endişe ve beklentileri soruldu. Ankete katılanların yüzde 55'i kadın, yüzde 45'i erkek, bunların yüzde 46'sı ilköğretim mezunu.
Araştırma sonucunda, katılımcıların yüzde 33'ü ''Anestezi nedir?'' sorusuna, yüzde 24'ü ''Anestezist kimdir?'' sorusuna doğru yanıt verdi. ''Anesteziyi kim uygular?'' sorusuna yüzde 80'i ''anestezi uzmanı'' yanıtını veren katılımcıların, ''Anestezi uygulaması nasıl yapılır?'' sorusunu ise yüzde 40'ı ''Bilmiyorum'' olarak cevaplandırdı.
Araştırmaya katılanların yüzde 52'si daha önce ameliyat olduğunu, bunların yüzde 41'i anestezistleriyle tanıştığını, ancak yüzde 17'si adını hatırlayabildiğini belirtti. Anketi cevaplayanların yüzde 13'ü kendisinin ne ameliyatı olacağını bilmediğini kaydetti.
Araştırma grubunun yüzde 86'sı ameliyat öncesi anestezistini tanımak istediğini, yüzde 45'i anestezistini seçmek istediğini, yüzde 88'i ameliyat öncesi anestezi hakkında bilgilendirilmek istediğini, yüzde 86'sı ameliyat öncesi anestezisti tarafından ziyaret edilmek istediğini dile getirdi.
Katılımcıların yüzde 33'ü ''Nasıl bir anestezi uygulaması tercih edersiniz?'' sorusuna ''Tamamen uyumayı'' şeklinde cevap verdi. Hastaların yüzde 30'u anestezi almaktan korkma sebebini, ''uyanamamak ve anestezistin tecrübesiz olması'' olarak açıkladı. Yüzde 45'i ise anestezistten ''güler yüz'' beklediğini ifade etti.
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Ülkü Aypar, anestezinin olası yan etkileri hakkında da hastanın bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Hastaya, operasyon sonrasında bulantı, kusma, uyku hali ve baş ağrısı gibi yan etkilerin görülebileceği anlatılmalı. Ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon gelişmesi durumunda, anestezistin hemen müdahalede bulunarak yaşam fonksiyonlarının normale döndürülmesini sağlayacağını belirtilmesi gerekir'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Bir acayip Türkiye hikâyesi