Hatay zeytinleri koruma altına alınıyor
Aroması ve asit oranının düşüklüğüyle yağlık olarak da değerlendirilen Hatay'a özgü zeytin türlerinin koruma altına alınması için çalışma başlatıldığı bildirildi.
Hatay Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte geçtiğimiz yıl 158 bin 575 ton zeytin üretiminin yapıldığı, bunun 27 bin tonunun sofralık, 130 bin tonunun yağlık olarak kullanıldığı ve 32 bin 648 ton da zeytinyağı elde edildiği belirtildi.
Türkiye ve dünyanın birçok yerinde 27 cinsi ve yaklaşık 600 türü bulunan zeytinin ekim alanının her geçen yıl katlanarak arttığını ifade eden yetkililer, kentte yaklaşık 14 milyon zeytin ağacının bulunduğunu kaydetti.
Antakya Zeytinyağı Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Yılmaz Dönmez, kentte Halhalı, Savrani, Elmacık, Sarı Haşebi, Sarı Ulak, Karamani, Sayfi gibi zeytin ağacı türünün bulunduğunu söyledi.
Zeytin türlerinin her birinin farklı lezzet ve yağ oranına sahip olduğunu ifade eden Dönmez, kalitesi yüksek olan ve her iklim koşulunda kolaylıkla yetiştirilebilen türlerin koruma altına alınması için çalıştıklarını bildirdi.
"Gen bahçesi sayesinde diğer illere de fidan göndereceğiz"
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğiyle proje hazırladıklarını vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:
''Kentte son yıllarda başka illerden gelen zeytin türlerinin yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başladı. Bizde yerli türlerimizin yok olmaması ve koruma altına alınması için kolları sıvadık. Bu kapsamda, önümüzdeki yıl uygulamaya başlayacağımız proje kapsamında Altınözü ilçesinde ilk etapta 20 dönümlük bir arazide 'Gen Bahçesi' oluşturacağız. Bu arazide, kente özgü türlerin yetiştiriciliğini yapacağız. Amacımız, öncelikle aroması ve asit oranı yönünden kaliteli olan türlerimizin yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak. Gen bahçemizin alanını her geçen yıl daha da arttırarak zeytin fidanı üssü olmayı hedefliyoruz. Ayrıca zeytin fidanlarımızın diğer illere gönderilmesini de sağlayacağız.''
Kentteki zeytinlerden elde edilen yağın da yurtiçi ve dışından çok fazla talep gördüğünü ifade eden Dönmez, ABD, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yaptıklarını, türlerin koruma altına alınması ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasıyla ihracat oranının daha da artacağını kaydetti.
Proje kapsamında zeytin yetiştiriciliğinin bilinçli olarak yapılması için eğitim çalışması da yapacaklarının altını çizen Dönmez, zeytinin budanması, toplanması ve zeytinyağı elde edilmesinde yaşanan kayıpların önüne geçmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev